Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Βρετανία: Κατάσταση ξηρασίας σε πολλές περιοχές της χώρα – Περιορισμοί στη χρήση νερού

Βρετανία: Κατάσταση ξηρασίας σε πολλές περιοχές της χώρα – Περιορισμοί στη χρήση νερού

Ο παρατεταμένος ζεστός και ξηρός καιρός στην Αγγλία πρόκειται να οδηγήσει πολλές περιοχές σε ξηρασία, ενώ παράλληλα πολλά βρετανικά νοικοκυριά θα αντιμετωπίζουν από σήμερα (10.08.2022), νέους περιορισμούς στην ύδρευση.

Οι περιβαλλοντικοί αξιωματούχοι και οι εταιρίες ύδρευσης συναντώνται για να συζητήσουν τις επιπτώσεις του παρατεταμένα ζεστού και ξηρού καιρού. Η «Εθνική Ομάδα Ξηρασίας» συγκαλείται μάλιστα, έπειτα από τον πιο ξηρό Ιούλιο στην Αγγλία από το 1935. Μόνο το 35% της μέσης βροχόπτωσης σημειώθηκε τον μήνα αυτόν, και μερικές περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας βρίσκονται σήμερα στο μέσον μιας τετραήμερης προειδοποίησης για «ακραία ζέστη».

Τοπικά ΜΜΕ, περιλαμβανομένων του BBC και του Sky News, ανέφεραν πως πολλές περιοχές της χώρας μπορεί να κηρύξουν κατάσταση ξηρασίας. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί πριν από τη συνάντηση.

Νωρίτερα σήμερα, η εταιρία ύδρευσης του Γιόρκσαϊρ ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση στη χρήση ποτιστικού λάστιχου θα ξεκινήσει στις 26 Αυγούστου, απαγορεύοντας στους πελάτες να χρησιμοποιούν λάστιχα για το πότισμα κήπων, το πλύσιμο αυτοκινήτων ή το γέμισμα πλαστικών πισίνων.

Η εταιρία, που εξυπηρετεί περίπου 2,3 εκατ. νοικοκυριά, και 130.000 επιχειρήσεις στη βόρεια Αγγλία και περιοχές των Μίντλαντς, είναι η πιο πρόσφατη περιφερειακή εταιρία ύδρευσης που ανακοινώνει περιορισμούς στη χρήση νερού.

Η απαγόρευση των λάστιχων και των συστημάτων καταιονισμού για τους πελάτες της Νοτιανατολικής Εταιρίας Ύδρευσης τέθηκε σε ισχύ σήμερα. Η Εταιρία Ύδρευσης Τάμεσης από την πλευρά της, που υδροδοτεί 15 εκατ. ανθρώπους γύρω από το Λονδίνο, έχει πει πως σχεδιάζει επίσης περιορισμούς.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας, Τζορτζ Γιούστις, κάλεσε αυτή την εβδομάδα τις εταιρίες ύδρευσης να λάβουν προληπτικά μέτρα που αφορούν τη χρήση του νερού.

Οποιαδήποτε κήρυξη κατάστασης ξηρασίας θα είναι περιφερειακή και δεν θα προκαλέσει αυτόματα ειδικές κυβερνητικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει τις εταιρίες ύδρευσης να ανακοινώσουν πιο αυστηρούς περιορισμούς για τα νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν τις προμήθειες.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις