Site icon NewsIT
14:23 Πέμπτη 2 Απριλίου 2026

Βρετανία: Τηλεδιάσκεψη 35 χωρών για τα Στενά του Ορμούζ – Στο επίκεντρο οι νάρκες και η προστασία των πλοίων

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα ήταν μη ρεαλιστικό να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

Τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ

Τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ / REUTERS / Francis Mascarenhas

Μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι η ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ είναι πρόβλημα που θα πρέπει να λύσουν άλλες χώρες, η Βρετανία πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει τηλεδιάσκεψη για την ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό.

Η Βρετανία θα φιλοξενήσει σήμερα (02.04.2026) συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης που αποσκοπούν στον σχηματισμό συνασπισμού χωρών που θα διερευνήσει τρόπους να αναοίξουν ξανά τα Στενά του Ορμούζ.

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ιβέτ Κούπερ, θα προεδρεύσει της διαδικτυακής συνόδου περίπου 35 χωρών, στις οποίες περιλαμβάνονται η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η τηλεδιάσκεψη θα διεξαχθεί γύρω στο μεσημέρι (τοπική ώρα) στο Λονδίνο για να εξετάσει τρόπους για την αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, ενώ οι ΗΠΑ δεν προβλέπεται να μετάσχουν.

Η σύνοδος αυτή γίνεται αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε διάγγελμά του προς το αμερικανικό έθνος χθες, Τετάρτη (01.04.2026), ότι τα Στενά θα μπορούσαν να ανοίξουν «φυσικά» και ότι είναι ευθύνη των χωρών που στηρίζονται στη θαλάσσια αυτή οδό να διασφαλίσουν ότι είναι ανοιχτή.

Στο επίκεντρο οι νάρκες και η προστασία των δεξαμενόπλοιων

Το Ιράν έχει ουσιαστικά κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται συνολικά γύρω στο 20% του πετρελαίου που καταναλώνεται παγκοσμίως, σε αντίποινα για τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα που άρχισαν στις 28 Φεβρουαρίου 2026 εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το να ξανανοίξει η θαλάσσια αυτή οδός έχει γίνει προτεραιότητα για κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο καθώς εκτινάσσονται οι τιμές της ενέργειας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι η σύνοδος αυτή θα αξιολογήσει «όλα τα βιώσιμα διπλωματικά και πολιτικά μέτρα» για να αποκατασταθεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή αφού επιτευχθεί εκεχειρία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν αρχικά την αξίωση του Τραμπ να στείλουν τα πλοία τους στην περιοχή λόγω των φόβων ότι θα συρθούν στη σύγκρουση.

Ωστόσο οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους ενέργειας στην παγκόσμια οικονομία τις οδήγησε να προσπαθήσουν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό για να διερευνήσει αυτός τρόπους για να ξανανοίξει η θαλάσσια οδός μόλις συμφωνηθεί εκεχειρία, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι σημερινές συνομιλίες θα αποτελέσουν την πρώτη επίσημη σύνοδο της ομάδας πριν από πιο ενδελεχείς συνομιλίες με τη συμμετοχή στρατιωτικών σχεδιαστών τις ερχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οποιαδήποτε πρώτη φάση οποιουδήποτε σχεδίου για το εκ νέου άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ θα αφορά τη διασφάλιση του ότι το θαλάσσιο πέρασμα δεν έχει νάρκες. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση που θα αφορά την προστασία των δεξαμενόπλοιων που διαπλέουν την περιοχή.

Ο Στάρμερ σημείωσε ότι το εκ νέου άνοιγμα της θαλάσσιας οδού «δεν θα είναι εύκολο» και θα απαιτήσει «ένα ενιαίο μέτωπο στρατιωτικής ισχύος και διπλωματικής δραστηριότητας», όπως και τη συνεργασία με τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

«Μη ρεαλιστικό να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ με την βία»

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι θα ήταν μη ρεαλιστικό να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ.

«Κάποιοι υπερασπίζονται την ιδέα να απελευθερωθούν τα Στενά του Ορμούζ μέσω στρατιωτικής επιχείρησης, μια θέση που εκφράζεται κάποιες φορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και έχει μεταβληθεί», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νότια Κορέα.

«Αυτή δεν ήταν ποτέ η επιλογή που υποστηρίξαμε γιατί είναι μη ρεαλιστική», πρόσθεσε. «Θα χρειαζόταν να περάσουν αιώνες για να υλοποιηθεί και θα εξέθετε όλους όσοι διέρχονται το στενό σε κινδύνους από τους Φρουρούς της Επανάστασης, αλλά και από βαλλιστικούς πυραύλους», εξήγησε.

Αναφερόμενος στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Μακρόν σημείωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση επίσης «δεν επιλύει μακροπρόθεσμα το ζήτημα».

«Αν δεν υπάρχει πλαίσιο διπλωματικών και τεχνικών διαπραγματεύσεων, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ξανά μέσα σε λίγους μήνες ή χρόνια. Μόνο μέσω μιας σε βάθος διαπραγμάτευσης, μιας συμφωνίας (…) θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μακροχρόνια παρακολούθηση και να διαφυλάξουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα για όλους», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version