Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Χαμπιμπέ Σαρομπί: «Αν ξεχάσετε το Αφγανιστάν, ο εξτρεμισμός θα έρθει να σας χτυπήσει την πόρτα»

Χαμπιμπέ Σαρομπί: «Αν ξεχάσετε το Αφγανιστάν, ο εξτρεμισμός θα έρθει να σας χτυπήσει την πόρτα»

Ένας χρόνος πέρασε από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν  με την Δρ. Χαμπιμπέ Σαρομπί, την πρώτη γυναίκα που διορίστηκε κυβερνήτρια επαρχίας στη σύγχρονη αφγανική ιστορία να παροτρύνει τη διεθνή κοινότητα να μη λησμονά τη χώρα της. Υπογράμμισε μάλιστα, πως δεν πρέπει να αναγνωριστεί το καθεστώς των φονταμενταλιστών σουνιτών.

Το Αφγανιστάν μετατρέπεται ξανά σε ασφαλές καταφύγιο τρομοκρατών αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, δήλωσε η Χαμπιμπέ Σαρομπί στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Ο κόσμος δεν πρέπει να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν», επέμεινε.

Η Χαμπιμπέ Σαρομπί, υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του άλλοτε προέδρου Χαμίντ Καρζάι ως το 2005, επέρριψε ευθύνες στη διεθνή κοινότητα για την κατάσταση στη χώρα της. Δυτικές κυβερνήσεις, τόνισε, βοήθησαν πολέμαρχους και διεφθαρμένους να κερδίσουν αξιώματα και εξουσία. Η διαφθορά στις τάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ένας από τους βασικούς λόγους, σύμφωνα με ειδικούς, για την κατάρρευση του αφγανικού στρατού και του κρατικού μηχανισμού.

Η κατάληψη της εξουσίας έναν χρόνο πριν

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν την 15η Αυγούστου του 2021, σχεδόν 20 χρόνια μετά την εισβολή δυτικών στρατευμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Για αρκετούς ειδικούς, η κατάρρευση ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού δεν ήταν έκπληξη. Πέρα από το ότι υποστηρίζονταν από δυνάμεις της περιοχής, οι Ταλιμπάν ισχυροποιήθηκαν μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν με τις ΗΠΑ στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, με τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία αυτή ήταν οδυνηρή ήττα για τον αφγανικό στρατό και για την τότε αφγανική κυβέρνηση, κατά την άποψη της κυρίας Σαρομπί. Η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, έκρινε, προχώρησε «χωρίς σαφές σχέδιο» για την επόμενη ημέρα.

«Απλούστατα το Αφγανιστάν αφέθηκε να πέσει ξανά στα χέρια τρομοκρατών», είπε η 66χρονη πολιτικός, που ανήκει στη μειονότητα των Χαζάρων. Σύμφωνα με την κυρία Σαρομπί, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τον κόσμο.

«Αν ξεχάσει το Αφγανιστάν, ο εξτρεμισμός θα έρθει να του χτυπήσει την πόρτα», προειδοποίησε η άλλοτε υπουργός.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις