Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

“Χαστούκι” στον Ομπάμα η εκλογή στην Μασαχουσέτη

Ο νέος γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Σκοτ Μπράουν. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο νέος γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Σκοτ Μπράουν. ΦΩΤΟ REUTERS

 Οι Δημοκρατικοί αλληλοκατηγορούνται που έχασαν την έδρα της Μασαχουσέτης στην Γερουσία μετά από 38 χρόνια.
 

Σε “εμφύλιο” πόλεμο για τους Δημοκρατικούς εξελίσσεται η εκλογή του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στην Μασαχουσέτη, που στέρησε την πολύτιμη πλειοψηφία από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Μετά από 38 χρόνια που οι Δημοκρατικοί έπαιρναν την έδρα της Μασαχουσέτης στην Γερουσία, οι ψηφοφόροι υπερψήφισαν τον Ρεπουμπλικανό, Σκοτ Μπράουν, για να αντικαταστήσει τον γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, ο οποίος απεβίωσε τον Αύγουστο 2009.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο Μπράουν κέρδισε τις εκλογές της Μασαχουσέτης καταλαμβάνοντας ποσοστό 52% έναντι 47% της υποψηφίας των Δημοκρατικών Μάρθας Κόουκλι, υπουργού Δικαιοσύνης της πολιτειακής κυβέρνησης.
 
Αυτό σημαίνει μείωση στην πλειοψηφία των Δημοκρατικών στις 59 έδρες στην 100μελή Γερουσία, αφαιρώντας τους την απόλυτη πλειοψηφία που χρειάζονταν για να περάσουν κρίσιμα μέτρα. 
 
Το αποτέλεσμα θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην υπερψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που σχεδίαζαν οι Δημοκρατικοί, όπως η αναμόρφωση του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ, αν δεν υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο που θα πείσει έστω έναν Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή από τους συνολικά 41 να το ψηφίσει. Αναλυτές επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα για την υγεία είναι πλέον “στον αέρα”.
 
Το αποτέλεσμα θεωρήθηκε «σοκ» για πολλούς Δημοκρατικούς, που ανέμεναν ότι θα ψηφιζόταν ένα στέλεχος του κόμματος για να πληρώσει το κενό του ιστορικού Δημοκρατικού πολιτικού Έντουαρντ Κένεντι. Αρκετοί δείχνουν για την ήττα την υποψήφια των Δημοκρατικών, Μάρθα Κόουκλι, ενώ και κορυφαίος σύμβουλος του Ομπάμα σχολίασε ότι “υποψήφιοι και εκστρατείες μετράνε”, όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι η εκλογή στην Μασαχουσέτη είναι ένα μήνυμα των Αμερικανών στην κυβέρνηση. 
 
Πολλοί Δημοκρατικοί, όμως, ερμηνεύουν την ήττα στη Μασαχουσέτη ως «προειδοποιητικό σήμα» εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο το Νοέμβριο, οπότε οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν το έδαφος που είχαν χάσει το 2006 και το 2008, εν μέσω αρνητικού οικονομικού κλίματος και με την ανεργία στα ύψη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε