Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν: Σε εξέλιξη η καταμέτρηση, μετά τα αιματηρά επεισόδια

Βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν: Σε εξέλιξη η καταμέτρηση, μετά τα αιματηρά επεισόδια
Φωτογραφία Reuters

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο Αφγανιστάν, έπειτα από μια εκλογική ημέρα που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια με τουλάχιστον 36 νεκρούς και το χάος που εμπόδισε πολλούς πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν.

Η διαδικασία πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού 401 εκλογικά τμήματα δεν μπόρεσαν να ανοίξουν το Σάββατο εξαιτίας διαφόρων δυσλειτουργιών και προβλημάτων — λαθεμένοι εκλογικοί κατάλογοι, έλλειψη εκλογικών αντιπροσώπων ή υπαλλήλων, βλάβες τερματικών ή αδυναμία του προσωπικού να χειριστεί τα μηχανήματα για την αναγνώριση βιομετρικών δεδομένων — και άνοιξαν το πρωί, αφού οι αρχές ανακήρυξαν τη σημερινή μέρα αργία.

Εξάλλου η ψηφοφορία στην Κανταχάρ (νότια) αναβλήθηκε ως το προσεχές Σάββατο, έπειτα από μια επίθεση των Ταλιμπάν την Πέμπτη που αποδεκάτισε το επιτελείο των υπηρεσιών ασφαλείας της επαρχίας.

Η σύνθεση της νέας Βουλής των 250 εδρών, που διεκδικούν πάνω από 2.500 υποψήφιοι, αναμένεται να ανακοινωθεί τη 10η Νοεμβρίου.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αχτάρ Μοχάμαντ Ιμπραχίμι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι συνολικά σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι, ανάμεσά τους 27 άμαχοι, σε 193 συμβάντα σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Περίπου εκατό πολίτες εξάλλου τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων που εξαπέλυσαν ένοπλοι εναντίον 5 εκλογικών τμημάτων, από τις 70 και πλέον ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν και έναν αριθμό — που δεν διευκρινίστηκε — εκρήξεων αυτοσχέδιων μηχανισμών.

Μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι διαπράχθηκε στο τέλος της ημέρας στην Καμπούλ με αποτέλεσμα τουλάχιστον 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ο Ιμπραχίμι μολαταύτα εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι στις εκλογές αυτές διαπράχθηκαν κατά «50% λιγότερες επιθέσεις από ό,τι στις προεδρικές εκλογές το 2014», όταν «είχαν καταγραφεί πάνω από 400 συμβάντα» αυτής της φύσης.

Πάντως ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, ο οποίος το πρωί προέτρεψε για άλλη μια φορά τους πολίτες να «απόσχουν από τη συμμετοχή» σε αυτό το «θέατρο» ώστε να «προστατεύσουν τη ζωή τους», έκανε από την πλευρά του λόγο για «407 επιθέσεις» της οργάνωσης, που είχαν αποτέλεσμα, κατ’ αυτόν, να «αποτύχουν οι εκλογές».

Ήδη εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο σε επιθέσεις που συνδέονταν με τη χθεσινή διαδικασία και τουλάχιστον 10 υποψήφιοι δολοφονήθηκαν, οι περισσότεροι σε στοχευμένες επιθέσεις.

Δυσλειτουργίες

Από τα 8,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένους, η συμμετοχή εκτιμήθηκε ότι έφθασε τα 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους στα 4.500 εκλογικά τμήματα που άνοιξαν γα να τους υποδεχθούν, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, που οργάνωσε τη διαδικασία. Μαζί με τους ψηφοφόρους που αναμένεται να προσέλθουν σήμερα, η συμμετοχή αναμένεται να φθάσει τα 5 εκατομμύρια.

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι ψήφισαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ, όπου ο πληθυσμός ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια.

«Υπό την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης, εγκαταστήσαμε ένα σύστημα βιομετρικής επαλήθευσης» των στοιχείων των εκλογέων. «Αυτό αποφασίστηκε πολύ αργά και δεν προχωρήσαμε σε έναν ελάχιστο αριθμό εκπαιδεύσεων. Τα προβλήματα ήταν αναπόφευκτα», εξήγησε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής, ο Άμπντουλ Μπάντι Σαγιάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο.

Η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν ανέφερε πως είναι «ενθαρρυμένη από τον μεγάλο αριθμό Αφγανών» που πήγαν στα εκλογικά τμήματα «για να ακουστεί η φωνή τους», υπενθυμίζοντας πως αυτές είναι «οι πρώτες εκλογές που οργάνωσαν εξ ολοκλήρου οι αφγανικές αρχές μετά το 2001» και την αμερικανική στρατιωτική εισβολή που ανέτρεψε το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Παρά την ικανοποίηση του ΟΗΕ, πολλές δυσλειτουργίες αμαύρωσαν την ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι θέλησε να δείξει τον δρόμο ψηφίζοντας με το που άνοιξαν οι κάλπες, στις 07:00, και προτρέποντας τους συμπατριώτες του να πάνε να ψηφίσουν. Μοιάζοντας να ανταποκρίνονται στην έκκλησή του, οι ψηφοφόροι σχημάτισαν μεγάλες ουρές αναμονής στην πρωτεύουσα και αλλού. Αλλά η αναμονή τους οφειλόταν επίσης από τις πολλές δυσλειτουργίες, κυρίως των τερματικών για την επαλήθευση των στοιχείων με βάση τα βιομετρικά στοιχεία των ψηφοφόρων, που εγκαταστάθηκαν την τελευταία στιγμή και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της αφγανικής κυβέρνησης του Γάνι, ο Αμπντούλα Αμπντούλα, χρειάστηκε να περιμένει 45 λεπτά για να μπορέσει να ψηφίσει.

Οι βουλευτικές εκλογές χαρακτηρίζονταν από αρκετούς παρατηρητές κρίσιμη δοκιμασία ενόψει των προεδρικών εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019 στο Αφγανιστάν και σημαντικό βήμα ενόψει μιας συνόδου του ΟΗΕ αφιερωμένης στη χώρα αυτή τον Νοέμβριο στη Γενεύη, όπου η κυβέρνηση θα κληθεί να επιδείξει τις προόδους που σημείωσε στην εμπέδωση «της δημοκρατικής διαδικασίας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις