Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Posidonia Forum: Προοπτικές και σχέδια για τις εταιρείες κρουαζιέρας – Πώς θα πετύχουμε ρεκόρ

Posidonia Forum: Προοπτικές και σχέδια για τις εταιρείες κρουαζιέρας – Πώς θα πετύχουμε ρεκόρ

Σημαντικές προοπτικές διαγράφει η βιομηχανία της κρουαζιέρας ως ζωτικό μέρος της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, έχοντας ήδη  κάνει τεράστια τεχνολογικά άλματα σε λιγότερο από 15 χρόνια. Καθοριστικό ρόλο για την επόμενη μέρα στην κρουαζιέρα θα παίξουν οι επενδύσεις σε υποδομές και οι συνέργειες μεταξύ των εταιρειών κρουαζιέρας, των κυβερνήσεων και άλλων εμπλεκόμενων μερών, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο 7ο Posidonia Sea Tourism Forum, όπου συγκεντρώθηκε η διεθνής κοινότητα της κρουαζιέρας στην πρώτη εκδήλωση του κλάδου που έχει γίνει ποτέ στη Θεσσαλονίκη.

Οι στόχοι της MSC Cruises

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της MSC Cruises και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) Pierfrancesco Vago, ανέδειξε τη σημασία της βιωσιμότητας και μίλησε για τα μέτρα που λαμβάνει η βιομηχανία κρουαζιέρας με σκοπό να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τους στόχους για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Όπως είπε, η MSC Cruises θα θέσει σε λειτουργία πλοία που είναι 55% πιο αποδοτικά όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά ναυτικό μίλι, σε σύγκριση με προηγούμενες κατηγορίες σκαφών που κατασκευάστηκαν το 2009.

Κρουαζιερόπλοια στον Πειραιά

Ο Yu Zenggang, πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε., τονίζει ότι το λιμάνι του Πειραιά έχει επιτύχει γρήγορη και πλήρη ανάκαμψη στον κλάδο της κρουαζιέρας, ξεπερνώντας τα προπανδημικά επίπεδα καθώς, παρά τις προκλήσεις, στον Πειραιά οι κρουαζιέρες ξανάρχισαν τον Μάιο του 2021, ταχύτερα από άλλα λιμάνια της Μεσογείου, με σημαντικές μάλιστα επιδόσεις.

Το 2019, το λιμάνι του Πειραιά είχε σπάσει το φράγμα του 1 εκατομμυρίου επιβατών κρουαζιέρας. Έκτοτε, το λιμάνι όχι μόνο πέτυχε γρήγορη και πλήρη ανάκαμψη αλλά ξεπέρασε και τα προ της πανδημίας επίπεδα. Το λιμάνι εξυπηρέτησε με επιτυχία σημαντικό αριθμό κρουαζιερόπλοιων, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Ρεκόρ κι επενδύσεις

Συνολικά, το 2022 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, με έσοδα και κερδοφορία στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Το τμήμα κρουαζιέρας του λιμανιού παρουσίασε σημαντική αύξηση τόσο στις επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων όσο και στην επιβατική κίνηση. Το 2022, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 190%, σε 880.416 επιβάτες σε σύγκριση με 303.665 το 2021. Οι ελλιμενισμοί  κρουαζιερόπλοιων αυξήθηκαν επίσης κατά 79%, σε 677 ελλιμενισμούς σε σύγκριση με 379 έναν χρόνο νωρίτερα, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 2019, πριν από την Covid.

Ο κ. Yu είπε ότι ένας νέος τερματικός σταθμός κρουαζιέρας είναι υπό κατασκευή, ο οποίος, όταν ολοκληρωθεί, θα μπορεί να φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο. Αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μια περίοδο 2-3 ετών, ακολουθώντας τη διαδικασία αδειοδότησης από τα εμπλεκόμενα υπουργεία και πάντα σε αγαστή και στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

«Δυνατό καλοκαίρι»

Οι Figen Ayan, πρόεδρος της MedCruise, μίλησε για τις τεράστιες προοπτικές που διαφαίνονται για κρουαζιέρες στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, τονίζοντας ιδιαίτερα την αυξημένη ζήτηση από Γερμανούς τουρίστες, για τους οποίους, όπως είπε, η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό. Ο ίδιος μίλησε για αυξημένες κρατήσεις τα επόμενα χρόνια καθώς η εταιρεία επεκτείνει τον στόλο της, ενώ τόνισε ότι «Αναμένουμε περισσότερες κρατήσεις, καθώς από τον επόμενο χρόνο θα κάνουμε homeporting και στο Ηράκλειο».

Η κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη

Ο Chris Theophilides διευθύνων σύμβουλος της Celestyal, δήλωσε πώς: «Έχει ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι η εκδήλωση Posidonia πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, που για την Celestyal Cruises είναι ένας πολύ σημαντικός προορισμός, καθώς έχουμε ένα πλοίο εδώ κάθε Κυριακή. Ένα ακόμη μεγαλύτερο σκάφος, το Celestyal Journey, θα ξεκινήσει κρουαζιέρες από τη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο. Πιστεύουμε ότι ο αριθμός των επιβατών το 2023 θα φτάσει τα επίπεδα του 2019 και παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για ισχυρή ανάπτυξη στο μέλλον».

Την αισιοδοξία τους για την ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας παγκοσμίως και ιδιαίτερα για την Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασαν και η Marie-Caroline Laurent, γενική διευθύντρια της CLIA Ευρώπης και Wybcke Meier, διευθύνων σύμβουλος της TUI Cruises GmbH.

 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις