Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Βηρυτός: Ψάχνουν τους ανθρώπους τους σε “θάλασσα” από συντρίμμια – Νεκρός ο αρχιτέκτονας που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της πόλης

Βηρυτός: Ψάχνουν τους ανθρώπους τους σε “θάλασσα” από συντρίμμια – Νεκρός ο αρχιτέκτονας που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της πόλης

Δεν έχει τέλος το δράμα στην Βηρυτό. Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί από τις τρομακτικές εκρήξεις. Νεκρός ο Γάλλος αρχιτέκτονας που βοήθησε να ανοικοδομηθεί η Βηρυτός μετά τον εμφύλιο.

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Βηρυτός μετά τις κολοσσιαίες εκρήξεις, με τουλάχιστον 135 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς, εγκατεστημένος στον Λίβανο, όπου συνέβαλε ιδίως σε έργα αποκατάστασης κτιρίων τα οποία είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, συγκαταλέγεται στα θύματα των εκρήξεων, όπως γνωστοποίησε η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ροζλίν Μπασλό.

«Ο γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς σκοτώθηκε στη φρικιαστική καταστροφή της Βηρυτού. Αποτίνω φόρο τιμής στο μείζον έργο του, όπως η αποκατάσταση πατρογονικών ακινήτων που είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο. Τη Γαλλία και τον Λίβανο ενώνει το πένθος για τον θάνατό του», ανέφερε η υπουργός σε μήνυμά της το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στον λογαριασμό της στο Twitter (@R_Bachelot).

Η αναζήτηση των αγνοούμενων συνεχίζεται σε μια θάλασσα από συντρίμμια, με ανθρώπους να ψάχνουν τους αγαπημένους τους στα χαλάσματα.

135 νεκροί

Κατά τον πιο πρόσφατο, αλλά ακόμη προσωρινό, απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 4.000 τραυματίστηκαν στις εκρήξεις που κατέστρεψαν τμήμα της Βηρυτού. Ανάμεσα στους νεκρούς καταμετρώνται τουλάχιστον 21 Γάλλοι, σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού, η οποία άρχισε χθες Τετάρτη να διενεργεί έρευνα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται σήμερα στον Λίβανο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, όπου σκοπεύει να «επιδώσει το μήνυμα της αδελφότητας και της αλληλεγγύης των Γάλλων» στους πληγέντες και να συζητήσει «την κατάσταση με τις πολιτικές αρχές».

Τα γυρίζει ο Τραμπ

Παράλληλα ο Τραμπ ανέφερε ότι οι γιγαντιαίες εκρήξεις που προκάλεσαν καταστροφή στη Βηρυτό θα μπορούσαν να οφείλονται σε «δυστύχημα», χωρίς πάντως να πάρει πίσω την πολεμική δήλωση που είχε κάνει την προηγουμένη, όταν είπε πως έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση».

«Μπορώ να σας πω πως ό,τι κι αν συνέβη, ήταν φρικτό, αλλά κανένας δεν γνωρίζει στ’ αλήθεια τι ήταν αυτό. Κανένας δεν ξέρει ακόμα», ανέφερε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σχεδόν καθημερινά στον Λευκό Οίκο, θεωρητικά για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.

«Άκουσα και τα δύο πράγματα. Άκουσα δυστύχημα. Άκουσα, ξέρετε, εκρηκτικά. Προφανώς, οφειλόταν σε κάποιο είδος εκρηκτικού, είτε πυροδοτήθηκε βόμβα εσκεμμένα είτε όχι, κατέληξε να είναι βόμβα», κατά τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Κάποιος ίσως «παράτησε φρικτούς εκρηκτικούς μηχανισμούς κι άλλα πράματα, ίσως. Μπορεί να ήταν αυτό. Ίσως ήταν βομβιστική επίθεση. Δεν νομίζω πως μπορεί να το πει οποιοσδήποτε αυτή τη στιγμή», επέμεινε.

«Είμαστε αλληλέγγυοι προς τη χώρα αυτή», διαβεβαίωσε ο Τραμπ. «Έχουμε πολύ καλή σχέση με τη χώρα αυτή, αλλά είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει κρίση κι έχει πολλά προβλήματα».

Η αρχική του εκτίμηση

Ο Τραμπ έκρινε την Τρίτη πως οι εκρήξεις έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση», διευκρινίζοντας αργότερα ότι «αξιωματούχοι» και «στρατηγοί» του είπαν πως «δεν επρόκειτο για βιομηχανικό δυστύχημα», αλλά «για επίθεση, για βόμβα».

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ από την πλευρά του μίλησε χθες Τετάρτη για δυστύχημα. «Ενημερώνομαι για το τι συνέβη», εξήγησε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας. «Οι περισσότεροι πιστεύουν πως επρόκειτο για δυστύχημα, όπως μεταδόθηκε», πρόσθεσε. Ο Έσπερ σημείωσε επίσης πως η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο από την πλευρά του γνωστοποίησε ότι ενημέρωσε για την πρόθεση των ΗΠΑ να προσφέρουν βοήθεια στον Λίβανο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του χθες Τετάρτη με τον λιβανέζο πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ. Με βάση την ενημέρωση του Πομπέο, δεν σχολιάστηκε στη διάρκεια της συνδιάλεξης η φύση της καταστροφής στη Βηρυτό.

Οι αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν ότι οι προχθεσινές εκρήξεις, οι οποίες κατά τον, ακόμη προσωρινό, πιο πρόσφατο απολογισμό είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 113 άνθρωποι και άλλοι 4.000 να τραυματιστούν, οφείλονταν στην ανάφλεξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου σε αποθήκη στο λιμάνι. Το νιτρικό αμμώνιο χρησιμοποιείαται τόσο ως χημικό λίπασμα, όσο και ως εκρηκτική ύλη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις