Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Libra Group: Νέα επένδυση στην πράσινη ενέργεια – Απέκτησε την αμερικανική Green Met – Τα οφέλη

Libra Group: Νέα επένδυση στην πράσινη ενέργεια – Απέκτησε την αμερικανική Green Met – Τα οφέλη
greenmet.com

Την εταιρεία πράσινης ενέργειας GreenMet, που ιδρύθηκε από τις Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις και κυβερνητικά στελέχη απέκτησε ο διεθνής επιχειρηματικός όμιλος Libra Group, με επικεφαλής τον Γιώργο Λογοθέτη.

Στην παρούσα φάση η Greenmet, με έδρα την Νέα Υόρκη, έχει σε εξέλιξη έξι μεγάλα έργα, προϋπολογισμού 2 δισ. δολαρίων. Με την εξαγορά αυτή ο όμιλος Libra Group ενισχύει το χαρτοφυλάκιό του Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ηλιακή, αιολική και βιοαέριο).

Το Libra Group, του οποίου οι θυγατρικές διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες σε περισσότερες από 50 χώρες, ανακοίνωσε τη στρατηγική επένδυση στην εταιρεία πράσινης ενέργειας GreenMet, παλαιότερα γνωστή ως Greentech Minerals Holdings. Η GreenMet ηγείται της ανάπτυξης υποδομών βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού για κρίσιμα ορυκτά σπάνιων γαιών, όπως ο πράσινος χάλυβας, για την κάλυψη των αναγκών πράσινης ενέργειας και τεχνολογίας των ΗΠΑ και της Βορείου Αμερικής.

Ποια είναι η GreenMet

Η GreenMet (www.Greenmet.com) επικεντρώνεται στην ανάπτυξη υποδομών για βιώσιμες, αξιόπιστες και ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού μετάλλων και ορυκτών σπάνιων γαιών για την κάλυψη των ενεργειακών και τεχνολογικών αναγκών της Βόρειας Αμερικής. Αυτό περιλαμβάνει την παραγωγή ορυκτών και μετάλλων σπάνιων γαιών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής βασικών μαγνητών, υλικών μπαταρίας και πράσινου χάλυβα.

Η ομάδα διευθύνεται από τον CEO Drew Horn, πρώην αξιωματικό των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού των ΗΠΑ, ο οποίος αργότερα ηγήθηκε των προσπαθειών των ΗΠΑ για την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση τρωτών σημείων στην αλυσίδα εφοδιασμού σπάνιων γαιών. Έχει εργαστεί για αυτά τα ζητήματα από πολλές θέσεις, μεταξύ άλλων στον Λευκό Οίκο, στο Υπουργείο Ενέργειας και στο Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην Αμερική. Ίδρυσε την GreenMet για να αντιμετωπίσει τη συντριπτική ανάγκη για μια βιώσιμη και ασφαλή αλυσίδα εφοδιασμού για μέταλλα σπάνιων γαιών, μαγνήτες και πράσινο χάλυβα στη Βόρεια Αμερική.

Σπάνιες Γαίες και Βιομηχανία

Η αγορά ορυκτών σπάνιων γαιών των ΗΠΑ είναι ένας τομέας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω του κεντρικού ρόλου που διαδραματίζουν σε καθημερινά προϊόντα, όπως smartphone και υπολογιστές, καθώς και στους τρόπους μεταφοράς και παραγωγής ενέργειας, ακόμη και σε εξοπλισμό υγείας και κρίσιμες συσκευές εθνικής ασφάλειας, όπως μαχητικά αεροπλάνα και drones. Καθώς η Βόρεια Αμερική εργάζεται για τη μετάβαση σε προσιτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι σπάνιες γαίες είναι βασικά συστατικά των ηλιακών συλλεκτών, των ανεμογεννητριών και των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

Αυτή η στρατηγική επένδυση έρχεται σε συνέχεια μιας ανακοίνωσης της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με την κρίσιμη ανάγκη για εγχώρια παραγωγή ορυκτών και εξόρυξης για την αντιμετώπιση της σημαντικής έλλειψης. Επί του παρόντος, το 84% της εξόρυξης και παραγωγής σπάνιων γαιών γίνεται εκτός της Βόρειας Αμερικής. Επιπλέον, δεν υπάρχουν παγκοσμίως αποδεκτά πρότυπα εξόρυξης ή αρχές ESG που να εφαρμόζονται για τη διασφάλιση βιώσιμων και υπεύθυνων πρακτικών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οφέλη για Libra Group

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Libra Group, Γιώργος Λογοθέτης, δήλωσε: «Η GreenMet είναι ένα φυσικό επόμενο βήμα για τον Όμιλό μας, προσθέτοντας στις παγκόσμιες θυγατρικές μας που θέτουν τα θεμέλια για το μέλλον στην καθαρή ενέργεια με μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Αυτός ο τομέας είναι κρίσιμος για την παγκόσμια οικονομία και το μέλλον του πλανήτη μας».

Ως μέρος της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Ομίλου Libra και της GreenMet, τέσσερα μέλη της Εκτελεστικής Ομάδας του Ομίλου Libra θα διοριστούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της GreenMet. Η GreenMet έχει επί του παρόντος έξι αναπτυγμένα έργα προς ολοκλήρωση. Η εταιρεία θα αποκαλύψει σύντομα μια συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς και ηγέτες ESG για να συμβουλεύει την επιχείρησή της.

Η Libra δραστηριοποιείται κυρίως σε έξι τομείς της οικονομίας που περιλαμβάνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ναυτιλία, αεροπορία, φιλοξενία και ακίνητα, καθώς και επιλεγμένες διαφοροποιημένες επενδύσεις, ενώ ο όμιλος έχει επίσης δημιουργήσει 10 προγράμματα κοινωνικής ευθύνης.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις