Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Χουλουσί Ακάρ: Ούτε βήμα πίσω για τα έξι μίλια

Χουλουσί Ακάρ: Ούτε βήμα πίσω για τα έξι μίλια
Φωτογραφία Reuters

Μετά το τουρκικό ΥΠΕΞ και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, φρόντισε να επαναλάβει την πάγια θέση της χώρας του: πως δεν αναγνωρίζει ελληνικά χωρικά ύδατα ή εναέριο χώρο πέραν των έξι μιλίων.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις ίδιες εφαρμογές που ακολουθούσε μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά το FIR» είπε ο Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας και ο ίδιος στον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο, που το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή είχε δηλώσει πως τουρκικά αεροσκάφη ζήτησαν, για πρώτη φορά, άδεια για να μπουν στο FIR Αθηνών.

Επί της ουσίας, ο Χουλουσί Ακάρ είπε με λιγότερες λέξεις όσα ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έκανε αναφορά και στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα δεν θα δεχτεί τετελεσμένα όποιος κι αν είναι πίσω απ’ αυτά.

Έδωσε… γραμμή ο Τσαβούσογλου

Η (πρώτη) απάντηση από την Τουρκία στον Έλληνα υπουργό Άμυνας ήρθε μέσω δήλωσης του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι. Η Άγκυρα δεν δίστασε να επαναλάβει ότι αναγνωρίζει μόνο τα έξι μίλια και γι’ αυτό τα τουρκικά αεροσκάφη κατέθεσαν σχέδιο πτήσης…

«Αυτή δεν είναι μια νέα πρακτική» φρόντισε να τονίζει ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Όπως είναι γνωστό, τόσο για τις πολιτικές όσο και για τις στρατιωτικές πτήσεις, μια χώρα πρέπει να ζητήσει άδεια για να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μιας άλλης χώρας. Η χώρα μας φυσικά αναγνωρίζει τα έξι μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας και ζητά άδειες πτήσης σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και τις συμβάσεις για πτήσεις προς και από την Ελλάδα. Αυτή δεν είναι μια νέα πρακτική», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Την Πέμπτη (08.11.2018), μιλώντας στη Βουλή για τη συζήτηση για τα αναδρομικά, ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως για πρώτη φορά τουρκικά αεροσκάφη ζήτησαν την άδεια της Ελλάδας για να εισέλθουν στο FIR Αθηνών, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου το οποίο προβλέπει μέτρα για την αποφυγή των εντάσεων της ημέρες εορτών (σ.σ. χθες ήταν των Ταξιαρχών που θεωρούνται προστάτες της Πολεμικής Αεροπορίας).

«Σήμερα (σ.σ. χθες), ημέρα της γιορτής των Ταξιαρχών και της Πολεμικής Αεροπορίας είχαμε μια σημαντική εξέλιξη. Ξέρετε ότι υπάρχει ένα πρωτόκολλο σε σχέση με τις γιορτές για την αποφυγή εντάσεων και παραβιάσεων. Για πρώτη φορά είχαμε αίτηση αδείας των τουρκικών αεροσκαφών να εισέλθουν στο FIR Αθηνών«, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις