Για πάνω από μία δεκαετία, ο αστέρας του κινηματογράφου στηρίζει την Ελλάδα για την επιστροφή των γλυπτών
Ο διάσημος πρωταγωνιστής του Χόλιγουντ, Τζορτζ Κλούνεϊ, εδώ και χρόνια φροντίζει να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία, ότι είναι υποστηρικτής της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και το έκανε για ακόμα μια φορά…
«Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε μέχρι να συμβεί» είπε ο Τζορτζ Κλούνεϊ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναφερόμενος στον ίδιο και στην σύζυγό του και δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αμάλ Κλούνεϊ, παρά το γεγονός ότι ο βρετανικός νόμος απαγορεύει την απομάκρυνση των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, όπου φιλοξενούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Εν μέσω συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, σχετικά με το μέλλον των μαρμάρων ηλικίας 2.500 ετών, ο ηθοποιός δήλωσε με σιγουριά ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», την οποία επικαλείται η Daily Mail, ο Κλούνεϊ φέρεται να είπε: «Θα επιστρέψουν. Το ξέρω ότι θα γυρίσουν».
Και πρόσθεσε: «Η σύζυγός μου και εγώ έχουμε εργαστεί για να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε μέχρι να συμβεί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό».
George Clooney says he will ‘keep pushing’ to return Elgin Marbles to Greece
— Scottish Daily Mail (@MailOnlineScot) May 18, 2025
Visit https://t.co/YOyF9ABAgj https://t.co/PaiF1zTBQe
Ο Κλούνεϊ εξέφρασε για πρώτη φορά την υποστήριξή του στο σενάριο επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα, πριν από τουλάχιστον μία δεκαετία.
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο του 2014 για την προώθηση της ταινίας «The Monuments Men» -μια ταινία για τις προσπάθειες των Συμμάχων να επιστρέψουν τους λεηλατημένους θησαυρούς των Ναζί στους πραγματικούς τους ιδιοκτήτες- ο Κλούνεϊ δήλωσε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Είναι το σωστό, που πρέπει να γίνει», είπε.
Τα σχόλια του ηθοποιού προκάλεσαν την κριτική του τότε δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πρότεινε ότι «κάποιος πρέπει επειγόντως να αποκαταστήσει τα μάρμαρα του Τζορτζ Κλούνεϊ».
Πρόσθεσε ότι ο Κλούνεϊ «δεν υποστηρίζει τίποτα λιγότερο από τη χιτλερική ατζέντα για τους πολιτιστικούς θησαυρούς του Λονδίνου», αναφερόμενος στα σχέδια των Ναζί να λεηλατήσουν το Βρετανικό Μουσείο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Κλούνεϊ απέρριψε αργότερα τα σχόλια του κ. Τζόνσον ως «υπερβολή που ξεπλύθηκε με μερικά ουίσκι».
Εκείνη την εποχή, η σύζυγος του Κλούνεϊ ήταν μεταξύ μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που συμβούλευε την Ελλάδα σχετικά με τις πιθανές νομικές επιλογές για την επιδίωξη της επιστροφής των μαρμάρων. Οι συμβουλές τους, που περιγράφονται λεπτομερώς σε μια έκθεση 600 σελίδων, δεν υιοθετήθηκαν τελικά από την ελληνική κυβέρνηση.
Ωστόσο, δημοσιεύθηκε αργότερα ως βιβλίο με τίτλο «Σε ποιον ανήκει η Ιστορία;», το οποίο η κ. Κλούνεϊ χαρακτήρισε «ισχυρή κραυγή για δικαιοσύνη». Η ίδια επαίνεσε το έργο για τη διατύπωση «της υπόθεσης για την επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα μια για πάντα».
Οι τελευταίες δηλώσεις του συζύγου της και αστέρα του Χόλιγουντ, έγιναν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, όπου ο Κλούνεϊ πρωταγωνιστεί στη διασκευή του «Good Night, and Good Luck» στο Μπρόντγουεϊ, της ταινίας του 2005, την οποία επίσης σκηνοθέτησε και συνυπογράφει.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Κλούνεϊ είπε πρόσφατα στην Janet Suzman -την πρόεδρο της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα- ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στον αρχικό τους ιδιοκτήτη».
Νωρίτερα φέτος, έγραψε στη Suzman, λέγοντας: «Υπάρχουν πολλά ιστορικά αντικείμενα που πρέπει να επιστραφούν στους αρχικούς τους ιδιοκτήτες, αλλά κανένα δεν είναι πιο σημαντικό από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα».
Παρά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ελλήνων υπουργών και του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Όσμπορν, δεν διαφαίνεται άμεσα λύση στη συνεχιζόμενη διαμάχη.
Το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζεται από τον νόμο περί Βρετανικού Μουσείου του 1963 να διαθέσει το τεχνούργημα που βρίσκεται στη συλλογή του, πράγμα που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να προσφέρει στην Ελλάδα έναν προσωρινό δανεισμό. Η Ελλάδα είναι απίθανο να συμφωνήσει σε αυτό, καθώς οποιοδήποτε δάνειο θα απαιτούσε νομική αναγνώριση της κυριότητας του Βρετανικού Μουσείου σύμφωνα με την Daily Mail.
Τα αγάλματα του πέμπτου αιώνα π.Χ. στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1817, αφότου απομακρύνθηκαν από τον ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη από τον Τόμας Μπρους, τον 7ο κόμη του Έλγιν, τότε πρεσβευτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Σε διαδικτυακή δήλωσή τους, οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου αναφέρουν ότι ο Έλγιν ενήργησε με πλήρη γνώση και άδεια των νομικών αρχών της εποχής τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο.
«Τα γλυπτά που εκτίθενται στο Λονδίνο, μεταφέρουν τεράστιο δημόσιο όφελος ως μέρος της παγκόσμιας συλλογής του μουσείου» προσθέτουν.
Η δήλωση επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε ποτέ από τους διαχειριστές να δανείσουν τα γλυπτά του Παρθενώνα, «παρά μόνο να μεταφερθούν μόνιμα όλα τα γλυπτά που βρίσκονται υπό τη φροντίδα της στην Αθήνα».