Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Τζεφ Μπέζος “βάζει” 10 δισ. στο ταμείο (του) για τη Γη

Τζεφ Μπέζος
Φωτογραφία Reuters

Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής μπαίνει και ο Τζεφ Μπέζος. Ο ιδρυτής της Amazon, ίσως για να κατευνάσει και τις καταγγελίες πως η εταιρία του επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον, αποφάσισε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ως ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, βέβαια, ο Τζεφ Μπέζος δεν είναι κανένα πρόβλημα για βάλει 10 δισ. και να δημιουργήσει το «Ταμείο Μπέζος για τη Γη», προκειμένου να συμβάλει στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το ανακοίνωσε ο ίδιος στο λογαριασμό του στο Instagram. Όχι μόνο πως δημιουργεί το Ταμείο αλλά πως το «προικίζει» ο ίδιος προσωπικά με 10 δισ. δολάρια. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.  

Click4more Τίναξε τη… μπάνκα στον αέρα ο Μπέζος για το νέο του σπίτι

Το ποσό των 10 δισ. αντιπροσωπεύει το 7,7% της προσωπικής περιουσίας Τζεφ Μπέζος, η οποία υπολογίζεται από το Forbes σε 130 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αυτή η παγκόσμια πρωτοβουλία θα χρηματοδοτήσει επιστήμονες, αγωνιστές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δηλαδή κάθε προσπάθεια που έχει πραγματικά τη δυνατότητα να βοηθήσει στη διαφύλαξη και την προστασία του φυσικού κόσμου», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Amazon.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι πρώτες επιδοτήσεις θα χορηγηθούν φέτος το καλοκαίρι. «Μπορούμε να σώσουμε τη Γη», έγραψε ο Μπέζος, και συνόδευσε το μήνυμά του με μια φωτογραφία του πλανήτη. Ζήτησε να αναληφθεί «συλλογική δράση από τις μεγάλες και τις μικρές επιχειρήσεις, τα κράτη, τους παγκόσμιους οργανισμούς και τα άτομα».

«Θέλω να εργαστώ μαζί με άλλους για να αυξήσουμε τα γνωστά μέσα και επίσης να αναζητήσουμε νέους τρόπους αγώνα κατά των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ακόμη ο Μπέζος. «Η Γη είναι το μοναδικό πράγμα που έχουμε όλοι κοινό. Ας την προστατεύσουμε μαζί», καταλήγει το μήνυμά του.

View this post on Instagram

Today, I’m thrilled to announce I am launching the Bezos Earth Fund.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Climate change is the biggest threat to our planet. I want to work alongside others both to amplify known ways and to explore new ways of fighting the devastating impact of climate change on this planet we all share. This global initiative will fund scientists, activists, NGOs — any effort that offers a real possibility to help preserve and protect the natural world. We can save Earth. It’s going to take collective action from big companies, small companies, nation states, global organizations, and individuals. ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ I’m committing $10 billion to start and will begin issuing grants this summer. Earth is the one thing we all have in common — let’s protect it, together.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ – Jeff

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos) on

Η ανακοίνωσή του έρχεται 20 ημέρες αφού 300 εργαζόμενοι της Amazon υπέγραψαν επικρίσεις εναντίον του ομίλου, ιδιαίτερα όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική του.

Η ομάδα Εργαζόμενοι της Amazon για Κλιματική Δικαιοσύνη (Amazon Employees for Climate Justice, AECJ) πιέζει την επιχείρηση να προχωρήσει περισσότερο στο σχέδιό της υπέρ του περιβάλλοντος που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες τον Σεπτέμβριο.

Click4more Jeff Bezos: Υπόσχεται να μειώσει τα καυσαέρια της Amazon που σήμερα μολύνει όσο μία ολόκληρη χώρα!

Ο Τζεφ Μπέζος είχε τότε υποσχεθεί πως η Amazon θα επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα το 2040, 10 χρόνια νωρίτερα από τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Η Amazon, η οποία οικοδόμησε την επιτυχία της πάνω σ’ ένα τεράστιο επιμελητειακό δίκτυο οδικών μεταφορών για να εξασφαλίζει την όλο και ταχύτερη παράδοση των προϊόντων της, είναι ένας μεγάλος παραγωγός αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, των κύριων υπεύθυνων για την κλιματική αλλαγή.

Οι διακομιστές της Amazon είναι επίσης πολύ ενεργοβόροι. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα Climate Watch, οι 44,4 εκατομμύρια τόνοι ισοδυνάμου CO2 που παράγονται κάθε χρόνο από την Amazon αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 10% των συνολικών ετήσιων εκπομπών της Γαλλίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις