Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τζαμάλ Κασόγκι: Νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες! Τον διαμέλισαν ζωντανό μέσα σε 7 λεπτά

Κασόγκι

– Σοκάρουν οι νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση θρίλερ του Τζαμάλ Κασόγκι
– Η δολοφονία του φέρεται να έχει καταγραφεί σε ηχητικό ντοκουμέντο που έχουν στα χέρια τους οι τουρκικές αρχές
– Τα ουρλιαχτά του τρόμου ακούγονταν έως τους κάτω ορόφους!
– Ανέβαλε το ταξίδι της στο Ριάντ η Κριστίν Λαγκάρντ – “Ασπίδα” από τον Τραμπ στη Σαουδική Αραβία

Ξεπερνούν την πιο αρρωστημένη φαντασία οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν 2 Οκτωβρίου όταν ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, που εργαζόταν για τη Wall Street Journal, μπήκε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη κι έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε η πληροφορία πως ο Τζαμάλ Κασόγκι είχε καταγράψει τις τελευταίες στιγμές της ζωής του με το Apple Watch που φορούσε. Τώρα, το Middle East Eye φέρνει στο φως φρικιαστικές λεπτομέρειες απ’ όσα έγιναν μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στις 2 Οκτωβρίου. Επικαλείται Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος έχει ακούσει ηχητικό ντοκουμέντο το οποίο έχει καταγράψει τη δολοφονία του 59χρονου δημοσιογράφου.

Δεν είναι, φυσικά, γνωστό αν πρόκειται για το ηχητικό που κατέγραψε με το ρολόι του ο ίδιος ο Κασόγκι ή αν πρόκειται για καταγραφή από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Φόνος σε επτά λεπτά

Τουρκική πηγή (ανώνυμη φυσικά) περιέγραψε στο Middle East Eye τις τελευταίες στιγμές της ζωής του Τζαμάλ Κασόγκι. Χρειάστηκαν επτά λεπτά για να πεθάνει ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος υποστήριξε ο Τούρκος αξιωματούχος που υποστηρίζει πως έχει ακούσει όλη την ηχογράφηση των τελευταίων στιγμών στη ζωή του γνωστού δημοσιογράφου.

Εξαιτίας της υπόθεσης Κασόγκι, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να αναβάλει το ταξίδι της στη Μέση Ανατολή (με σταθμό και το Ριάντ) – Θα συμμετείχε σε Σύνοδο επενδυτικού ενδιαφέροντος

Από το γραφείο του Γενικού πρόξενου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη οι Σαουδάραβες πράκτορες έσυραν τον Κασόγκι σε διπλανό δωμάτιο και τον έβαλαν πάνω σε ένα τραπέζι που υπάρχει εκεί.

Τρομακτικά ουρλιαχτά ακούγονταν έως τους κάτω ορόφους, ανέφερε η ίδια πηγή. «Ο πρόξενος απομακρύνθηκε από το δωμάτιο. Δεν υπήρξε προσπάθεια να τον ανακρίνουν. Είχαν έρθει για να τον σκοτώνουν» είπε η τουρκική πηγή στο Middle East Eye.

Τα ουρλιαχτά σταμάτησαν όταν οι δολοφόνοι νάρκωσαν τον Κασόγκι, κάνοντάς του ένεση με άγνωστη ουσία.

Στο δημοσίευμα κατονομάζεται ο Σαλάχ Μουχάμαντ αλ Τουμπάιγκι, επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του τμήματος ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, ως ένας από τους 15 πράκτορες που είχαν φτάσει, με ιδιωτικό τζετ στην Κωνσταντινούπολη, λίγες ώρες πριν την εξαφάνιση του Κασόγκι. Είχαν μια αποστολή: να τον σκοτώσουν.

Όπως αναφέρει το Middle East Eye, ο Τουμπάιγκι ήταν εκείνος που έκοψε το νήμα της ζωής του Σαουδάραβα δημοσιογράφου. Άρχισε να τεμαχίζει το σώμα του άτυχου 59χρονου ενώ ήταν ακόμα ζωντανός. Χρειάστηκαν επτά λεπτά για να αφήσει την τελευταία του πνοή ο Κασόγκι, είπε η τουρκική πηγή.

Διαμελισμός μετά μουσικής

Καθώς άρχισε να διαμελίζει το σώμα του Κασόγκι, ο Τουμπάιγκι έβαλε ακουστικά και άρχισε να ακούει μουσική. Συμβούλευσε και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των Σαουδαράβων πρακτόρων να κάνουν το ίδιο. «Όταν κάνω μια τέτοια δουλειά, ακούω μουσική. Πρέπει να κάνετε το ίδιο» ακούγεται στο ηχογραφημένο ντοκουμέντο να λέει ο Τουμπάιγκι σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Τρίλεπτη εκδοχή του ηχογραφημένου ντοκουμέντο δόθηκε στην εφημερίδα Sabah αλλά δεν το δημοσίευσε.

«Ασπίδα» από τον Τραμπ

Σε μια προσπάθεια να δώσει… χώρο στη Σαουδική Αραβία να αρνηθεί κάθε ανάμειξη στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στο Associated Press, τόνισε πως το Ριάντ θεωρείται ένοχο έως ότου να αποδειχθεί πως είναι αθώο. Μάλιστα, συνέκρινε τις κατηγορίες κατά της Σαουδικής Αραβίας με εκείνη του υποψηφίου της επιλογής του για το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Μπρετ Κάβανο, τον οποίο κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση!

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε φροντίσει να στείλει στο Ριάντ και τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Μάικ Πομπέο, ο οποίος συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ το 2017, καθώς φοβόταν ότι θα συλλαμβανόταν εξαιτίας των επικρίσεών του για ορισμένες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μεταξύ άλλων για την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο στην Υεμένη

Μετά τις συναντήσεις του στη Σαουδική Αραβία, ο Πομπέο διαβεβαίωσε πως οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύθηκαν στον ίδιο ότι θα διενεργηθεί αξιόπιστη έρευνα και ότι θα υπάρξει λογοδοσία στην υπόθεση της εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι. Και πως επανέλαβαν ότι δεν φέρουν ευθύνη εκείνοι.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι οι Σαουδάραβες «αρνήθηκαν κατηγορηματικά» πως γνώριζαν «τι έγινε στο προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη».

Χαρακτηριστικό της διάθεσης Τραμπ προς τη Σαουδική Αραβία και το γεγονός πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμμετείχε τηλεφωνικά στη συζήτηση κατά το δείπνο του Πομπέο με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο.

Ο πρίγκιπας διάδοχος «δεσμεύθηκε» ότι η εισαγγελική έρευνα θα «προσφέρει σε όλο τον κόσμο μια ολοκληρωμένη και οριστική εξήγηση με απόλυτη διαφάνεια» για την υπόθεση, συνέχισε ο Πομπέο, κατά τον οποίο η συζήτηση που είχαν ήταν «άμεση» και «ειλικρινής».

«Υπογράμμισα τη σημασία που έχει να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος, διαφανής και ταχεία, και οι σαουδάραβες ηγέτες δεσμεύθηκαν για αυτό», συμπλήρωσε.

Μετά το Ριάντ, ο Μάικ Πομπέο θα βρεθεί στην Τουρκία για να συζητήσει (μεταξύ άλλων) το θέμα Κασόγκι με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με πληροφορίες από Middle East Eye, Washington Post

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις