Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Creta Farms: Το εξώδικο, η κόντρα των αδελφών Δομαζάκη και το μέλλον της βιομηχανίας αλλαντικών

Creta Farms: Το εξώδικο, η κόντρα των αδελφών Δομαζάκη και το μέλλον της βιομηχανίας αλλαντικών

Με ένα εξώδικο προς τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη εκ των ιδρυτών και πρώην εμπορικό διευθυντή, συνεχίζεται το σήριαλ της Creta Farms, το οποίο ξεκίνησε με την ενδοοικογενειακή σύγκρουση συμφερόντων και συνεχίστηκε, παρόλο που ο έλεγχος της εταιρείας έχει πλέον περάσει στην Impala Investments, του επιχειρηματία Δημήτρη Βιντζηλαίου.

 Η Creta Farms, υπό την νέα διοίκηση, προσπαθεί να περάσει σε μία νέα εποχή και στην προσπάθειά της να διαγράψει τις «αμαρτίες» του παρελθόντος, σχεδιάζει τη μετονομασία της εταιρείας από Κρέτα Φαρμ ΑΒΕΕ σε Αλλαντοβιομηχανία Ρεθύμνου ΑΕΒΕ, καθώς και τη μεταφορά της έδρας από το Δήμο Αρκαδίου του Νομού Ρεθύμνης, όπου ο Στυλιανός Δομαζάκης, είχε δημιουργήσει το 1970 την πρώτη οργανωμένη μονάδα χοιρινού κρέατος, στην πόλη του Ρεθύμνου.  

Όπως μάλιστα έχει προαναγγείλει η διοίκηση, η εταιρεία θα αποκαλείται στο εξωτερικό “Rethymnon Meat Industry Industrial and Commercial SA”.   Στο πλαίσιο στρατηγικής της διοίκησης Βιντζηλαίου, η Impala Hellas με μοναδικό μέτοχο την Bella Bulgaria, που συστάθηκε στις αρχές του 2020, μετονομάστηκε τελικά σε Creta Farm Foods αφήνοντας την παλιά Creta Farms ένα «κουφάρι». 

Υπενθυμίζεται, ότι τον Αύγουστο του 2020, το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, είχε δώσει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ανάμεσα στην Impala Hellas και στις πιστώτριες τράπεζες.

Το εξώδικο και οι προσδοκίες

Κι ενώ η διοίκηση Βιντζηλαίου προσπαθεί να χαράξει το επιχειρησιακό σχέδιο της αλλαντοβιομηχανίας, ωστόσο δεν στέκεται αδιάφορη απέναντι σε «συκοφαντίες και ανυπόστατες πληροφορίες εις βάρος της εταιρείας» όπως αποκαλεί τα σχόλια του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, γι’ αυτό και έστειλε εξώδικο, τονίζοντας ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της, ιδίως του δικαιώματος αποζημίωσης.

Το εξώδικο έρχεται σε συνέχεια της αίτησης που είχε υποβάλει ο κ. Κ. Δομαζάκης για ακύρωση της απόφασης με την οποία είχε επικυρωθεί η συμφωνία Εξυγίανσης και Μεταβίβασης Επιχείρησης της Creta Farms, στην Impala Invest του Δημήτρη Βιντζηλαίου. Ο πρώην μεγαλομέτοχος της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας υποστήριζε ότι οι «οι φερόμενοι επενδυτές της εταιρείας ουδέν κεφάλαιο έχουν διαθέσει για τη στήριξη της εταιρείας». 

Υπενθυμίζεται, ότι το σχέδιο εξυγίανσης προέβλεπε «κούρεμα» 64,12% των οφειλών που έχει η Creta Farms στους πιστωτές τη.   Η Impala Hellas ανέλαβε οφειλές ύψους 58 εκατ. ευρώ από τη «μαύρη τρύπα» των 162 ευρώ με την οποία βαρυνόταν η Creta Farms.

Για την ιστορία να σημειωθεί, ότι η δραστηριότητα της  Creta Farms ξεκίνησε το  1970, όταν ο Στυλιανός Δομαζάκης, ίδρυσε την πρώτη οργανωμένη μονάδα παραγωγής χοιρινού κρέατος μεγαλώνοντας τα δικά του ζώα, στη δική του φάρμα.  Αργότερα, το 1990, τα ηνία της επιχείρησης ανέλαβαν, τα αδέλφια Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης, συμβάλλοντας για αρκετά χρόνια στην ανάπτυξη της εταιρείας και διαδίδοντας την καλή κρητική διατροφή και την αξία του ελαιολάδου. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε το 2019, όταν ξέσπασε κόντρα μεταξύ των δύο βασικών μετόχων.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις