Δευτέρα, 18 Μαρ.
14oC Αθήνα

Eurovision 2021: Έτσι θα δώσουν τη μάχη Ελλάδα και Κύπρος

Eurovision 2021: Έτσι θα δώσουν τη μάχη Ελλάδα και Κύπρος
Φωτογραφία: EBU / ANDRES PUTTING

EUROVISION 2021: Η 65η Eurovision θα πραγματοποιηθεί στις 18, 20 και 22 Μαΐου 2021 στην Ahoy Arena στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Οικοδεσπότες της διοργάνωσης θα είναι οι ολλανδικές ραδιοτηλεοράσεις NPO, NOS και AVROTROS.

Η Stefania (Στεφανία Λυμπερακάκη) θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision 2021 με το «Last Dance». Η σχετική απόφαση ελήφθη από κοινού από την επιτροπή που συγκροτήθηκε στην ΕΡΤ για την επιλογή του τραγουδιού, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα της Στεφανίας στην οποία ανατέθηκε η επιμέλεια της συμμετοχής στην 65η Eurovision, ύστερα από ακρόαση πέντε τραγουδιών που προτάθηκαν από τους δημιουργούς.

Το τραγούδι είναι μια σύνθεση των Δημήτρη Κοντόπουλου, Arcade και Sharon Vaughn, ενώ creative director για την οπτικοποίηση του τραγουδιού θα είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Ποιο είναι το μυστικό της εμφάνισης της Στεφανίας στη Eurovision 2021; Είναι μια κρυστάλλινη μωβ tanzanite ολόσωμη φόρμα, κεντημένη με 250.000 κρύσταλλα Swarovski. Έχει ασορτί, πανύψηλες μπότες που φτάνουν μέχρι τους μηρούς διακοσμημένες με μοτίβο κρυστάλλων και μοιάζουν με το δέρμα του φιδιού.

Έγινε ειδική επεξεργασία από μωβ μακέτα 3D σε δέρμα φιδιού και στη συνέχεια ακολούθησε η διαδικασία της κρυσταλοποίησης. Η εμφάνιση της Στεφανίας ολοκληρώνεται με ίδια κεντημένα, κρυστάλλινα μωβ γάντια.

Για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν special visual effects, ειδικοί φωτισμοί, σκηνοθετικά ευρήματα προηγμένης τεχνολογίας, σε ζωντανή μετάδοση υπό την καθοδήγηση του Φωκά Ευαγγελινού.

Η χορογραφία, οι γρήγορες εναλλαγές ρούχων των χορευτών επί σκηνής, αποτελούν μερικά από τα μυστικά της ελληνικής εμφάνισης στην σκηνή της Ahoy Arena του Ρότερνταμ.

Δείτε πλάνα από τη δεύτερη πρόβα της Στεφανίας.

https://www.youtube.com/watch?v=BgjBc-6jJoU

Δείτε το επίσημο video clip της ελληνικής συμμετοχής

https://www.youtube.com/watch?v=Er06NBWo4bs

Οι συμμετοχές στη Eurovision 2021

Τριάντα εννέα χώρες θα συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2021, που πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό χωρών από τον διαγωνισμό του 2014. Η Ουκρανία και η Βουλγαρία επιστρέφουν μετά από τις απουσίες τους το 2019.

Οι δύο χώρες είχαν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό του 2020, προτού ακυρωθεί. Ενώ η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Μαυροβούνιο και η Ουγγαρία αποχώρησαν έχοντας συμμετάσχει στον τελευταίο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε, το 2019.

Ο μεγάλος τελικός της Eurovision 2021 θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου 2021, στις 21:00 (CEST). Είκοσι έξι χώρες θα συμμετέχουν συνολικά στον τελικό: η διοργανώτρια χώρα Ολλανδία, οι Μεγάλες Πέντε (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία) και οι δέκα χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία από κάθε ημιτελικό. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλες οι τριάντα εννέα συμμετέχουσες χώρες.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision διοργανώνεται κάθε χρόνο από την ΕΒU (Ένωση Ευρωπαϊκών Δημοσίων Ραδιοτηλεοράσεων) και τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας που έχει κερδίσει την προηγούμενη χρονιά, με τη συμμετοχή των υπόλοιπων ραδιοτηλεοράσεων-μελών της EBU.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά γεγονότα παγκοσμίως. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1956. Το 2020, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο διαγωνισμός ματαιώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19.

Με βάση την τηλεθέαση, η Eurovision κατατάσσεται στις δημοφιλέστερες μεταδόσεις παγκοσμίως. Χαρακτηριστικά, το 2016 περίπου 204 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τους δύο ημιτελικούς και τον τελικό. Το 2015, η Eurovision αναγνωρίστηκε από το «Guinness World Records» ως ο μακροβιότερος τηλεοπτικός μουσικός διαγωνισμός.

Ποιος θα πει το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Μαΐου, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, θα το ανακοινώσει φέτος ένα πρόσωπο-έκπληξη!

Ο μόλις 10 ετών ταλαντούχος Μανώλης Γκίνης, τον οποίο απολαμβάνουμε στη σειρά της ΕΡΤ «Τα καλύτερά μας χρόνια» στον ρόλο του Άγγελου, του βενιαμίν της οικογένειας Αντωνοπούλου, θα ανακοινώσει σε όλη την Ευρώπη τον υψηλότερο βαθμό της Ελλάδας και θα κατακτήσει μια σημαντική πρωτιά: θα γίνει ο νεότερος spokesperson σε όλη την 65χρονη ιστορία του Διαγωνισμού.

Eurovision 2021: Η Stefania συνάντησε στο τιρκουάζ χαλί την εκπρόσωπο της Αλβανίας

Eurovison 2021: Η εκπρόσωπος της Αλβανίας μιλάει ελληνικά και έχει συνεργαστεί με Ρέμο και Φουρέιρα

Eurovision 2021: Το συγκρότημα Maneskin είναι το μεγάλο φαβορί και έχει ταξιδέψει στην Αστυπάλαια

Eurovision 2021Q Η Stefania είναι η δημοφιλέστερη εκπρόσωπος στην Eurovision

Eurovision 2021 – Έλενα Τσαγκρινού: Η πορεία του “El Diablo” θυμίζει αυτή του “Fuego”

Eurovision 2021: Οι δύο ημιτελικοί

Η EBU έχει ανακοινώσει τη σειρά εμφάνισης των 16 και 17 χωρών που θα εμφανιστούν αντίστοιχα στον Α και Β Ημιτελικό της 65ης Eurovision. H Stefania θα ερμηνεύσει το «Last Dance» στη σκηνή της Ahoy Arena του Ρότερνταμ στην τέταρτη θέση του Β Ημιτελικού, ενώ η Κύπρος με την Έλενα Τσαγκρινού θα εμφανιστεί στον Α Ημιτελικό στην 8η θέση.

Eurovision 2021 – Α Ημιτελικός

Δικαίωμα ψήφου στον Α Ημιτελικό της Eurovision 2021 έχουν οι χώρες που συμμετέχουν στον Ημιτελικό, μαζί με τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Η σειρά εμφάνισης στον Α Ημιτελικό, την Τρίτη 18 Μαΐου 2021:

1. Λιθουανία
2. Σλοβενία
3. Ρωσία
4. Σουηδία
5. Αυστραλία
6. Βόρεια Μακεδονία
7. Ιρλανδία
8. Κύπρος
9. Νορβηγία
10. Κροατία
11. Βέλγιο
12. Ισραήλ
13. Ρουμανία
14. Αζερμπαϊτζάν
15. Ουκρανία
16. Μάλτα

Δείτε στο ERTFLIX τις συμμετοχές του Α Ημιτελικού της Eurovision.

Eurovision 2021 – B Ημιτελικός

Στον Β Ημιτελικό, δικαίωμα ψήφου έχουν οι χώρες που συμμετέχουν στον ημιτελικό αυτό, μαζί με τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Η σειρά εμφάνισης στον Β Ημιτελικό, την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021:

1. Σαν Μαρίνο
2. Εσθονία
3. Τσεχία
4. Ελλάδα
5. Αυστρία
6. Πολωνία
7. Μολδαβία
8. Ισλανδία
9. Σερβία
10. Γεωργία
11. Αλβανία
12. Πορτογαλία
13. Βουλγαρία
14. Φινλανδία
15. Λετονία
16. Ελβετία
17. Δανία

Δείτε στο ERTFLIX τις συμμετοχές του B Ημιτελικού της Eurovision.

Η σειρά εμφάνισης των 26 χωρών στον Μεγάλο Τελικό (δέκα από κάθε ημιτελικό, η «οικοδέσποινα» Ολλανδία και οι Big Five), θα ανακοινωθεί νωρίς το πρωί της Παρασκευής 21 Μαΐου 2021.

Διαγωνισμός χωρίς μεγάλο φαβορί

Γαλλία, Ιταλία και Μάλτα βρίσκονται μέχρι στιγμής στην κορυφή των στοιχημάτων. Παρ’όλα αυτά, είναι ίσως η πρώτη φορά μετά από χρόνια που δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο φαβορί στη Eurovision.

Τι λέει ο Λούκας Γιώρκας για τις συμμετοχές Ελλάδας και Κύπρου

Eurovision: Με green οθόνη η ελληνική συμμετοχή

Οι ελληνικές συμμετοχές στη Eurovision

Η Ελλάδα έχει δώσει 41 χρονιές το «παρών» στη Eurovision, συμπεριλαμβανομένης της φετινής διοργάνωσης.

Η πρώτη συμμετοχή της χώρας μας ήταν το 1974 με τη Μαρινέλλα και το «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου», μία σύνθεση του Γιώργου Κατσαρού σε στίχους του Πυθαγόρα.

Το 2005, η Έλενα Παπαρίζου κατέκτησε την πρώτη θέση με το «My Number One», μία σύνθεση του Χρήστου Δάντη και του Μάνου Ψαλτάκη σε στίχους του Χρήστου Δάντη και της Ναταλίας Γερμανού. Σε συνέχεια της νίκης της Ελλάδας, το 2006 ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και διοργανώθηκε από την ΕΒU σε συνεργασία με την ΕΡΤ ως οικοδεσπότη φορέα.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις