Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Χουάν Κάρλος: Πρώτη νίκη στην υπόθεση για τη σεξουαλική παρενόχληση της πρώην ερωμένης του

Χουάν Κάρλος: Πρώτη νίκη στην υπόθεση για τη σεξουαλική παρενόχληση της πρώην ερωμένης του
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο Χουάν Κάρλος είχε ασυλία μέχρι την παραίτησή του από τον θρόνο της Ισπανίας, απεφάνθη σήμερα (6.12.2022) δικαστήριο του Λονδίνου, με τον πρώην μονάρχη να κερδίζει την προσπάθειά του να μπλοκάρει μέρος της υπόθεσης για σεξουαλική παρενόχληση που κατηγορείται από την πρώην ερωμένη του, Κορίνα τσου Ζάιν-Βιτγκενστάιν.

Ο 84χρονος Χουάν Κάρλος, πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, κατηγορείται από την πρώην ερωμένη του, Κορίνα τσου Ζάιν-Βιτγκενστάιν, για παρενόχληση. Πιο συγκεκριμένα, τον κατηγορεί ότι διηύθυνε μια εκστρατεία παρενόχλησης εις βάρος της από το 2012 η οποία συνεχίζεται.

Ο πρώην Ισπανός μονάρχης αρνείται εμφατικά τους ισχυρισμούς της, με τους δικηγόρους του να δηλώνουν στο Εφετείο του Λονδίνου τον περασμένο μήνα ότι καλύπτεται από ασυλία οποιαδήποτε φερόμενη παρενόχληση πριν από την παραίτησή του από τον θρόνο το 2014.

Από τη μεριά τους, οι δικηγόροι της Ζάιν-Βιτγκενστάιν λένε πως οι ενέργειες παρενόχλησης ήταν ιδιωτικές πράξεις που έγιναν στην υπηρεσία της «κρυφής ατζέντας» του Χουάν Κάρλος.

Ωστόσο, σήμερα η έφεσή του έγινε δεκτή, με τη δικαστή Ίνγκριντ Σίμλερ να δηλώνει γραπτώς: «Η καταγγελλόμενη συμπεριφορά πριν από την παραίτηση από τον θρόνο είναι απρόσβλητη από τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων αυτής της χώρας».

Πρόσθεσε πως οι καταγγελλόμενες πράξεις που διενεργήθηκαν, πριν από την παραίτηση του Χουάν Κάρλος, από τον στρατηγό Σανθ Ρολντάν, τον τότε επικεφαλής της ισπανικής υπηρεσίας πληροφοριών CNI, «μπορούσαν να αποδοθούν στο ισπανικό κράτος».

«Ήταν μόνο η θέση του (Χουάν Κάρλος) ως αρχηγού του κράτους που του επέτρεψε να εξωθήσει τον επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας να ενεργήσει με τον καταγγελλόμενο τρόπο, χρησιμοποιώντας τη CNI, όποια κι αν ήταν τα ιδιωτικά κίνητρά του, και όσο καταχρηστικά μπορεί να ήταν», ανέφερε η Σίμλερ.

Ο δικηγόρος της Ζάιν-Βιτγκενστάιν, Μάικλ Κιμ, από το δικηγορικό γραφείο Kobre & Kim, ανέφερε σε δήλωση που έστειλε μέσω email ότι «η αξίωση της Κορίνας μπορεί τώρα να προχωρήσει προς δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το συντριπτικό μέρος της αξίωσης της Κορίνας, από το 2014, παραμένει ανεπηρέαστο και θα πρέπει να προχωρήσει σε δίκη. Εγείρει πολύ σοβαρούς ισχυρισμούς για παρενόχληση που συνεχίστηκε για μια μακρά περίοδο, που θα εξεταστούν λεπτομερώς όταν η δίκη λάβει χώρα».

Αντίθετα, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον Χουάν Κάρλος δεν απάντησαν – για την ώρα – σε αίτημα για σχόλια.

Ο Χουάν Κάρλος, που κάποτε απολάμβανε τον σεβασμό για τον ρόλο του στη μετάβαση της Ισπανίας στη δημοκρατία, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο το 2014 έπειτα από σειρά σκανδάλων περιλαμβανομένης της ερωτικής σχέσης του με τη Ζάιν-Βιτγκενστάιν, και τώρα θεωρείται εμπόδιο για τον γιο του, βασιλιά Φελίπε.

Ισπανοί εισαγγελείς εγκατέλειψαν δύο έρευνες για απάτη στις επιχειρηματικές συναλλαγές του πρώην βασιλιά τον Μάρτιο αφού δεν μπόρεσαν να βρουν επαρκή στοιχεία εγκληματικής δραστηριότητας, έπειτα από παρόμοια κίνηση από Ελβετούς εισαγγελείς τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις