Κόσμος

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον θα μειώσουν τα εμπόδια στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ αναμένεται να συμφωνήσουν σε σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Τρίτη να μειώσουν τους περιορισμούς για τις εξαγωγές εμβολίων και φαρμάκων κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με προσχέδιο κοινού κειμένου, υποστηρίζοντας ότι ο εθελοντικός διαμοιρασμός τεχνολογίας είναι το κλειδί για την αύξηση της παραγωγής.

Το κείμενο, που επικαλείται το Reuters και στο οποίο μπορεί και πάλι να γίνουν αλλαγές, δεν κάνει καμία αναφορά σε υποχρεωτική άρση των πατεντών για τα εμβόλια, που ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει στηρίξει ως προσωρινή λύση στην παγκόσμια έλλειψη εμβολίων κατά της COVID-19.

Η ΕΕ έχει κατ’ επανάληψη αντιταχθεί στην ιδέα, η οποία έχει τη στήριξη δεκάδων φτωχότερων χωρών.

Οι Βρυξέλλες υπέβαλαν μια λιγότερη ριζική αντιπρόταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την περασμένη εβδομάδα που τονίζει ότι οι υφιστάμενοι κανόνες του ΠΟΥ επιτρέπουν σε χώρες να δίνουν άδειες σε εταιρίες μεταποίησης χωρίς την έγκριση του κατόχου της πατέντας.

Σε σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στις Βρυξέλλες την Τρίτη, οι δύο πλευρές αναμένεται να συμφωνήσουν να συστήσουν μια κοινή ομάδα δράσης για να ενισχύσουν την παραγωγική δυναμικότητα για εμβόλια και φάρμακα που θα στοχεύει στο «να διατηρηθούν ανοικτές και να διασφαλιστούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες, αποφεύγοντας τους περιττούς περιορισμούς στις εξαγωγές».

Η ΕΕ προτρέπει την Ουάσινγκτον να μην παρεμποδίσει την εξαγωγή εμβολίων και υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή τους. Ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί τον νόμο για την αμυντική παραγωγή (Defense Production Act -DPA) για να βάλει την αμερικανική κυβέρνηση πρώτη στη σειρά προτεραιότητας για την αγορά εμβολίων και θεραπειών αμερικανικής παρασκευής και να ελέγχει τις προμήθειες που χρειάζεται η χώρα.

Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι η ομάδα δράσης θα προσπαθήσει να επεκτείνει την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων με το να «ενθαρρύνει τον εθελοντικό διαμοιρασμό τεχνογνωσίας και τεχνολογίας με βάσει αμοιβαία καθορισμένους όρους» – μια σημαντική μετακίνηση σε σχέση με τον εξαναγκασμό φαρμακευτικών επιχειρήσεων να παραχωρήσουν τις πατέντες τους σε ανταγωνιστές.

Μια ομάδα δράσης υπό τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Βιομηχανία Τιερί Μπρετόν ήδη συνεδριάζει τακτικά με την αμερικανική ομάδα δράσης για την COVID-19 της οποίες προεδρεύει ο Τζέφρι Ζίεντς για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην παραγωγή και το εμπόριο που επηρεάζουν τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων.

Η CureVac, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει εμβόλιο, έχει ήδη λάβει βοήθεια για να έχει πρόσβαση σε υλικά από τις ΗΠΑ.

Η κοινή ομάδα δράσης έχει στόχο να ενισχύσει και να επισημοποιήσει το έργο που έχει γίνει έως τώρα, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου ΕΕ-ΗΠΑ επιβεβαιώνει επίσης τη στήριξη προς το πρόγραμμα COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που στόχο έχει να διασφαλίσει τη δίκαιη διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον δεσμεύονται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης να «ενθαρρύνουν περισσότερους δωρητές να καταστήσουν 2 δισεκ. δόσεις εμβολίων διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο έως τα τέλη του 2021».

Οι ΗΠΑ έχουν έως τώρα δεσμευθεί να δωρίσουν 80 εκατ. από τις πλεονάζουσες δόσεις τους σε φτωχότερα κράτη και η ΕΕ τουλάχιστον 100 εκατ. έως τα τέλη του έτους.

Ωστόσο το έργο για την πλήρη ανοσοποίηση του κόσμου αναμένεται να έχει διάρκεια. Σύμφωνα με το κείμενο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ «φιλοδοξούν να εμβολιάσουν τουλάχιστον τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα τέλη του 2022».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης