Η Eurovision, πέρα από μια λαμπερή γιορτή μουσικής και ενότητας μεταξύ των λαών, δεν έχει πάψει ποτέ να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Αν και έχει ως στόχο να φέρνει κοντά τα έθνη μέσα από τον ήχο και την τέχνη, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλων, πολιτικών εντάσεων και διχασμένων απόψεων.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μουσικό διαγωνισμό της Ευρώπης – και ίσως του κόσμου – τον οποίο παρακολουθούν κάθε χρόνο εκατομμύρια φαν, είτε ζωντανά από την αρένα, είτε μέσα από τις τηλεοράσεις, περιμένοντας με ανυπομονησία το κάθε εντυπωσιακό σόου, την κάθε σκηνική παρουσία και φυσικά το τραγούδι που θα αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής της Eurovision.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κάθε χρόνο, η διοργανώτρια χώρα προσπαθεί να δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να αποφεύγει τα απρόοπτα, κάτι που είναι δύσκολο μιας και όλα γίνονται σε ζωντανή μετάδοση.
Φυσικά, και δεν έχουν λείψει τα ευτράπελα, τα σκάνδαλα αλλά και αρνητικά γεγονότα – που λίγο ή πολύ θυμόμαστε – στην ιστορία του διαγωνισμού.
1957: To «απαγορευμένο» φιλί
Το πρώτο σκάνδαλο στην ιστορία της Eurovision συνέβη το 1957, όταν οι Δανοί τραγουδιστές Birthe Wilke και Gustav Winckler, φιλήθηκαν για 13 δευτερόλεπτα στο τέλος του τραγουδιού «Skibet Skal Sejle I Na» (The Ship Is Leaving Tonight).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
To φιλί στο στόμα προκάλεσε κατακραυγή από κάποιες χώρες που το θεώρησαν υπερβολικά απρεπές για την τηλεόραση. Πάντως, ο Wilke υπερασπίστηκε την απόφασή του, ως μια ιστορική στιγμή για την τηλεόραση, προβάλλοντας την αγάπη.
1969: Τέσσερις ισόπαλοι νικητές και χάος
Για πρώτη και μοναδική φορά, τέσσερις χώρες ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση, αφού δεν υπήρχε κανόνας για ισοπαλία. Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία και Αγγλία ισοβάθμησαν και κέρδισαν την πρώτη θέση από κοινού.
Τα αποτελέσματα, έφεραν μεγάλη δυσαρέσκεια σε κοινό και διαγωνιζόμενους, ενώ υπήρξαν χώρες που απέσυραν τη συμμετοχή τους την επόμενη χρονιά. Το 1970, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Πορτογαλία δεν έλαβαν μέρος στη Eurovision, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
1973: Το Ισραήλ και η «άρνηση» της Ιορδανίας
Το 1973, η EBU έδωσε το «πράσινο φως» για την είσοδο της χώρας στον διαγωνισμό. Ήταν μία κίνηση που για πολλούς θεωρήθηκε η ηχηρή απόδειξη, ότι η Eurovision κάνει πράξη όλα όσα πρεσβεύει περί πολιτισμικής ενότητας.
Με λίγα λόγια η πρώτη συμμετοχή του Ισραήλ άλλαξε το ύφος του μουσικού διαγωνισμού.
Ωστόσο, η ισραηλινή συμμετοχή δημιούργησε φόβο στους διοργανωτές για τρομοκρατικό χτύπημα.
Μάλιστα, ότι το κοινό έλαβε ενημέρωση να είναι καθισμένο καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, ενώ η είδηση ότι οι άνδρες της ασφάλειας είχαν λάβει εντολή να πυροβολήσουν αν προκύψει κάτι, είχε επισκιάσει σε μεγάλο βαθμό την μουσική γιορτή.
Το 1978, κατά τη διάρκεια που οι τηλεοπτικοί δέκτες προέβαλλαν την ισραηλινή συμμετοχή, η κρατική τηλεόραση της Ιορδανίας, έδειχνε εικόνες λουλουδιών. Όταν μάλιστα άρχισε να γίνεται πιο ξεκάθαρο, ότι το Ισραήλ με το τραγούδι «A ba ni bi» πλησίαζε στη νίκη, η τηλεόραση της Ιορδανίας διέκοψε τη μετάδοση του διαγωνισμού. Την επομένη μέρα μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι νικητές ήταν οι Βέλγοι, οι οποίοι τελικά κατέκτησαν τη δεύτερη θέση.
2009: Η Γεωργία αποχωρεί για πολιτικούς λόγους
Η Γεωργία αρνήθηκε να αλλάξει τους στίχους του τραγουδιού “We Don’t Wanna Put In”, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι η λέξη «βάλτε» ήταν αναφορά στον Ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η EBU απαίτησε αλλαγές, αλλά η Γεωργία αποσύρθηκε, κατηγορώντας την Eurovision για λογοκρισία.
2016: Ουκρανία κερδίζει με πολιτικό τραγούδι
Το 2016 η τραγουδίστρια Τζαμάλα (Jamala) κερδίζει με το τραγούδι «1944», που αναφέρεται στην εκτόπιση των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν. Η Ρωσία διαμαρτύρεται έντονα, χαρακτηρίζοντας τη νίκη πολιτική πρόκληση.
«Αυτό που μένει από τον διαγωνισμό της Eurovision είναι η νίκη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας» έγραφαν τα ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο.
Ο Guardian έγραφε χαρακτηριστικά, ότι η Ουκρανία κέρδισε τον διαγωνισμό τραγουδιού με ένα αμφιλεγόμενο τραγούδι, οι στίχοι του οποίου προκάλεσαν ένταση ανάμεσα στις σχέσεις με την Ρωσία.
Το τραγούδι της Τζαμάλα, μιλούσε για τις διώξεις των Τατάρων από την Ουκρανία το 1944 από τον Στάλιν, αλλά μεταφράστηκε σαν κριτική για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.
Η τραγουδίστρια έπαιρνε στα χέρια της το βραβείο, παρακάλεσε για ειρήνη και αγάπη. Ακόμη και πριν από τον τελικό στην Στοκχόλμη, πολλοί υποστήριξαν ότι πρόκειται για τον πιο πολιτικοποιημένο διαγωνισμό στην μακρόχρονη ιστορία του με την Τζαμάλα να λέει ότι η νίκη της θα δείξει ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να ακούσουν τον πόνο των άλλων.
«Τι θα έπρεπε να κάνω, να τραγουδήσω ένα απλά ωραίο τραγούδι και να τα ξεχάσω όλα αυτά;» διερωτήθηκε.
2018: Ο θεατής που άρπαξε το μικρόφωνο από την τραγουδίστρια του Ηνωμένο Βασιλείου
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς του μουσικού διαγωνισμού το 2018 και ενώ η Βρετανή τραγουδίστρια Surie βρισκόταν στη σκηνή ερμηνεύοντας το Storm, δέχτηκε μια απρόσμενη «επίθεση» από θεατή, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή και της άρπαξε το μικρόφωνο από τα χέρια.
Η Surie έφυγε αμέσως μακριά του και η ασφάλεια έτρεξε να τον απομακρύνει. Από την έντονη αμηχανία της, η Surie άρχισε να χτυπάει παλαμάκια, περιμένοντας κάποιος από την παραγωγή να της δώσει το μικρόφωνο.
2021: Damiano των Maneskin κατηγορείται για χρήση ναρκωτικών
Ο Damiano David, ο frontman των Maneskin, αναδείχθηκε νικητής στη Eurovision 2021 με το «Zitti E Buoni» για την Ιταλία.