Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Lidl Hellas: Η σχέση με την Κρήτη και το πλάνο των 100 εκατ. ευρώ

Lidl Hellas: Η σχέση με την Κρήτη και το πλάνο των 100 εκατ. ευρώ

Αξιόλογες εταιρείες από τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης κατέχουν εξέχουσα θέση στην λίστα με τους Έλληνες παραγωγούς που συνεργάζεται η Lidl Hellas.

Φρούτα και λαχανικά, καθώς κι ελαιόλαδο, κριτσίνια κι άλλα εκλεκτά τοπικά προϊόντα της κρητικής γης, που κυκλοφορούν με την ονομασία «Νῶμα» και «Χρυσός Μύλος» αποτελούν μερικά μόνο από τα best sellers Ελλήνων παραγωγών που προμηθεύουν τη Lidl Hellas και διακρίνονται για τις αυστηρές προδιαγραφές, τις υψηλές ποιοτικές απαιτήσεις και τα καινοτόμα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς

Η ενίσχυση της συνεργασίας με Έλληνες προμηθευτές αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Lidl Hellas, ενώ την ίδια στιγμή έχει χαράξει επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ που αφορούν στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. Περί τα 20 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις ψηφιοποίησης με αντικείμενο την ηλεκτρονική σήμανση των προϊόντων στα ράφια (Electronic Shelf Labelling). 

Στην παρούσα φάση η Lidl Hellas διατηρεί συνεργασία με 400 και πλέον Έλληνες προμηθευτές, ενώ πάνω από το 60% του τζίρου της προέρχεται από ελληνικά προϊόντα.  Αυτή τη στιγμή το δίκτυο της Lidl στην ελληνική αγορά αριθμεί 230 καταστήματα και 20 στην Κύπρο. 

Η στρατηγική ανάπτυξης γίνεται κατά προτεραιότητα με αγορά ακινήτων και όπου αυτό δεν είναι εφικτό με συμφωνητικό μίσθωσης. Προτεραιότητα δίνει στην ανάπτυξη δικτύου στον αστικό ιστό και στην νησιωτική Ελλάδα. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων από στελέχη της Lidl Hellas στο πλαίσιο επίσκεψης εκπροσώπων του Τύπου στις εγκαταστάσεις συνεργατών της εταιρείας στους νομούς Χανίων και Ηρακλείου.

Κρητικό ελαιόλαδο και αβοκάντο

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Lidl Hellas αναπτύσσει στενές σχέσεις με εγγυημένους προμηθευτές, που πληρούν αυστηρά κριτήρια ποιότητας, μετά από τακτικούς και διαρκείς ελέγχους.  Ένας από τους παλαιότερους προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζεται είναι η Kreta Food, που παράγει για λογαριασμό της Lidl το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Νῶμα Χανίων. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική εταιρεία που συνεργάστηκε με την έλευση της Lidl στην Ελλάδα το 2011.  

Έκτοτε η συνεργασία των δύο πλευρών έχει ενισχυθεί σημαντικά, καθώς το 1/3 του συνολικού τζίρου της Kreta food, ήτοι περί τα 7 εκατ. ευρώ, οφείλεται στη συνεργασία της με την Lidl Hellas.

Αλλά και η Agrocreta, αποτελεί βασικό προμηθευτή της Lidl Hellas στην κατηγορία του αβοκάντο, από το 2011, διαθέτοντας σήμερα κοντά στο 30% της παραγωγής της.  Η εταιρεία ασχολείται με την καλλιέργεια του αβοκάντο, μετά την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στο νομό Χανίων και καθώς πληροί αυστηρά κριτήρια ποιότητας, αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές της αλυσίδας.

Κρητικά παξιμάδια «Χρυσός Μύλος»

Ένας επίσης δυνατός συνεργάτης της Lidl Hellas κι ένας εκ των δύο κορυφαίων παικτών στην κατηγορία κριτσινιού στην Ελλάδα, που προμηθεύει τα καταστήματα με κριτσίνια, κριθαροκουλουρίτσα και παξιμάδι Κυθήρων που φέρουν την επωνυμία «Χρυσός Μύλος», είναι η εταιρεία Τσατσάκης, με έδρα στο Ηράκλειο Κρήτης.    

Πρόκειται για μια δυνατή εταιρεία με πωλήσεις πάνω από 12,3 εκατ. ευρώ το 2022 και προοπτικές σημαντικής αύξησης το 2023, ενώ όπως ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, η συνεισφορά της Lidl Ελλάς στον κύκλο εργασιών της Τσατσάκης στην παρούσα φάση ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ.

Από τη συνεργασία των δύο πλευρών προκύπτουν οφέλη και για τις δύο πλευρές, ενώ η κρητική εταιρεία Τσατσάκης έχει δρομολογήσει νέες επενδύσεις που αφορούν επέκταση και διπλασιασμό της παραγωγικής της δυναμικότητας. Η εταιρεία δίνει έμφαση σε συσκευασίες που πληρούν όρους βιωσιμότητας και προϊόντα με μειωμένη ζάχαρη και αλάτι, καθώς και στην είσοδο σε νέες κατηγορίες προϊόντων, που θα προκύψουν από την νέα επένδυση.

Συνεισφορά στον πολιτισμό της Κρήτης  

Πέρα από τη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών και δη των παραγωγών της Κρήτης, η Lidl Hellas, συμβάλλει επίσης, στην προστασία, ανάδειξη και διατήρηση της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από συνειδητές επενδύσεις. Στην πράξη το απέδειξε μέσα από την επένδυση στο κατάστημα που άνοιξε στις Μεσαμπελιές του Ηρακλείου Κρήτης, μια επένδυση που ξεπέρασε τα 9,4 εκατ. ευρώ, όπου, καθώς εντοπίστηκαν κινητά αρχαιολογικά ευρήματα μυκηναϊκού τάφου και υπολείμματα αρχαίου λιθόστρωτου δρόμου, κατά τις εργασίες κατασκευής, η εταιρεία επέλεξε να χρηματοδοτήσει και να αναδείξει αυτά τα ευρήματα.

Συγκεκριμένα, με τη συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου εφαρμόστηκε τεχνική λύση, όπου το βασικό εύρημα στον υπόγειο χώρο στάθμευσης, διατηρήθηκε κι αναδείχθηκε ως έκθεμα. Επιπλέον, μέρος των ευρημάτων, μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Για την παραπάνω διαδικασία η Lidl Hellas επιβαρύνθηκε με 500 χιλ. ευρώ.  Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ στη χώρα μας, ενώ συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, μέσα από τη στρατηγική ανάπτυξης που έχει χαράξει για τα προσεχή χρόνια. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις