Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Premia Properties: Το success story και τα φιλόδοξα σχέδια στον τομέα ακινήτων

Premia Properties: Το success story και τα φιλόδοξα σχέδια στον τομέα ακινήτων

Σε έναν από τους πιο δυναμικούς παίκτες της ελληνικής αγοράς ακινήτων αναδεικνύεται η Premia Properties, καθώς μέσα σε ένα μόλις χρόνο, η εταιρεία κατάφερε να υπερδιπλασιάσει την αξία του χαρτοφυλακίου της από 65,9 εκατ. ευρώ σε 181 εκατ. ευρώ, έχοντας μέχρι σήμερα επενδύσει σε 27 ακίνητα. 

Με μία ισχυρή ομάδα, που η εμπειρία της προέρχεται από δραστηριότητες στη διεθνή αγορά, η εταιρεία μελετά προσεκτικά τα επόμενα επενδυτικά της βήματα. Εστιάζει σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως τα logistics, τα big boxes και τα ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι τα σχολεία, τα οποία διαχειρίζεται, μέσω σύμβασης ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), ενώ αναμένεται η αδειοδότηση της ως Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας

Ήδη, το εννεάμηνο του 2021, ολοκλήρωσε επενδύσεις στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και των εμπορικών ακινήτων τύπου big-box, επεκτείνοντας παράλληλα τη δραστηριότητα της στον τομέα των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων και της υγείας. Μέσα σε εννέα μόλις μήνες του 2021, το χαρτοφυλάκιό της διευρύνθηκε με την προσθήκη 9 νέων ακινήτων.

Γερά θεμέλια

Σε διάστημα μόλις ενάμιση έτους, η εταιρεία πραγματοποίησε τρεις επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προσελκύοντας πλήθος επενδυτών.  Μάλιστα, μέσω της τελευταίας ΑΜΚ στο μετοχικό της κεφάλαιο εισήλθε ως στρατηγικός εταίρος με ποσοστό 17,22% ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της παγκόσμιας αγοράς ακινήτων, ο σουηδός Erik Selin με την εταιρία του, Fastighets AB Balder, με δυναμική παρουσία σε 6 χώρες. 

Η επιτυχημένη διαδρομή του E. Selin στον τομέα του real estate εδώ και 30 έτη και η μακρόχρονη εμπειρία της βασικής μετόχου Sterner Stenhus, στον τομέα ακινήτων, αποτελούν εγγύηση για το μέλλον της Premia Properties.  Υπενθυμίζεται, ότι το πλειοψηφικό ποσοστό των μετοχών της Premia Properties, απέκτησε η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης Sterner Stenhus, τον Ιούλιο του 2020, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Ένα από τα πιο «γερά χαρτιά» της εταιρείας, επίσης, αποτελεί το ανθρώπινο δυναμικό της, που με το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, την άριστη γνώση του κλάδου και το μοναδικό αίσθημα ομαδικότητας, αποτελούν την κινητήριο δύναμη της εταιρείας, συμβάλλοντας στην ραγδαία ανάπτυξη. Στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Μαρκάζος, έμπειρο στέλεχος της αγοράς με σπουδαίες διοικητικές ικανότητες.

Εντυπωσιακά οικονομικά στοιχεία

Το ενεργητικό της Premia Properties ξεπερνάει τα 230 εκατ. ευρώ, στοιχείο, που την κάνει να ξεχωρίζει για την υγιή χρηματοοικονομική της διάρθρωση.

Το τελευταίο εννεάμηνο οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν εντυπωσιακοί. Η εταιρεία κατέγραψε αύξηση κατά 63% της συνολικής αξίας επενδύσεων του ομίλου, η οποία διαμορφώθηκε σε 173,1 εκατ. ευρώ την 30.9.2021

Επιπλέον, ο όμιλος κατέγραψε σημαντική αύξηση της καθαρής θέσης, η οποία διαμορφώθηκε σε 114,6 εκατ. ευρώ, καθώς και των ταμειακών διαθεσίμων τα οποία ανήλθαν σε 43,8 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της πρόσφατης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.

Την εντυπωσιακή εικόνα συμπληρώνει η αύξηση εσόδων και η βελτίωση λειτουργικής κερδοφορίας και κερδοφορίας προ φόρων σε ενοποιημένη βάση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2020, ως αποτέλεσμα της προσθήκης νέων επενδύσεων καθώς και της θυγατρικής JPA ΑΕΕΣ.

Υπεύθυνη ανάπτυξη

Αναπόσπαστο μέρος ανάπτυξης της Premia Properties αποτελεί η εναρμόνισή της με τις πρακτικές των διεθνών κι ελληνικών δεικτών ESG (Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Εταιρικής Διακυβέρνησης – Environmental, Social and Governance).

Στο πλαίσιο αυτό, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του χαρτοφυλακίου της και έχει δεσμευτεί για διαφάνεια, βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνικά υπεύθυνη λειτουργία. 

Επενδύει με συνέπεια, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Πρόσφατα η πολιτική αυτή επιβραβεύτηκε με την ένταξη της εταιρείας στον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας και στον ESG Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Κοινωνική προσφορά

Στα πλεονεκτήματα της Premia Properties είναι και η συμμετοχική της κουλτούρα, η οποία όπως απεδείχθη, ενθαρρύνει την ένταξη όλου του κοινού, στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Την ίδια στιγμή, η λειτουργία της εταιρείας ευθυγραμμίζεται με την ισχυρή διάθεση για προσφορά και δημιουργία αξίας για τους stakeholders και την κοινωνία, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού ονόματος στο κλάδο των ακινήτων, με εχέγγυα επιτυχίας την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή των μετόχων και του κοινού.

Τα επόμενα βήματα

Οι στόχοι της Premia Properties για το μέλλον είναι φιλόδοξοι. Εστιάζουν σε ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της σε κλάδους που έχει ήδη παρουσία, όπως logistics, εμπορικά ακίνητα (big-boxes) κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα, εξυπηρετούμενα διαμερίσματα, ενώ παράλληλα εξετάζει την επιλεκτική της είσοδο και σε άλλους κλάδους του real estate.

Με γνώμονα, δε, την ενδυνάμωση της στρατηγικής της θέσης στον τομέα ακινήτων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε την υποβολή αίτησης για την αδειοδότηση της ως Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας («ΑΕΕΑΠ»). Η λήψη της σχετικής άδειας υπόκειται στην έγκρισή της από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η στρατηγική αυτή κίνηση εξυπηρετεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη δραστηριοποίηση της στην αγορά ακινήτων, αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις