Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Mega deal στο αλουμίνιο: Συγχωνεύονται Cosmos Aluminium και ΕΤΕΜ – Προφίλ και στόχοι

Mega deal στο αλουμίνιο: Συγχωνεύονται Cosmos Aluminium και ΕΤΕΜ – Προφίλ και στόχοι

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που προβλέπει τη συγχώνευση με απορρόφησης της ΕΤΕΜ – θυγατρικής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ του ομίλου Viohalco – από τη βιομηχανία αλουμινίου Cosmos Aluminium, της οικογένειας Καντώνια, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη λήξη του 2022.

Η νέα «υπερδύναμη» του αλουμινίου, η βιομηχανία Cosmos Aluminium, θα έχει προβλεπόμενο τζίρο πάνω από 300 εκατ. ευρώ και συνολική παραγωγική δυναμική άνω των 70.000 τόνων.

Πολύ σημαντικό deal για τον κλάδο του αλουμινίου καθώς οι δραστηριότητες των συγχωνευόμενων εταιρειών είναι συμπληρωματικές μεταξύ τους. Η μεν βιομηχανία Cosmos Aluminium δραστηριοποιείται στον τομέα του βιομηχανικού προφίλ αλουμινίου, ενώ η ΕΤΕΜ (Εμπορική και Βιομηχανική Ελαφρών Μετάλλων Ανώνυμη Εταιρία) στον τομέα του αρχιτεκτονικού προφίλ αλουμινίου.

Ισχυρή συμμαχία

Έτσι, από τη συγχώνευση θα δημιουργηθεί μία ισχυρή εταιρεία στον χώρο της διέλασης αλουμινίου, με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για τους μετόχους, το προσωπικό, τους πελάτες και τους συνεργάτες των συγχωνευόμενων εταιρειών, με άμεση συνέπεια τη δημιουργία συνεργειών σε πολλά επίπεδα, καθώς και οικονομιών κλίμακος μεταξύ αυτών.

Όσον αφορά τους τζίρους που πραγματοποιεί η κάθε μία απ’ αυτές, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, η μεν ΕΤΕΜ σε ενοποιημένη βάση πραγματοποίησε το 2021 πωλήσεις της τάξης των 75 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος της Cosmos Aluminium κυμάνθηκε στα 157 εκατ. ευρώ. Και οι δυο εταιρείες καταγράφουν ανοδική πορεία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ως αποτέλεσμα του εταιρικού μετασχηματισμού, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (μητρική της ΕΤΕΜ) κατά τον χρόνο συντέλεσης της συγχώνευσης, θα κατέχει μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής 15% στο μετοχικό κεφάλαιο της Cosmos Aluminium, ενώ οι υφιστάμενοι, σήμερα, μέτοχοι της Cosmos Aluminium θα κατέχουν, συνολικά, ποσοστό συμμετοχής 85% στο μετοχικό της κεφάλαιο. Ο εταιρικός μετασχηματισμός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 15.03.2023.

Το προφίλ των εταιρειών

Η ΕΤΕΜ είναι η πρώτη εταιρεία που σχεδίασε και παρήγαγε ολοκληρωμένα συστήματα αλουμινίου στην Ελλάδα ενώ εφάρμοσε το πρώτο υαλοπέτασμα σε υψηλό κτήριο, στις αρχές του 1970, στον πασίγνωστο Πύργο Αθηνών. Ακολούθησε διεθνής αναγνώριση, το 1988, μετά τη συμμετοχή της στην ανέγερση του εμβληματικού έργου Arc de la Defense, στο κέντρο της Γαλλικής πρωτεύουσας. Η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα ήδη από τη δεκαετία του ’60 ως «Αλουμίνιον Αθηνών» ενώ μετονομάστηκε σε «Εταιρεία Ελαφρών Μετάλλων» (ΕΤΕΜ) το 1971. Σήμερα δραστηριοποιείται εκτός από την Ελληνική αγορά και στην Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία και Ουκρανία με θυγατρικές.

H Cosmos Aluminium ιδρύθηκε το 2007 από τους Ξενοφώντα, Γιάννη και Θεόδωρο Καντώνια με έδρα τη Λάρισα. Στο τέλος του καλοκαιριού του 2008 ξεκίνησε την παραγωγή προφίλ αλουμινίου. Σήμερα, λειτουργεί 4 γραμμές διέλασης, με την τελευταία να προστίθεται μέσω επενδυτικού προγράμματος αξίας 47 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 200 άτομα προσωπικό, ενώ εξάγει το 99% της παραγωγής της στις διεθνείς αγορές, όπως είχε δηλώσει και σε παλαιότερη συνέντευξη στο newsit.gr o Γιάννης Καντώνιας, αντιπρόεδρος της Cosmos Aluminium.

 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις