Media

Eurovision: Οι φορές που η Ελλάδα σάρωσε με Έλενα Παπαρίζου, Σάκη Ρουβά, Καλομοίρα, Σαρμπέλ κι άλλους

Έλενα Παπαρίζου

Μόλις λίγες ημέρες πριν η Klavdia ανέβει στη σκηνή της Eurovision στη Βασιλεία της Ελβετίας, θυμόμαστε τις καλύτερες στιγμές της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να φτάσει από την 1η έως την 10η θέση πολλές φορές, με αποκορύφωμα την Έλενα Παπαρίζου που κατάφερε να κατακτήσει το 2005 την πρωτιά με το κομμάτι «My number one». Ο Σάκης Ρουβάς, η Καλομοίρα, ο Σαρμπέλ και άλλοι καλλιτέχνες άφησαν τη δική τους ιστορία. 

Η χώρα μας διακρίνεται για πρώτη φορά στον μουσικό διαγωνισμό το μακρινό 1979, όταν η Ελπίδα τραγούδησε τον θρυλικό «Σωκράτη», κατακτώντας την 9η θέση. Η Έλενα Παπαρίζου, ο Σάκης Ρουβάς, η Καλομοίρα, ο Σαρμπέλ, ο Λούκας Γιώρκας και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες έχουν σαρώσει κατά καιρούς στη Eurovision.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις καλύτερες συμμετοχές της Ελλάδας στον μουσικό διαγωνισμό που έχει φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

2005: Έλενα Παπαρίζου – My number one – 1η θέση

Το 2005 η Έλενα Παπαρίζου εκπροσώπησε για δεύτερη φορά την Ελλάδα στον διαγωνισμό της Eurovision που έλαβε χώρα στο Κίεβο της Ουκρανίας. Το κομμάτι που ερμήνευσε, ξεσηκώνοντας τα πλήθη και σαρώνοντας στην τελική βαθμολογία ήταν το «My number one», σε μουσική σύνθεση Μανώλη Ψαλτάκη και Χρήστου Δάντη και στίχους Χρήστου Δάντη και Ναταλίας Γερμανού. Η Έλενα Παπαρίζου κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 230 βαθμούς και το τραγούδι θεωρείται μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα της Eurovision.

Για την ιστορία, η ΕΡΤ είχε επιλέξει εσωτερικά την Έλενα Παπαρίζου ως την ερμηνεύτρια που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 50ή χρονιά της Eurovision. Στη συνέχεια, διάλεξαν τέσσερα τραγούδια: «My number one», «OK», «Let’s Get Wild» και «The Light in Our Soul», για να τα ερμηνεύσει η τραγουδίστρια σε έναν εθνικό τελικό που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στις 2 Μαρτίου 2005. Όμως πριν τη διεξαγωγή του αποκαλύφθηκε ότι το τελευταίο είχε ήδη κυκλοφορήσει από την Big Alice, επομένως αποκλείστηκε. Τελικά, το «My number one» συγκέντρωσε συνολικά 66,47% από τις ψήφους του κοινού και της κριτικής επιτροπής, κερδίζοντας τον διαγωνισμό και η πορεία του προς την κορυφή μόλις ξεκινούσε…

«Από τη δεύτερη συμμετοχή μου στη Eurovision θυμάμαι αρκετά. Για παράδειγμα, το φόρεμα ράφτηκε πάνω μου και κάποια στιγμή έσπασε το φερμούαρ και έτρεχα στο δωμάτιο για να το βγάλω. Θυμάμαι πίναμε σαμπάνια για να γιορτάσουμε τη νίκη μας με όλη την ελληνική αποστολή, τον Χρήστο Δάντη, τη Ναταλία Γερμανού, τον αξέχαστο Γιώργο Χουλιάρα, που έχει “φύγει” από τη ζωή, μέχρι το ξημέρωμα!

Την εβδομάδα πριν τη Eurovision έτρεχα τόσο πολύ που και έτρωγα μία φορά την ημέρα. Από το τρέξιμο, ούτε να το μασήσω δεν προλάβαινα! Ήμουν ράκος, σερνόμουν αλλά τουλάχιστον όλα πήγαν τέλεια. Άξιζε τον κόπο! Αυτό που είχε σημασία είχε η νίκη της πατρίδας μου. Είχα ανθρώπους δίπλα μου που με στήριζαν και με το παραπάνω. Από την πλευρά μου, ήμουν πολύ πειθαρχημένη -κάτι που έχω πάρει από την οικογένεια μου», είχε εξομολογηθεί η Έλενα Παπαρίζου σε παλαιότερη συνέντευξή της στο Bovary.

2001: Antique - (I would) Die for you - 3η θέση

Μερικά χρόνια πριν τη μεγάλη νίκη της Έλενας Παπαρίζου στην Eurovision του 2005, η ταλαντούχα καλλιτέχνιδα είχε εκπροσωπήσει ξανά την Ελλάδα στον διαγωνισμό. Ήταν το 2001 όταν μαζί με τον συνεργάτη της Νίκο Παναγιωτίδη, που κατάγονταν και οι δύο από Έλληνες μετανάστες στη Σουηδία, αποτελούσαν το συγκρότημα Antique. Στον μεγάλο τελικό της Eurovision, που διεξήχθη στην Κοπεγχάγη της Δανίας το τραγούδι συγκέντρωσε 147 βαθμούς, τερματίζοντας στην 3η θέση, ανάμεσα σε 23 χώρες.

«Την πρώτη φορά που πήγα στη Eurovision ήταν σοκ. Ήμουν μόλις 19 ετών και κάθε αρχή είναι αθώα. Ως Antique περάσαμε δύσκολα, γιατί το πρώτο καιρό ταξιδεύαμε και δεν μας έφταναν τα χρήματα. Ήταν απρόσμενη η επιτυχία μας. Αν θυμάμαι καλά βγάλαμε 4 albums και το 2019 επανασυνδεθήκαμε σε μια συναυλία στη Σκανδιναβία. Με τον Νίκο είμαστε πολλά χρόνια φίλοι -κοιτιόμαστε στα μάτια και μπορούμε να συνεννοηθούμε. Πλέον μιλάμε τακτικά και έχουμε υποσχεθεί να κρατήσουμε επαφή...», είχε εξομολογηθεί η Έλενα Παπαρίζου για αυτή τη συμμετοχή στο Bovary.

2004: Σάκης Ρουβάς - Shake it - 3η θέση

Ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες σταρ, ο Σάκης Ρουβάς, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision δύο φορές με την πρώτη, το 2004 να φτάνει δύο ανάσες πριν από την κορυφή, κατακτώντας την τρίτη θέση. Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου διεξήχθη ο διαγωνισμός και ξεσήκωσε τα πλήθη τραγουδώντας και χορεύοντας στους ρυθμούς του «Shake it». Το κομμάτι φέρει τις υπογραφές του Νίκου Τερζή και του Νεκτάριου Τυράκη. Στο τέλος, έλαβε 252 βαθμούς, τερματίζοντας στην 3η θέση από τις 24 συνολικά συμμετοχές.

Μάλιστα, όταν δύο χρόνια αργότερα η Ελλάδα διοργάνωσε την Eurovsion μετά τη νίκη της Έλενας Παπαρίζου, ο Σάκης Ρουβάς παρουσίασε τη βραδιά του τελικού μαζί με τη Μαρία Μενούνος. Όταν, λοιπόν, εκείνη τον ρώτησε για την κατάκτηση της 3ης θέσης το 2004 και τα συναισθήματά του την ώρα του αποτελέσματος, ο Σάκης Ρουβάς είχε πει ότι «έτρεμε ολόκληρος».

2008: Καλομοίρα - Secret combination - 3η θέση

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2008 η Ελλάδα κατέκτησε την ίδια υψηλή θέση στον διαγωνισμό της Eurovision όταν εκπροσωπήθηκε από την Καλομοίρα. Η Ελληνοαμερικανή τραγουδίστρια βρέθηκε στον μεγάλο τελικό που διεξήχθη στο Βελιγράδι με το κομμάτι «Secret combination» που έγραψαν ο Κωνσταντίνος Παντζής, τη μουσική, και ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, τους στίχους. 

Μπορεί η συμμετοχή αυτή να έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο μεγάλες επιτυχίες της Ελλάδας, ωστόσο η ερμηνεύτρια έχει εκφράσει πολλές φορές παράπονα για τον τρόπο που της φέρθηκε η ΕΡΤ. 

«Μετά τη Eurovision γύρισα στο εστιατόριο των γονιών μου. Είχα πέσει σε κατάθλιψη. Μου είχαν ζητήσει να πληρώσω 800 ευρώ για το ξενοδοχείο που έμενα για τη Eurovision. Δε θα το ξεχάσω αυτό αλλά δε θέλω να θάψω κανέναν. Να είναι καλά όλοι. Δε νομίζω ότι έφταιγε η ΕΡΤ, ίσως ευθύνη είχε ο άνθρωπος της ΕΡΤ. Το θέμα όμως, είναι ότι εγώ τότε ήμουν μικρή και αλλιώς φανταζόμουν ότι θα είναι η σόουμπιζ, μου πήρε χρόνια να καταλάβω το παιχνίδι. Περίμενα, ότι μετά την τρίτη θέση που έφερα και έδειξα ότι αξίζω, ότι κάτι θα άλλαζε, αλλά δεν αλλάζει τίποτα τελικά…

Το θέμα είναι να πιστέψεις εσύ ότι αξίζεις. Εμένα μου πήρε 20 χρόνια να το καταλάβω» είχε πει η Καλομοίρα το 2024 στην εκπομπή «Super Κατερίνα».

1977: Μάθημα σολφέζ - 5η θέση

Το 1977 ο Πασχάλης Αρβανιτίδης μαζί με τη Μαριάννα Τόλη, τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς και τη Μπέσσυ Αργυράκη ανέβηκαν στη σκηνή της Eurovision, στο Λονδίνο, παραδίδοντας στο κοινό το δικό τους «Μάθημα σολφέζ». Το κομμάτι ήταν στα ελληνικά, σε μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους της Σέβης Τηλιακού. Το τραγούδι έλαβε 92 πόντους στον μεγάλο τελικό, τερματίζοντας στην 5η θέση, ανάμεσα σε 18 χώρες.

1992: Κλεοπάτρα - Όλου του κόσμου η Ελλάδα - 5η θέση

Στο Μάλμε της Σουηδίας ταξίδεψε η τραγουδίστρια Κλεοπάτρα για να διαγωνιστεί στον διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι «Όλου του κόσμου η Ελπίδα», που ήταν στα ελληνικά. Η ερμηνεία της ξεχώρισε και τελικά κατέκτησε την πέμπτη θέση, συγκεντρώνοντας 94 βαθμούς συνολικά.

2013: Koza Mostra και Αγάθωνας Ιακωβίδης - Alcohol is free - 6η θέση

Ένα πάντρεμα της λαϊκής παράδοσης με τη ροκ διάθεση ήταν το τραγούδι που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Eurovision του 2013, με τους Koza Mostra και τον ρεμπέτη Αγάθωνα Ιακωβίδη να ξεσηκώνουν τους θεατές του Μάλμε της Σουηδίας στον μεγάλο τελικό, τραγουδώντας «Alcohol is free». Το κομμάτι ήταν και σε αγγλικό και σε ελληνικό στίχο και κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση. 

2007: Σαρμπέλ - Yassou Maria - 7η θέση

Ένα άκρως διασκεδαστικό κομμάτι εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό της Eurovision του 2007 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και «σκαρφάλωσε» στην έβδομη θέση του τελικού. Ο λόγος για το «Yassou Maria», που παρά τον ελληνικό τίτλο του ήταν ερμηνευμένο από τον Σαρμπέλ στα αγγλικά με μοναδικό ελληνικό στίχο το «Γεια σου Μαρία».

Το τραγούδι γράφτηκε από τον Άλεξ Παπακωνσταντίνου, τον Μάρκους Ενγκλέφ και τον Μάρκους Σεπερεμανές. 

2009: Σάκης Ρουβάς - This is our night - 7η θέση

Την πρώτη φορά που ο Σάκης Ρουβάς πήγε στον διαγωνισμό της Eurovision ήλπιζε ότι θα κατακτήσει την πρωτιά, όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος. Φτάνοντας πολύ κοντά στην κορυφή ο διάσημος τραγουδιστής τόλμησε να δοκιμάσει ξανά την τύχη του το 2009, όπου κατάφερε και πάλι να μπει στην τελική δεκάδα αλλά τέσσερις θέσεις πιο κάτω από την τρίτη που κατέκτησε την πρώτη φορά. Ο Σάκης Ρουβάς τραγούδησε στη Μόσχα «This is our night», σε μουσική Δημήτρη Κοντόπουλου και στίχους των Κραίγκ Πόρτεϊλς και Κάμερον Τζάιλς - Ουέμπ, συγκεντρώνοντας στον τελικό 120 βαθμούς. 

«Επειδή το έχω κάνει και με τις δύο ιδιότητες και του παρουσιαστή και του συμμετέχοντα, είναι τελείως διαφορετικά πράγματα και δεν συγκρίνονται. Η παρουσίαση έχει κάτι πολύ ωραίο με ωραία ενέργεια αλλά το να είσαι πάνω στη σκηνή και να τραγουδάς και να νιώθεις τη σύνδεση με τον κόσμο είναι κάτι πολύ πιο διαφορετικό», σχολίασε για την εμπειρία του στη Eurovision ο Σάκης Ρούβας σε μία συνέντευξη έδωσε στις 24 Απριλίου στο «Κοσμοράδιο 95,1» και τον Τάσο Ριζόπουλο.

«Συνειδητοποίησα μετά από όλη αυτήν την πορεία ότι στην Eurovision δεν πηγαίνεις για την πρωτιά, είναι ωραίο αν συμβεί. Αλλά το να πας με την ιδέα του "θα κερδίσω" είναι λάθος κίνητρο. Την τέχνη δεν μπορούμε να την αξιολογήσουμε και να τη συγκρίνουμε. Το να πας στη Eurovision με τη λογική πάω να κερδίσω εγώ το έκανα, αυτό ήθελα και αυτός ήταν ο πόθος μου. Αλλά τότε ήμουν σε αυτό αυτό το πλαίσιο το νοητικό. Ήθελα να κερδίζω, να πετυχαίνω, να είμαι Νο1, συγκρινόμενος και ανταγωνιζόμενος όλους τους άλλους καλλιτέχνες. Είναι πολύ λάθος αυτό τελικά. Στα τάλεντ σόου βλέπουμε ανθρώπους να κερδίζουν και να μην κάνουν καριέρα και άλλους να μην κερδίζουν και να κάνουν», εξομολογήθηκε ακόμα.

2011: Λούκας Γιώρκας και Stereo Mike - Watch my dance - 7η θέση

Ένα hip hop ζεϊμπέκικο εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Eurovision στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας με τον Λούκα Γιώρκα και τον Stereo Mike να «μαγεύουν» τους θεατές που τους χάρισαν αβίαστα την έβδομη θέση στον μεγάλο τελικό.

Το κομμάτι που ερμήνευσαν λεγόταν «Watch my dance» και έφερε την υπογραφή του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου στη μουσική και της Ελεάνας Βραχάλη στους στίχους.

Τα τραγούδια που κατέκτησαν την 8η, την 9η και τη 10η θέση

1978: Τάνια Τσανακλίδου - Τσάρλι Τσάπλιν 8η θέση 

1981: Γιάννης Δημητράς - Φεγγάρι καλοκαιρινό 8η θέση

2010: Γιώργος Αλκαίος & Friends - Ώπα - 8η θέση

2022: Αμάντα Γεωργιάδη - Die together - 8η θέση

1979: Ελπίδα - Σωκράτης - 9η θέση 

1989: Μαριάννα Ευστρατίου - Το δικό σου αστέρι - 9η θέση

1993: Καίτη Γαρμπή - Ελλάδα, χώρα του φωτός - 9η θέση

2006: Άννα Βίσση - Everything - 9η θέση

1987: Bang - Stop - 10η θέση

2021: Στεφανία Λυμπερακάκη - Last dance 10η θέση

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Media
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Media: Περισσότερα άρθρα