Κόσμος

Βραζιλία: 1.800 θάνατοι από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο – Φόβοι για 3.000 νεκρούς τη μέρα

Νέο εφιαλτικό 24ωρο στην Βραζιλία με 1.800 θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες, ενώ τα κρούσματα  έφτασαν τα 75.495, εν μέσω ενός φονικού κύματος της πανδημίας που μαίνεται στη χώρα.

Ενώ η λατινοαμερικάνικη χώρα έχει καταγράψει επισήμως 262.770 θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού επί συνόλου 10,9 εκατ. μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας, τονίζεται πως ο ημερήσιος αριθμός θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού στην Βραζιλία ενδέχεται να φτάσει τους 3.000 αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Η διυπουργική ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχει το υπουργείο Υγείας και το γραφείο του επιτελάρχη του προέδρου, συναντήθηκε χθες με αντικείμενο συζήτησης την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, όπου ένα φονικό δεύτερο κύμα σκοτώνει ανθρώπους γρηγορότερα από οποιαδήποτε προηγούμενη χρονική περίοδο της πανδημίας.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος 14 ημερών ανέρχεται σήμερα σε 1.250 θανάτους την ημέρα.

Κανένα μέτρο στην πραγματικότητα

Παρά τον υψηλό αριθμό θανάτων, δύο πηγές ανέφεραν ότι το υπουργείο Υγείας δεν είδε καμία πιθανότητα εφαρμογής μέτρων κοινωνικής απόστασης σε εθνικό επίπεδο λόγω της αντίστασης του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας συνεχίζει να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα του ιού και χθες Πέμπτη, μετά από δύο συνεχόμενες ημέρες με ρεκόρ θανάτων, είπε στους Βραζιλιάνους να σταματήσουν την «κλάψα».

click4more: Σαφές «μήνυμα» Μέρκελ σε Ερντογάν για την ανατολική Μεσόγειο

Το υπουργείο Υγείας, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο, δήλωσε ότι το ίδιο δεν κάνει εκτιμήσεις. Δεν απάντησε σε ερωτήσεις για το αν οι εκτιμήσεις παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση ή αν το υπουργείο συμφώνησε με τα στοιχεία.

Οι δύο πηγές που μίλησαν στο Reuters βρέθηκαν στη συνεδρίαση και ανέφεραν ότι οι εκτιμήσεις έγιναν από τους τοπικούς υπουργούς Υγείας των Πολιτειών της Βραζιλίας. Το γραφείο του προέδρου της Βραζιλίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Η Βραζιλία συνεχίζει να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας, πίσω από τις ΗΠΑ, και τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων.

Χειρότερη φάση της πανδημίας στη χώρα

Ενώ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη καταγράφεται μια υποχώρηση της έξαρσης της πανδημίας, η Βραζιλία βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη με τη χειρότερη φάση της πανδημίας, ωθώντας το σύστημα υγείας στο χείλος της κατάρρευσης.

Ο αυξημένος αριθμός λοιμώξεων έχει οδηγήσει σε τοπικούς περιορισμούς στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια και τη μεγαλύτερη πόλη, το Σάο Πάολο.

Ιδιαίτερα ανησυχητική για τις υγειονομικές αρχές είναι η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Αμαζονίας, η οποία φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και πιο ικανή να μολύνει ξανά εκείνους που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από την Covid-19.

Η καθυστέρηση της κυβέρνησης στην απόκτηση και διανομή εμβολίων σημαίνει επίσης ότι λιγότερο από το 3,5% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση ενός από τα διαθέσιμα εμβόλια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο απεσταλμένος του Τραμπ διαπραγματεύτηκε με τον Πούτιν για την Ουκρανία βασιζόμενος σε Ρωσίδα διερμηνέα του Κρεμλίνου
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήγε και στις τρεις συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς Αμερικανούς διερμηνείς, αποκαλύπτει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό