Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ζελένσκι: Δεν υπάρχει «πυρηνική ασφάλεια» αν δεν αποχωρήσουν οι Ρωσικές δυνάμεις από τη Ζαπορίζια

Ζελένσκι: Δεν υπάρχει «πυρηνική ασφάλεια» αν δεν αποχωρήσουν οι Ρωσικές δυνάμεις από τη Ζαπορίζια

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι πως δεν μπορεί να υπάρξει “πυρηνική ασφάλεια” στην Ουκρανία χωρίς την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

«Χωρίς την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και του ρωσικού προσωπικού από τον σταθμό και τις παρακείμενες περιοχές, κάθε πρωτοβουλία με στόχο την αποκατάσταση της πυρηνικής ασφάλειας είναι καταδικασμένη να αποτύχει», τόνισε ο Ζελένσκι.

Ο Γκρόσι αναμένεται να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια για τη δεύτερη επίσκεψή του μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο Ζελένσκι και ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ συναντήθηκαν νωρίτερα σήμερα σε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, όπου ο Ουκρανός πρόεδρος μετέβη “στην πρώτη γραμμή” του νότιου μετώπου.
“Ο ρόλος σας για να εγγυηθείτε την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας είναι εξαιρετικά σημαντικός σήμερα”, δήλωσε ο Ζελένσκι στον Γκρόσι, σύμφωνα με όσα ανέφερε η ουκρανική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες μετέβησαν στον χώρο ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον Δνείπερο που τροφοδοτεί με ενέργεια τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό και τακτικά υφίσταται διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

“Ενημερώθηκαν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου του Δνείπερου σε περίπτωση νέων (ρωσικών)επιθέσεων”, σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, που αναφέρει σε δελτίο Τύπου ότι οι υποδομές στην περιοχή “έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό”.

“Είχα με τον Ζελένσκι μια πλούσια ανταλλαγή απόψεων για την προστασία” του χώρου “και των εργαζομένων του”, έγραψε ο Γκρόσι στο Twitter συνοδεύοντας το μήνυμά του με μια φωτογραφία των δύο ανδρών.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Telegram έγραψε: “Περιφέρεια της Ζαπορίζια. Θέσεις στην πρώτη γραμμή. Έχω την τιμή να βρίσκομαι εδώ σήμερα, στο πλευρό των στρατιωτών μας”, συνοδεύοντας το μήνυμά του με ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται να απονέμει μετάλλια σε στρατιώτες.

“Ευχαριστώ που προστατεύετε το κράτος μας και εμάς όλους. Ευχαριστώ για την προστασία των σπιτιών μας, της εδαφικής μας ακεραιότητας και της ζωής στην Ουκρανία”, δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε επίσης μια πολυκατοικία στην πόλη της Ζαπορίζια, όπου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από ρωσική επίθεση την περασμένη Τετάρτη.

Επισκέφθηκε επίσης ένα στρατιωτικό νοσοκομείο όπου συνομίλησε με τραυματίες πολέμου και το ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με την προεδρία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις