Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Athenian Capitol: «Ξαναζωντανεύει» το εμπορικό κέντρο της 3ης Σεπτεμβρίου – Ο νέος μισθωτής

Athenian Capitol: «Ξαναζωντανεύει» το εμπορικό κέντρο της 3ης Σεπτεμβρίου – Ο νέος μισθωτής
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Ζωή» στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Βικτωρίας ετοιμάζεται να ξαναδώσει το Athenian Capitol, το πρώην εμπορικό κέντρο που φιλοξενεί το Μουσείο Αυτοκινήτου. Πρόκειται για το κτίριο των οδών Ιουλιανού και 3ης Σεπτεμβρίου, που κατασκευάστηκε από τον όμιλο Χαραγκιώνη το 2010, με μεγάλες φιλοδοξίες για την λειτουργία του, οι οποίες όμως σκόνταψαν στα «δίχτυα» της οικονομικής κρίσης.

Το κτίριο που το μεγαλύτερο μέρος των χώρων του παρέμενε κενό για πολλά χρόνια, ανακατασκευάστηκε το 2019, δημιουργώντας χώρους κατάλληλους για να στεγάσουν σύγχρονα γραφεία. Περί τα 6.500 τ.μ. γραφείων και το αμφιθέατρο χωρητικότητας 200 ατόμων, μισθώθηκαν στην πολυεθνική εταιρεία Sitel, που παρέχει υπηρεσίες call center, με παρουσία σε 30 περίπου χώρες και εργαζόμενους που αγγίζουν τους 90.000.   Ο νέος μισθωτής πρόκειται να εγκατασταθεί σύντομα, ενώ στο κτίριο θα συνεχίσουν να λειτουργούν το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, το Μουσείο Αυτοκινήτου και τα γραφεία του ομίλου Χαραγκιώνη.

Το στοίχημα των εμπορικών κέντρων

Ήταν, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2010, όταν ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης, με αίσθημα υπερηφάνειας πραγματοποιούσε τα εγκαίνια του Athenian Capitol στην «καρδιά» της Αθήνας. Είχε πραγματοποιήσει μία υψηλής αισθητικής επένδυση ύψους 45 εκατ. ευρώ και εξέφραζε τις προσδοκίες του ότι το νέο εμπορικό κέντρο θα προσέλκυε ξανά στο «ταλαιπωρημένο» κέντρο καταστήματα κι επιχειρήσεις.  Για τα αρχιτεκτονικά σχέδια ο όμιλος Χαραγκιώνη είχε συνεργαστεί με το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο HASKOLL of London κα πρόθεσή τους ήταν το κτίριο να θυμίζει πολυτελές θέρετρο, ένα ελικοειδές κουκούλι, κρατώντας μακριά τους θορύβους της πόλης.

Την περίοδο εκείνη, ο κόσμος ήταν ήδη εξοικειωμένος με τα εμπορικά κέντρα, τα οποία ωστόσο είχαν ανοίξει στα προάστια των Αθηνών.  Λίγες μάλιστα ημέρες πριν από τα εγκαίνια του Athenian Capitol, είχαν προηγηθεί και τα εγκαίνια του Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο.

Ωστόσο, οι προσδοκίες της διοίκησης δεν συμφωνούσαν με τα γεγονότα, καθώς παρά τις υψηλές προδιαγραφές του κτιρίου με τα 10.000 τ.μ. καταστημάτων και καφέ, του κινηματογράφους και το Μουσείο Αυτοκινήτου, οι χώροι ουδέποτε κατάφεραν να μισθωθούν στο σύνολο τους.  Τα επόμενα χρόνια, υπήρξαν σκέψεις να μετατραπεί σε outlet εμπορικό κέντρο, ωστόσο τελικά η πρόταση που έγινε από την αμερικανική πολυεθνική Sitel το 2019 αποδείχθηκε η πιο συμφέρουσα.  Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν και οι εργασίες μετατροπής του σε χώρο γραφείων, έτσι ώστε σε πολύ σύντομο διάστημα στο κτίριο να αρχίσει να κινείται και πάλι κόσμος.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις