Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

ELPEN: Νέο εργοστάσιο στην Κερατέα – «Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η επένδυση των 55 εκατ. ευρώ» – Τα επόμενα σχέδια

ELPEN: Νέο εργοστάσιο στην Κερατέα – «Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η επένδυση των 55 εκατ. ευρώ» – Τα επόμενα σχέδια

«Μένουμε Ελλάδα κι ο Έλληνας μπορεί». Με τη φράση αυτή ο Θεόδωρος Τρύφων συνδιευθύνων σύμβουλος της ΕLPEN και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, μίλησε για το νέο εργοστάσιο του ομίλου στην Κερατέα, μια επένδυση της τάξης των 55 εκατ. ευρώ, που «ανοίγει» 300 νέες θέσεις εργασίας.

Δημιουργούνται δύο μονάδες παραγωγής για εισπνεόμενα και στερεές μορφές, με προοπτική το νέο εργοστάσιο να ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Στην πλήρη λειτουργία του αποκτά δυνατότητα άμεσης κάλυψης περισσότερων από 6 εκατ. ασθενών, ενώ τα φάρμακα που θα παράγει το νέο εργοστάσιο, εκτός από την Ελλάδα, θα απευθύνονται και στις αγορές του εξωτερικού (E.E., Μ. Ανατολή, ΗΠΑ), που σημαίνει βελτιωμένη εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα για την εθνική μας οικονομία.

Με αφορμή την παρουσίαση της νέα επένδυσης, ο κ. Τρύφων, μίλησε για το συνολικό πλάνο της ELPEN, που ξεκίνησε το 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2025, προβλέποντας επενδύσεις 155 εκατ. ευρώ απ’ όπου θα δημιουργηθούν 800 νέες θέσεις εργασίας. εκ των οποίων το 30% αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης. Καθοριστικός είναι ο ρόλος των νέων επενδύσεων στον περιορισμό του brain drain, καθώς δημιουργούνται προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων που στην προηγούμενη δεκαετία, αναζήτησαν μια καλύτερη προοπτική στο εξωτερικό.

Το επενδυτικό πλάνο

Στο επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνονται επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Πικέρμι, επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ στο νέο εργοστάσιο της εταιρείας στην Τρίπολη με ειδίκευση στην παραγωγή ογκολογικών φαρμάκων, ενώ επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία δημιουργείται το πάρκο Βιοτεχνολογίας Athens Life Tech Park στα Σπάτα, μια συνολική επένδυση της τάξης των 35 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία αρχές του 2024. Συγκεντρωτικά και σύμφωνα με το πλάνο, το 2026 ο όμιλος ELPEN θα απασχολεί 2.150 εργαζομένους, θα διαθέτει 3 εργοστάσια και θα παράγει 110 εκατ. συσκευασίες ετησίως. Όπως τόνισε ο κ. Τρύφων: «Οι επενδύσεις της ELPEN συμβάλλουν στην ανάκαμψη της χώρας. Η οικονομική τους επίδραση στην τριετία ενισχύει το ΑΕΠ κατά 734 εκατ. ευρώ και τα δημόσια έσοδα κατά 210 εκατ. ευρώ».

Ιδιαίτερη επίσης, αναφορά έγινε για τις εξαγωγές που πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 50 χώρες στις 4 ηπείρους, συνεισφέροντας στο 70 με 80% της κερδοφορίας.

Το εργοστάσιο στην Κερατέα

Το νέο εργοστάσιο στην Κερατέα παρουσίασε σε εκπροσώπους του Τύπου η διοίκηση της ELPEN στις 17/1/23. Όπως ειπώθηκε: «Η επίσκεψη στην Κερατέα, πραγματοποιήθηκε για να δείξουμε ότι μετά από την τεράστια αποεπένδυση της τελευταίας δεκαετίας στην υγεία και στο φάρμακο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε πλαίσιο σημαντικών κινήτρων για πρώτη φορά την τελευταία δεκαπενταετία τώρα αναπτύσσουν ένα οικοσύστημα φαρμακευτικής παραγωγής και R&D στην Ελλάδα. Το νέο εργοστάσιο της ELPEN θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος αυτού».

Το εργοστάσιο έχει έκταση 10.000m2 και διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης. Η δραστηριότητά του εστιάζει στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων (για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και στερεών μορφών (καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του ΚΝΣ, αντιβιώσεις). Σε πλήρη λειτουργία με τις 2 μονάδες παραγωγής του και με 3 βάρδιες/ημέρα μπορεί να παράξει 71.000.000 συσκευασίες σε ετήσια βάση.

Αυστηρές προδιαγραφές

Η παραγωγή των φαρμάκων του εργοστασίου της Κερατέας βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας GLP και GMP, ενώ επόμενος στόχος είναι η πιστοποίηση του εργοστασίου από τον FDA (Food and Drug Administration). Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή του. Και τα δύο υλοποιήθηκαν με άξονα την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος προκειμένου να συμβάλλει δραστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι δε, το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα του οποίου ο σχεδιασμός εξαρχής έχει γίνει με τρόπο που να παρέχει τη δυνατότητα χρήσης των πλέον σύγχρονων προωθητικών αερίων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα και με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες που θα τεθούν σύντομα σε ισχύ. Οι τεχνικές ιδιαιτερότητες και τα υψηλά κόστη κατασκευής του εργοστασίου με προδιαγραφές που να επιτρέπουν την ασφαλή χρήση των αερίων αυτών, το καθιστούν όχι μόνο ως το μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και ως ένα από τα 5 εργοστάσια στην Ευρώπη με αντίστοιχες δυνατότητες.

Η σημασία για τους Έλληνες

Η νέα επένδυση στην Κερατέα σημαίνει πολλά και για τους Έλληνες ασθενείς, λόγω της επάρκειας που δημιουργείται στην αγορά για ποιοτικά φάρμακα. Η ELPEN σήμερα καλύπτει 3.500.000 ασθενείς και με τη συμβολή του νέου της εργοστασίου στην Κερατέα θα καλύψει άμεσα περισσότερους από 6.000.000 ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί, πως λόγω υψηλών παραγωγικών δυνατοτήτων του υπολογίζεται ότι, σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, η συνεισφορά του εργοστασίου της Κερατέας στην κάλυψη των ασθενών θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας έχουν υψηλή πολλαπλασιαστική επίδραση. Όσον αφορά τη συνεισφορά της νέας επένδυσης στην εθνική οικονομία, είναι πολύ σημαντική, καθώς το τριετές αποτύπωμα από τη λειτουργία του εργοστασίου είναι: 75 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Δημοσίου και 260 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις