Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Βλαντιμίρ Πούτιν: «ΗΠΑ και Δύση χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως τροφή για τα κανόνια»

Βλαντιμίρ Πούτιν: «ΗΠΑ και Δύση χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως τροφή για τα κανόνια»
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Τις ΗΠΑ και τη Δύση κατηγόρησε εκ νέου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη 10η Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια, τονίζοντας ότι «χρησιμοποιούν τον λαό της Ουκρανίας ως τροφή για τα κανόνια» για να διατηρήσουν την ηγεμονία τους.

«Χρειάζονται τις συγκρούσεις για να διατηρήσουν την ηγεμονία τους. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούν τον λαό της Ουκρανίας ως τροφή για κανόνια κατά τη λειτουργία του αντιρωσικού σχεδίου· έχουν κλείσει τα μάτια τους στη χρήση της ιδεολογίας του νεοναζισμού και τις μαζικές δολοφονίες αμάχων στο Ντονμπάς και προμηθεύουν μέχρι και βαριά όπλα στο καθεστώς του Κιέβου», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Υπό αυτές τις συνθήκες έλαβε η Ρωσία την απόφαση να εισβάλλει στην Ουκρανία και να ξεσπάσει πόλεμος, τον οποίο η Μόσχα αποκαλεί ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που θα συμμορφώνεται πλήρως με τον Χάρτη του ΟΗΕ.

«Αυτή η επιχείρηση έχει σαφείς στόχους – να διασφαλίσει την ασφάλεια της Ρωσίας και του ρωσικού λαού και να σώσει τους πολίτες του Ντονμπάς από μια γενοκτονία», τόνισε ο Ρώσος ηγέτης.

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να παρατείνουν τη σύγκρουση», πρόσθεσε ο Πούτιν. Είπε ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί τις ίδιες πρακτικές για να πυροδοτήσει συγκρούσεις στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην Ταϊβάν, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να «αποσταθεροποιήσουν» τον κόσμο, μετά την πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση. Και ενεργούν με τον ίδιο τρόπο καλλιεργώντας το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στη Μόσχα.

«Η αμερικανική περιπέτεια με την Ταϊβάν δεν είναι απλώς για ένα ταξίδι μιας ανεύθυνης πολιτικού, αλλά μέρος μιας σκόπιμης, συνειδητής στρατηγικής με στόχο να αποσταθεροποιήσουν και να προκαλέσουν μια χαοτική κατάσταση στην περιοχή και τον κόσμο», πρόσθεσε.

Πρόκειται για μια «θρασεία επίδειξη της έλλειψης σεβασμού τους προς την κυριαρχία άλλων χωρών και προς τις διεθνείς τους δεσμεύσεις», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, καταγγέλλοντας «μια καλά προετοιμασμένη πρόκληση».

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, η οποία έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις παραδόσεις αμερικανικών όπλων στο Κίεβο, διέρχονται μια περίοδο μεγάλης έντασης.

Στόχος αυστηρών κυρώσεων από τη Δύση, η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ασία και την Αφρική, και κυρίως την Κίνα.

Η Μόσχα έχει ήδη χαρακτηρίσει «πρόκληση» την επίσκεψη στις αρχές Αυγούστου της Πελόζι στην Ταϊβάν, η οποία προκάλεσε την οργή της Κίνας, και είχε εκτιμήσει ότι το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να λάβει «τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την κυριαρχία του».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και TASS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις