Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

«Υπερωρίες» η τουρκική προπαγάνδα! Φωτογραφίες του Oruc Reis με την… πολεμική συνοδεία του

oruc reis

Το Oruc Reis πέρασε τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Ερντογάν δεν κάνει ούτε βήμα πίσω και η Ελλάδα βρίσκεται σε επιφυλακή. Τα ντοκουμέντα… της διά θαλάσσης «προέλασης» του τουρκικού ερευνητικού και όλο το χρονικό μιας ημέρας γεμάτης ένταση.

Εκτός από τις μηχανές του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis, στο… φουλ δουλεύουν κι εκείνες της προπαγάνδας του Ερντογάν.

Έτσι, ενώ το Oruc Reis έχει ήδη περάσει τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter σειρά φωτογραφιών που απεικονίζουν το πλοίο, που συνοδεύεται από πολεμικά της Τουρκίας.

Click4more: «Βρυχάται» ο Ερντογάν: «Σκοτεινιάζουν το μέλλον τους! Προχωράμε κανονικά με το Oruc Reis»

Βεβαίως για τακτικές… Ερντογάν μιλάμε, συνεπώς ήταν δεδομένο πως δεν θα υπήρχαν περαιτέρω πληροφορίες ως προς το πού και το πότε έχουν “τραβηχτεί” οι συγκεκριμένες εικόνες.

Στις αναρτήσεις, πάντως, αναφέρεται πως τα τουρκικά πολεμικά πλοία «παρέχουν προστασία» στο τουρκικό σκάφος καθώς και ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Σημειώνεται εδώ πως το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποίες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γύρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό, ενώ να θυμίσουμε πως και αρκετές ώρες πριν, οι τουρκικές Αρχές είχαν δώσει στην δημοσιότητα εικόνες “μέσα” από το πλοίο, την στιγμή που ξεκινούσε για την… ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δείτε τις νέες φωτογραφίες του Oruc Reis

Πέρασε τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» εισήλθε νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας, 10.08.2020, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Τονίζουν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19.10′ το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, επισημαίνουν.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing» (σ.σ. διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ, το χρονικό και τον ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ).

Ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων ο Μητσοτάκης!

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει την Τρίτη, 11.08.2020, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τις τελευταίες ώρες η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα, καθώς το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis έχει ήδη περάσει τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί.

Άμεση η ελληνική αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις – Αυστηρό διάβημα στην Άγκυρα

Λίγο νωρίτερα, άμεση ήταν η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας αμέσως μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική navtex, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, δια της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Click4more: Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Oruc Reis»

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη δώσει από το πρωί οδηγίες στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία. Οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί με τον Πρόεδρο του Ε. Συμβουλίου Σ. Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ το απόγευμα συνομίλησε και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις