Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Microsoft: Σε πλήρη εξέλιξη οι επενδύσεις σε data centers και το πρόγραμμα βιωσιμότητας – Δηλώσεις του CEO Θ. Μιχαλόπουλου

Microsoft: Σε πλήρη εξέλιξη οι επενδύσεις σε data centers και το πρόγραμμα βιωσιμότητας – Δηλώσεις του CEO Θ. Μιχαλόπουλου
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Τη διαβεβαίωση ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της Microsoft  βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη έκανε σε εκπροσώπους του Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, υπεύθυνος Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, στο πλαίσιο συνάντησης με θέμα «Τεχνολογία και Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Πράξη», ένας τομέας που απορροφά μεγάλο κονδύλι.

Ερωτηθείς για την πορεία της σημαντικής επένδυσης για τη δημιουργία δύο Data Centers, ο ίδιος τόνισε ότι η αδειοδότηση του έργου κινείται εντός του χρονοδιαγράμματος, καθώς η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πέρασε επιτυχώς το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.   «Το πρόγραμμα της Microsoft συνεχίζει κανονικά: τόσο η επένδυση μέσω των DCs, όσο και η πρωτοβουλία GR for Growth.  Σε ό,τι αφορά το SKILLING, είμαστε ήδη στις 40.000 εκπαιδεύσεις (με στόχο τις 100.000), συμπεριλαμβανομένων 4.500 εκπαιδεύσεων στο δημόσιο.  Η αδειοδότηση του έργου των DCs προχωρά κανονικά και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει περάσει επιτυχώς το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης» ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Στη συνάντηση έγινε η παρουσίαση της ολιστικής προσέγγισης που κάνει η Microsoft για βιωσιμότητα μέσω τεχνολογίας.  Όπως τονίστηκε: Καθώς διανύουμε άλλη μια δεκαετία πολλαπλών προκλήσεων, όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, είναι επιτακτική η ανάγκη να παραμείνουμε εστιασμένοι στην κλιματική κρίση.

Ενώ οι επιχειρήσεις προχωρούν και θα προχωρήσουν σε μειώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, δεν θα πρέπει να «κάνουν πίσω» σε νέες και υφιστάμενες δεσμεύσεις που σχετίζονται με το κλίμα. Ο χρόνος που έχουμε για να επιτύχουμε τον στόχο του ΟΗΕ για τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, κινδυνεύει να εξαντληθεί. Σε αυτή τη βάση, ακολουθεί η ολιστική προσέγγιση της Microsoft για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της τεχνολογίας.

Η δέσμευση της Microsoft

Όπως ανακοινώθηκε, μέχρι το 2025 η εταιρεία θα έχει κάνει τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – που σημαίνει ότι θα έχει συμβάσεις πράσινης ενέργειας για το 100% της ενέργειας που καταναλώνεται από όλα τα κέντρα δεδομένων, τα κτίρια και τα campuses παγκοσμίως (PPAs).

Αυτή η προσπάθεια θα επεκταθεί και σε όλες τις λειτουργίες της εταιρείας – από μετακινήσεις, μέχρι packaging – με σκοπό το 2030 να καταστεί carbon negative.

Μέχρι το 2050, η Microsoft έχει δεσμευτεί να απομακρύνει από το περιβάλλον όλο τον άνθρακα που έχει εκπέμψει η εταιρεία -είτε άμεσα από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είτε από την ίδρυσή της το 1975.

Σε αυτή την κατεύθυνση, επενδύονται 1 δισ. για την επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης τεχνολογιών μείωσης, δέσμευσης και απομάκρυνσης του άνθρακα (carbon reduction, capture and removal).

Η προσπάθεια για εναλλακτικές πηγές ενέργειας εξετάζει και μελλοντικές λύσεις για τα Data Centers, όπως αυτή του ‘πράσινου’ υδρογόνου, δεδομένου ότι έχει αποδειχτεί πως οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας χωρίς αέρια θερμοκηπίου.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις