Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Βλαντιμίρ Πούτιν – Αλεξάντρ Λουκασένκο: «Οι κυρώσεις μας έδωσαν την ώθηση για “αυτοανάπτυξη”»

Βλαντιμίρ Πούτιν – Αλεξάντρ Λουκασένκο: «Οι κυρώσεις μας έδωσαν την ώθηση για “αυτοανάπτυξη”»
Φωτογραφία Reuters

Οι κυρώσεις της Δύσης ώθησαν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στην «αυτοανάπτυξη», η οποία πηγαίνει καλά, όπως δήλωσαν σήμερα οι ηγέτες των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο, παρά το γεγονός ότι «για όλα φταίει ο Ρώσος πρόεδρος».

Πιο συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν «αστειεύτηκε» ότι θα πρέπει να μιλήσει σοβαρά στους Δυτικούς ηγέτες για τους ισχυρισμούς τους ότι ευθύνεται εκείνος για το οικονομικό χάος που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις ενώ ο Αλεξάντρ Λουκασένκο τόνισε ότι η Δύση αυταπατάται για τα οικονομικά της προβλήματα.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν ενώ η προσπάθεια της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία, ως τιμωρία, και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να μην εξάγονται σιτηρά, έχουν εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων και των λιπασμάτων.

Στη συνάντηση που είχε σήμερα Δευτέρα (23.5.2022) στο Σότσι με τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντρ Λουκασένκο, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η ρωσική οικονομία πηγαίνει καλά, παρά τις δυτικές κυρώσεις ενώ ο Λουκασένκο απάντησε τους δόθηκε η ώθηση να επικεντρωθούν στην ανάπτυξή τους και ότι οι ελίτ της Δύσης αυταπατώνται για τα αίτια των οικονομικών προβλημάτων τους.

«Για την οικονομία, τους οφείλουμε ευχαριστίες (στη Δύση) γιατί μας έδωσαν μια τέτοια ώθηση για την ανάπτυξή μας», είπε ο Λουκασένκο στον Πούτιν, ο οποίος χαμογέλασε, γνέφοντας καταφατικά. «Αυτό που συμβαίνει εκεί είναι ότι πραγματικά το υποτίμησαν, διαβάζοντας τα δικά τους μέσα ενημέρωσης. Έχουν πληθωρισμό, όμως η αλήθεια τους είναι ότι «ευθύνεται ο Πούτιν», «Ο Πούτιν φταίει για όλα», συνέχισε ο Λουκασένκο.

Ο Πούτιν έσφιξε τα χείλη και ένευσε καταφατικά. «Θα κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση μαζί τους», απάντησε, με βεβιασμένο χαμόγελο. Ο Λουκασένκο γέλασε και είπε «Ναι».

Λουκασένκο: Πολωνία και ΝΑΤΟ θέλουν τη διχοτόμηση της Ουκρανίας

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί για αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως κινήσεις της Δύσης «να διαμελίσει» την Ουκρανία και κατηγόρησε την Πολωνία ότι προσβλέπει να καταλάβει ένας μέρος της χώρας, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια απόδειξη των ισχυρισμών του.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι είναι έτοιμοι, οι Πολωνοί και το ΝΑΤΟ, να εκδηλωθούν και να ενεργήσουν για να πάρουν τη δυτική Ουκρανία όπως ήταν πριν από το 1939», δήλωσε ο Λουκασένκο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει τελικά να ζητήσει βοήθεια για να αποτρέψει την κατάληψη της δυτικής Ουκρανίας.

Η Μόσχα έχει στο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί ότι η Πολωνία επιδιώκει να εγκαθιδρύσει τον έλεγχο ιστορικών πολωνικών εδαφών στην Ουκρανία, ισχυρισμό που η Βαρσοβία απορρίπτει και χαρακτηρίζει ως παραπληροφόρηση.

Η Πολωνία είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Ουκρανίας, στέλνει όπλα στα σύνορα και έχει υποδεχθεί πάνω από 3 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η Λευκορωσία είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της δεν συμμετέχουν σ’ αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αλλά λειτούργησε ως ορμητήριο για τη Ρωσία να στείλει χιλιάδες στρατιώτες πέρα από τα σύνορα στις 24 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο ενός συμφώνου μη επίθεσης που είχε υπογραφεί το 1939, λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση μοίρασαν την Πολωνία μεταξύ τους. Το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας που κατέλαβε η Μόσχα βρίσκεται σήμερα είτε στη Λευκορωσία είτε στην Ουκρανία, ενώ το Καλίνινγκραντ αποτελεί θύλακο της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις