Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τυνησία: Τουλάχιστον 34 αγνοούμενοι μετανάστες μετά από ναυάγιο σκάφους

Τυνησία: Τουλάχιστον 34 αγνοούμενοι μετανάστες μετά από ναυάγιο σκάφους
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

34 μετανάστες από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής αγνοούνται μετά το ναυάγιο χθες Παρασκευή του σκάφους στο οποίο επέβαιναν στα ανοικτά της Τυνησίας, επεσήμανε εκπρόσωπος δικαστηρίου.

Το σκάφος, που αναχώρησε την Πέμπτη από την περιοχή Σφαξ με κατεύθυνση τις ιταλικές ακτές, μετέφερε 38 ανθρώπους, εκ των οποίων τέσσερις διασώθηκαν, διευκρίνισε ο Φάουζι Μασμούντι εκπρόσωπος του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου της Σφαξ, που έχει αναλάβει την έρευνα για το συμβάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος ήταν πολίτες χωρών της υποσαχάριας Αφρικής, μια κοινότητα που βρέθηκε στο στόχαστρο του προέδρου της Τυνησίας Καΐς Σαγέντ πριν μερικές εβδομάδες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Alarm Phone, μια ομάδα εθελοντών που διαχειρίζονται τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για τους μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο, επεσήμανε από την πλευρά της χθες το πρωί στο Twitter ότι «40 άνθρωποι κινδυνεύουν με πνιγμό στην κεντρική Μεσόγειο».

«Μας ενημέρωσαν για ένα πλοιάριο που βρισκόταν σε κίνδυνο την ώρα που προσπαθούσε να φύγει από την Τυνησία. Οι άνθρωποι κατήγγειλαν ότι το λεγόμενο λιμενικό της Τυνησίας αφαίρεσε τη μηχανή (από το σκάφος), χτύπησε κάποιους από αυτούς και τους παράτησε στη θάλασσα. Βάλτε τέλος σε αυτή τη βία», πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Στις 21 Φεβρουαρίου ο Σαγέντ δήλωσε ότι η παρουσία στην Τυνησία «ορδών» παράτυπων μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική αποτελεί πηγή «βίας και εγκληματικότητας» και έκανε λόγο για «μια εγκληματική οργάνωση» η οποία έχει στόχο «να αλλάξει η δημογραφική σύνθεση» της χώρας.

«Μεταναστευτική πίεση»

Μετά τις δηλώσεις αυτές του Τυνήσιου προέδρου πολλοί από τους 21.000 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που έχουν καταγραφεί στην Τυνησία, οι περισσότεροι από τους οποίους διαμένουν στη χώρα χωρίς χαρτιά, έχασαν τις δουλειές τους και τα σπίτια τους, λόγω της εκστρατείας κατά των παράτυπων μεταναστών.

Οι περισσότεροι Αφρικανοί μετανάστες φτάνουν στην Τυνησία με σκοπό να προσπαθήσουν να περάσουν μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη. Κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές της Τυνησίας απέχουν λιγότερα από 150 χιλιόμετρα από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Μετά τα σχόλια του Σαγέντ, τα οποία ΜΚΟ χαρακτήρισαν «ρατσιστικά και γεμάτα μίσος», αυξήθηκαν οι επιθέσεις εναντίον των μεταναστών, με δεκάδες από αυτούς να σπεύδουν στις πρεσβείες των χωρών τους ζητώντας να επαναπατριστούν.

Τουλάχιστον τέσσερα θανατηφόρα ναυάγια σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες, ανάμεσά τους και το χθεσινό, έχουν καταγραφεί στα ανοικτά της Τυνησίας από τις αρχές Μαρτίου.

Ο εκπρόσωπος της τυνησιακής Εθνοφρουράς δήλωσε χθες ότι 1.080 μετανάστες, ανάμεσά τους 25 Τυνήσιοι, συνελήφθησαν την Πέμπτη στα ανοικτά της χώρας, πάνω σε σκάφη με προορισμό τις ιταλικές ακτές.

Ο ίδιος εκπρόσωπος είχε αναφέρει την Πέμπτη ότι άλλοι 2.034 μετανάστες συνελήφθησαν μεταξύ της Τετάρτης και της Πέμπτης, ενώ επτά ακόμη, από την υποσαχάρια Αφρική, πνίγηκαν όταν ναυάγησε το σκάφος στο οποίο επέβαιναν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ζήτησαν χθες να στηριχθεί η Τυνησία, που είναι αντιμέτωπη με σοβαρή οικονομική κρίση, προκειμένου να περιοριστεί «η μεταναστευτική πίεση» από τη χώρα αυτή προς την Ευρώπη.

Η Τυνησία διαπραγματεύεται εδώ και πολλούς μήνες ένα δάνειο ύψους περίπου 2 δισεκ. δολαρίων από το ΔΝΤ αλλά οι συζητήσεις φαίνεται να έχουν βαλτώσει μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία που ανακοινώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εκτίμησε την Δευτέρα ότι η κατάσταση στην Τυνησία είναι «πολύ επικίνδυνη» και μάλιστα έκανε λόγο για κίνδυνο «κατάρρευσης» του κράτους που θα οδηγούσε σε «μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ και αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Η ανάλυση αυτή ωστόσο απορρίφθηκε από την Τύνιδα ως «δυσανάλογη».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις