Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Lamda Development: Κεφαλαιακά εξασφαλισμένες οι επενδύσεις της πρώτης 5ετίας του Ελληνικού

Lamda Development
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Στην υπογραφή συμφωνίας για επικαιροποίηση των βασικών επιχειρηματικών όρων κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού, που αφορούν στη χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού, προχώρησε η Lamda Development.

Με την επιχειρηματική αυτή εξέλιξη, η Lamda Development εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση για τα έργα της πρώτης πενταετίας που θα υλοποιηθούν στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη χρηματοδότηση του Vouliagmenis Mall και της Marina Galleria.

Τη συμφωνία για την επικαιροποίηση των βασικών επιχειρηματικών όρων κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού προς την εταιρεία ή και τις θυγατρικές του ομίλου της με σκοπό τη χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού, υπέγραψε σήμερα (7.4.2) η Lamda Development με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς. Επισημαίνεται, δε, ότι η επικαιροποίηση αποτελεί, φυσικό επακόλουθο της εξέλιξης και ωρίμανσης του σχεδιασμού της εταιρείας για τα προβλεπόμενα έργα και τις επενδύσεις της πρώτης πενταετίας.

Οι πρώτες επενδύσεις

Μετά την επικαιροποίηση, το συνολικό ύψος του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού ανέρχεται σε €1,16 δισ. (έναντι €1,18 δισ.). Στο σύνολο του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού περιλαμβάνεται ποσό ύψους €205 εκατ. που αφορά την κάλυψη δαπανών ΦΠΑ του έργου.

Με τον εν λόγω τραπεζικό δανεισμό η Lamda Development εξασφαλίζει :

-Τη Χρηματοδότηση των έργων υποδομών και άλλων αναπτύξεων κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας του έργου (Φάση Α΄) συνολικού ύψους € 542 εκατ. ευρώ και

– Τη χρηματοδότηση για την εμπορική ανάπτυξη στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (Vouliagmenis Mall) και για την εμπορική ανάπτυξη εντός της μαρίνας Αγ. Κοσμά (Marina Galleria) συνολικού ύψους €622 εκατ.

Επιπρόσθετα επικαιροποιήθηκε και το ύψος των εγγυητικών επιστολών που θα εκδοθούν σε €347 εκατ. για την εγγυητική που θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ως κάλυψη για το πιστούμενο τίμημα αγοραπωλησίας των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. και σε €175 εκατ. για την εγγυητική που θα εκδοθεί προς εξασφάλιση της εκπλήρωσης υποχρεώσεων της εταιρείας στο πλαίσιο των ως άνω χρηματοδοτήσεων.

Οι όροι του δανείου

Υπενθυμίζεται, ότι το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο και το προβλεπόμενο περιθώριο έχει προσδιοριστεί με τους συνήθεις όρους της αγοράς. Προβλέπεται δε, η ανάληψη υποχρεώσεων και η παροχή εξασφαλιστικών δικαιωμάτων, τα οποία είναι συνήθη σε τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις έργων (project finance) (όπως ενδεικτικά, η σύσταση υποθήκης σε ακίνητα της Ελληνικό Α.Ε, περιορισμοί στις διανομές μερισμάτων προς τους μετόχους του δανειζόμενου εκάστου δανείου, η ενεχυρίαση των μετοχών των δανειζόμενων θυγατρικών, η ενεχυρίαση μέρους των απαιτήσεων και πηγών εσόδων από την εκμετάλλευση του έργου, καθώς και των απαιτήσεων από τη Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών).

Περαιτέρω, αναφορικά με τη χρηματοδότηση των έργων της πρώτης πενταετίας, προβλέπεται συγκεκριμένος μηχανισμός ελέγχου και χρήσης των προσόδων από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και, μεταξύ άλλων, χρήση μέρους αυτών για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του έργου.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις