Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Mytilineos: Ισχυρή χρονιά από οικονομικής πλευράς το 2020, παρά τις αντίξοες συνθήκες

Mytilineos: Ισχυρή χρονιά από οικονομικής πλευράς το 2020, παρά τις αντίξοες συνθήκες

Ισχυρή χρονιά παρά τις αντιξοότητες αποδείχθηκε το 2020 για τη Μυτιληναίος. Η εταιρία απορρόφησε αποτελεσματικά τους κραδασμούς της πανδημίας κι ανταποκρίθηκε με ευελιξία και αποφασιστικότητα στις προκλήσεις, όπως φάνηκε από τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους.

Αναλυτικά, το 2020, η λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) ανήλθε σε €315 εκατ. παραμένοντας αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2019,  Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €129 εκατ., με το δείκτη των κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση (annualized EPS) να παραμένει σε επίπεδα που προσεγγίζουν το 1, ενώ ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €538 εκατ., με το δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να παραμένει κάτω από το 2 και συγκεκριμένα στο 1,71, και παρά τις σημαντικές επενδύσεις, τη διανομή μερίσματος και την επαναγορά 6,14 εκατ. ιδίων μετοχών. Αυξημένο θα είναι και το μέρισμα, καθώς θα διανεμηθούν €0,36 ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε 41% των καθαρών κερδών, έναντι 35,5% το 2019.

Το μήνυμα του προέδρου

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε: «Το 2020 αποτέλεσε αναμφισβήτητα μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από πρωτόγνωρες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα η ελληνική οικονομία που ενώ είχε αρχίσει να ανακάμπτει από μια δεκαετή περίοδο ύφεσης, καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα βύθιση της οικονομικής δραστηριότητας. Σε αυτό το πλαίσιο τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουμε σήμερα πιστοποιούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι, με στήριγμα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της MYTILINEOS και την άοκνη προσπάθεια του ανθρώπων μας, κατορθώσαμε να απορροφήσουμε αποτελεσματικά τους κραδασμούς που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19, μείναμε στα επίπεδα του προηγούμενου έτους σε λειτουργική κερδοφορία (το οποίο νωρίς μέσα στο 2020 είχα θέσει ως στόχο), ενώ παράλληλα διατηρηθήκαμε σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Επιπλέον το 2020 επιταχύναμε τη διαδικασία μετασχηματισμού της MYTILINEOS που πλέον, μέσω και των νέων Τομέων Επιχειρηματικής δραστηριότητας, εστιάζει στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και αειφορίας».

Η πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας

Κατά τη διάρκεια του 2020, η MYTILINEOS παρακολουθώντας πάντα στενά τις εξελίξεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, έλαβε έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια και προστασία των ανθρώπων της. Η Εταιρεία ανταποκρίθηκε με αμεσότητα, ευελιξία και αποφασιστικότητα στην επιτυχή μετάβαση σε καθεστώς απομακρυσμένης εργασίας, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών σε

όλους τους Τομείς Επιχειρηματικής Δραστηριότητάς της, αλλά και περιορίζοντας στο ελάχιστο τις οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας της πανδημίας.

Οι στόχοι για το 2021

Το ξεκίνημα του 2021 βρίσκει τη MYTILINEOS σε ισχυρή θέση καθώς:

-Ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου στοχεύει στη διατήρηση των περιθωρίων κερδοφορίας του, ενώ διεκδικεί ολοένα αυξανόμενα μερίδια αγοράς, αξιοποιώντας την ανταγωνιστικότητα του. Αλλά και η Protergia συνέχισε να ισχυροποιεί τη θέση της ως ο κορυφαίος ανεξάρτητος, ιδιώτης προμηθευτής, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς στο 7,7% από 5,5% στα τέλη του 2019, εκπροσωπώντας πλέον περισσότερους από 285.000 πελάτες στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.

– Ο Τομέας Μεταλλουργίας επωφελείται από τη σταθερότητα στις τιμές των Α’ υλών, καθώς και την ανάκαμψη των τιμών Αλουμινίου και της Αλουμίνας. Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας για τη Μεταλλουργία με την ονομασία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις έως τώρα εξοικονομήσεις να ανέρχονται σε €19 εκατ.. Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2021, με τον συνολικό στόχο να ανέρχεται σε €60 εκατ..

– Οι Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, έχοντας προχωρήσει την ωρίμανση νέων έργων κατά το δεύτερο μισό του 2020, επιταχύνουν τις διαδικασίες συμβασιοποίησης και εκτέλεσης τους.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις