Site icon NewsIT

Υποβάθμιση – χαστούκι για την Κύπρο από την Fitch

10.08.2011 | 19:17
Υποβάθμιση – χαστούκι για την Κύπρο από την Fitch

Δεν είχε περάσει πολλή ώρα από την ανακοίνωση νέων σκληρών μέτρων από την κυβέρνηση Χριστόφια και ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε υποβάθμιση - χαστούκι για την οικονομία.

Κατά δύο βαθμίδες υποβάθμισε σήμερα τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου σε εγχώριο και ξένο νόμισμα η Fitch Ratings σε ΄BBB΄ από ΄A-΄ με το outlook να είναι αρνητικό. Την ίδια στιγμή υποβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα σε ΄F3΄ από ΄F1΄.

Σε σχετική ανακοίνωση ο Chris Pryce, Director της Fitch΄s Sovereign Group, σημειώνει ότι η υποβάθμιση “αντανακλά την πραγματική και αναμενόμενη δημοσιονομική διολίσθηση σε συνδυασμό με τις προσδοκίες της Fitch ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρέους προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το αυξανόμενο προφίλ χρέος που ωριμάζει το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και το πρώτο εξάμηνο του 2012″.

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι το έλλειμμα του 2011 αναμένεται να πλησιάσει το 7% του ΑΕΠ, ενώ όπως διευκρινίζει αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί ολοκληρωτικά στην έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς και προκάλεσε την απώλεια του 50% της συνολικής παραγωγής ρεύματος.

Ο οίκος σημειώνει παράλληλα ότι οι χρηματοοικονομικοί υπολογισμοί της κυβέρνησης υποδεικνύουν ότι οι απαιτήσεις χρηματοδότησης για τους τελευταίες πέντε μήνες του έτους θα είναι κοντά στα 1,1 δισ. ευρώ με τα 650 εκατ .ευρώ να αποτελούν υφιστάμενο χρέος που περνάει προς εξόφληση.

Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 570 εκατ. ευρώ, περίπου δηλαδη, το μισό των συνολικών χρηματοδοτικών απαιτήσεων. Προσθέτει ότι η κυβέρνηση περιμένει πως θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει το υπόλοιπο με δανεισμό από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αν και η ίδια θεωρεί ότι αυτό ενδεχομένως να αποδεχθεί δύσκολο σε μια εποχή που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μείωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως θα γλυτώσει η Κύπρος το μηχανισμό

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version