Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Βραζιλία: Κίνδυνος για χειρότερα επεισόδια από αυτά του Καπιτωλίου ενόψει των προεδρικών εκλογών

Βραζιλία: Κίνδυνος για χειρότερα επεισόδια από αυτά του Καπιτωλίου ενόψει των προεδρικών εκλογών

Τεταμένη φαίνεται πως είναι η κατάσταση στη Βραζιλία και είναι ορατός ο κίνδυνος η χώρα να βιώσει επεισόδια τα οποία θα πολύ σοβαρότερα από την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον που συντάραξε τις ΗΠΑ.

Την άποψη αυτή διατύπωσε ο επικεφαλής του ανώτατου εκλογοδικείου Έντσον Φακίν, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου στη Βραζιλία.

Έκανε μάλιστα το συγκεκριμένο σχόλιο, καθώς οι δημοσκοπήσεις επιμένουν να φέρουν τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας, τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, να παραμένει σε μεγάλη απόσταση από τον κεντροαριστερό προκάτοχό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Από πέρυσι, ο κ. Μπολσονάρου, νοσταλγός της εποχής της στρατιωτικής δικτατορίας, έχει απειλήσει επανειλημμένα πως ίσως δεν αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 2ης Οκτωβρίου. Προσπάθησε –ανεπιτυχώς– να προωθήσει αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να αλλάξει η μέθοδος ψηφοφορίας, να διεξαχθεί με χάρτινα ψηφοδέλτια, όχι ηλεκτρονικά. Διατείνεται, παρά τις επανειλημμένες κατηγορηματικές διαψεύσεις των εκλογικών αρχών, ότι διαπράχθηκε νοθεία σε προηγούμενες εκλογές μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.

«Μπορεί να βιώσουμε επεισόδιο ακόμα πιο σοβαρό από αυτά της 6ης Ιανουαρίου (2021) στο Καπιτώλιο», επισήμανε ο κ. Φακίν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Wilson Center της Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου προειδοποίησε ακόμη πως θα ανεχθεί καμία «ανάμιξη» στην εκλογική διαδικασία. Η συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων σε αυτή θα πρέπει να γίνει σε πνεύμα συνεργασίας και όχι ανάμιξης στα πολιτικά πράγματα, επέμεινε.

Νωρίτερα φέτος, το Εκλογοδικείο δημιούργησε επιτροπή διαφάνειας, στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι διαφόρων κρατικών θεσμών –συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων–, για να εγγυηθεί την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας.

Μολονότι επισήμως η ηγεσία των βραζιλιάνικων ένοπλων δυνάμεων έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα γίνει σεβαστό όποιο κι αν είναι, ορισμένοι αξιωματικοί έχουν βρεθεί στα πρωτοσέλιδα απηχώντας ισχυρισμούς του κ. Μπολσονάρου περί αδυναμιών στο σύστημα ψηφοφορίας και πιθανής νοθείας.

«Προφανώς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τέτοια πράγματα. Συνεργασία ναι, επεμβάσεις ποτέ», τόνισε ο κ. Φακίν στην ομιλία του.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις