Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν να χυθεί άπλετο φως στη δολοφονία Κασόγκι

Τραμπ Ερντογάν

Εκτός από την υπόθεση Κασόγκι, Τραμπ και Ερντογάν συζήτησαν για Συρία και Κουρδικό, αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα ότι πρέπει να έρθουν στο φως όλες οι πτυχές της υπόθεσης της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις διμερείς σχέσεις, τις εν εξελίξει νομικές υποθέσεις στις ΗΠΑ και τις εξελίξεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας εκπλήρωσης των στόχων του οδικού χάρτη στην Μανμπίζ.

Ο Ερντογάν επίσης μετέφερε στον Τραμπ την προσμονή της Τουρκίας οι ΗΠΑ να τερματίσουν τη στήριξη που παρέχουν στους κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας YPG, ένα ζήτημα ακανθώδες των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Παραμένει αδιευκρίνιστο τι εννοεί η τουρκική προεδρία με την φράση “εν εξελίξει νομικές υποθέσεις στις ΗΠΑ”. Πάντως η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τις πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης πως ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητά τρόπο για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

Ωστόσο με αρκετές ώρες καθυστέρηση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε τις πληροφορίες αυτές. Η εκπρόσωπος του Στέτι Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ,ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Επιτρέψτε μου, επίσης, να προσθέσω ότι, επειδή έχω μιλήσει με ορισμένους συναδέλφους στον Λευκό Οίκο για το θέμα αυτό, ο Λευκός Οίκος δεν έχει συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συζητήσεις σχετικά με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν».

Ρεπορτάζ του NBC υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την απέλαση του Γκιουλέν για να ικανοποιήσουν την Άγκυρα και έτσι να ζητήσουν ως αντάλλαγμα να σταματήσει η πίεση προς την Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Σχολιάζοντας τον εν λόγω συσχετισμό, η Χέδερ Νάουερτ τόνισε ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά θέματα, ενώ υπενθύμισε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ο αρμόδιος φορέας που εξετάζει το αίτημα των τουρκικών αρχών για την απέλαση.
Τέλος, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ αναγνώρισε πως η Τουρκία έχει υποβάλει πολλαπλά αιτήματα των τελευταίο ενάμιση χρόνο για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, προσθέτοντας ότι ΗΠΑ συνεχίζουν να αξιολογούν τα στοιχεία που τους παρουσιάζονται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις