Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

“Έφυγε” ο Ανταίος Χρυσοστομίδης

“Έφυγε” ο Ανταίος Χρυσοστομίδης

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής Ανταίος Χρυσοστομίδης “έφυγε” σήμερα το πρωί.

Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου και σπούδασε αρχιτεκτονική στην Ιταλία, αλλά μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα στράφηκε στη δημοσιογραφία, ακολουθώντας τα “βήματα” του πατέρα του, Σοφιανού Χρυσοστομίδη. Από το 1983 έως το 1985 ανέλαβε συντονιστής ύλης στο πρωτοεμφανιζόμενο περιοδικό  “Ένα”, από το 1985 έως το 1992 διευθυντής του περιοδικού «Playboy», ενώ από το 1988 έως και το 2014 αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Αυγή» υπογράφοντας κάθε Κυριακή μια ολόκληρη σελίδα με τον τίτλο «Περιδιαβάζοντας». Ταυτόχρονα άρχισε να μεταφράζει έργα Ιταλών συγγραφέων. Από το 1998 ήταν υπεύθυνος του τμήματος ξένης λογοτεχνίας των Εκδόσεων Καστανιώτη, ενώ το 2006, μαζί με τη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη, παρουσίαζαν στην ΕΡΤ την εκπομπή “Οι κεραίες της εποχής μας”, στην οποία συναντούσαν σπουδαίους συγγραφείς όπως τους : Ουμπέρτο Έκο, Νικολό Αμανίτι, Άμος Οζ, Ζοζέ Σαραμάγκου, Αντόνιο Ταμπούκι, Πολ Όστερ, Ορχάν Παμούκ, Τζόρτζ Πελεκάνος, Σέρχιο Πιτόλ, Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο, Χέρτα Μίλερ, Ίρβιν Γιάλομ και πολλούς ακόμα  διάσημους συγγραφείς.  Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στο ΕΚΕΜΕΛ πρακτική μετάφρασης, ενώ για το μεταφραστικό του έργο τιμήθηκε το 2003 με το Κρατικό Βραβείο μετάφρασης, ενώ το 2004 το Ιταλικό κράτος του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη Εργασίας. 

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

ΥΓ. Είναι δύσκολο να αποχαιρετάς έναν φιλο. Είναι όμως θετικό όταν σκέφτεσαι ότι είχες  την τύχη, τη χαρά και την τιμή να γνωρίσεις έναν σπουδαίο ανθρωπο και να μοιραστείτε τόσα πράγματα… ! Καλό ταξιδι, Ανταίο μας…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε