Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Αύξηση… φούσκα στα διαφημιστικά έσοδα της τηλεόρασης

Αύξηση… φούσκα στα διαφημιστικά έσοδα της τηλεόρασης

Ξέρετε τη φράση «δανεικά κι αγύριστα»; Ε, στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο δεν δόθηκαν αλλά πρόκειται για… φούσκα και μάλιστα μέρος της απαιτείται να επιστραφεί μέσω της φορολογίας.

Η επιστροφή βέβαια δεν θα είναι κι αυτή «φούσκα» αλλά χρήματα που πρέπει να δοθούν αν θέλουν να συνεχίσουν να διατηρούν τις συχνότητές τους. Και να εξηγήσω τι εννοώ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Media Services το πρώτο τρίμηνο του 2015 σημειώθηκε αύξηση 11,63% (305 εκατομμύρια ευρώ) στη διαφημιστική δαπάνη για τα ΜΜΕ με την τηλεόραση να εισπράττει το 61,54% (188 εκατομμύρια) αυτής. Κι ενώ θα περίμενε κανείς να υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς, αντίθετα τα στελέχη προσπαθούν να βρουν πώς θα πληρώσουν τον επιπλέον φόρο 20%, τον «ειδικό φόρο τηλεόρασης», που καθιερώθηκε από την 1/1/2015.

Βλέπετε η αύξηση σημειώθηκε από τη διαφημιστική κίνηση των κομμάτων λόγω των εκλογών. Χρήματα δηλαδή που δεν εισέπραξαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί αλλά είναι στα χαρτιά καθώς τα χρήματα θα έπρεπε να δοθούν αλλά που… είθισται να μην δίνονται ποτέ. Ωστόσο μέρος από αυτά τα χρήματα «φούσκα» θα πρέπει να δοθούν ως «ειδικός φόρος τηλεόρασης», άσχετα που ποτέ δεν μπήκαν στα ταμεία των σταθμών.

Αν μάλιστα δεν δοθούν θα μπουν στις οφειλές τους όπως έχει γίνει και με τα χρήματα που έχουν «εισπράξει» κατά την ίδια τακτική και στις προηγούμενες εκλογές, εμποδίζοντας όμως την ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους που σχεδιάζει να επανεξετάσει η κυβέρνηση για όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Έτσι η αύξηση που παρατηρείται στα χαρτιά κι όχι στα ταμεία μπορεί να αποτελέσει και μοχλό πίεσης στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, κάτι που όμως… δεν θα είναι φούσκα!!!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε