Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Sheltered Gardens: Πρωτότυπη υβριδική έκθεση στον Βοτανικό – Διάρκεια μέχρι 9 Οκτωβρίου

Sheltered Gardens: Πρωτότυπη υβριδική έκθεση στον Βοτανικό – Διάρκεια μέχρι 9 Οκτωβρίου
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το εικαστικό πρόγραμμα Sheltered Gardens άνοιξε τις πύλες του για το κοινό την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στον Βοτανικό Κήπο Ι. & Α. Ν. Διομήδους. Αλλά, διαδικτυακά στο pcai.gr και θα διαρκέσει μέχρι 9 Οκτωβρίου, μετά από απόφαση για παράταση.

Με περισσότερους από 35 εικαστικούς και performers να συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης, στο τριήμερο πρόγραμμα εικαστικών και χορευτικών επιτελέσεων στον Κήπο, καθώς και στην ειδικά σχεδιασμένη ψηφιακή έκθεση, το Sheltered Gardens προσκαλεί το κοινό σε μια περιήγηση στη φύση, όπου τα έργα βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο που τα φιλοξενεί.

Για τρεις ημέρες, από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, οι επισκέπτες της έκθεσης και του Κήπου παρακολούθησαν στο παράλληλο πρόγραμμα του Sheltered Gardens μια σειρά από πρωτότυπες εικαστικές και χορευτικές performances και αναγνώσεις με ελεύθερη είσοδο. Οι καλλιτέχνες και συγγραφείς Φοίβη Γιαννίση, Ίρια Βρεττού, Ερμίρα Γκόρο, I broke the vase, Δήμητρα Ιωάννου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Άρης Παπαδόπουλος & Μάρθα Πασακοπούλου, VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης), VIGIL (Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία & Φωτεινή Σταματελοπούλου) προσκάλεσαν το κοινό να περιηγηθεί και να ανακαλύψει τις επιτελέσεις τους σε διαφορετικά σημεία του Κήπου, του μεγαλύτερο βοτανικού κήπου της χώρας μας αλλά και της ανατολικής Μεσογείου.

Sheltered Gardens: Περιήγηση ανάμεσα σε she-shed θερμοκήπια

Σε ειδική εκδήλωση στις 23 Σεπτεμβρίου ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, έδωσε το «παρών» και μίλησε για τους λόγους που το πρωτότυπο, πολυμεσικό εικαστικό πρόγραμμα του PCAI, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 35 διεθνείς καλλιτέχνες, συγγραφείς και performers, χαίρει της υποστήριξης και της αιγίδας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο ιδρυτής του PCAI και της Polygreen, κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, και ο οικονομικός και διοικητικός προϊστάμενος του Βοτανικού Κήπου Διομήδους, κ. Στυλιανός Σούλιος, απηύθυναν χαιρετισμό και μίλησαν για την εξαιρετική συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των δύο φορέων στη διαδικασία υλοποίησης της έκθεσης, αλλά και για τον σεβασμό και τη διακριτικότητα που δείχνει αυτή η έκθεση στο περιβάλλον του Κήπου, στη χλωρίδα και την πανίδα του.

Η επιμελήτρια της έκθεσης και καλλιτεχνική διευθύντρια του PCAI, Κίκα Κυριακάκου, με αφετηρία το ομώνυμο ποίημα της Αμερικανίδας Ηilda Doolittle Sheltered Garden (1916), μίλησε για τους προβληματισμούς που θέτει η έκθεση για το περιβάλλον και τα ζητήματα ταυτότητας που αναδεικνύονται μέσα από μια περιήγηση ανάμεσα σε αναρριχητικά φυτά, συστάδες από μπαμπού και she-shed θερμοκήπια.

Ακολούθησε παράλληλη ξενάγηση στην έκθεση και τον Κήπο από την επιμελήτρια, κ. Κυριακάκου, και τον βιολόγο του Κήπου, Αλέξανδρο Στιβακτάκη. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης Λήδα Παπακωνσταντίνου, VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης), Μαρία Βαρελά, Μαρίνα Βελησιώτη, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου και Ελένη Μπαγάκη βρέθηκαν εκεί και μίλησαν για τα νέα έργα που δημιούργησαν με αφορμή την έκθεση αλλά και για την εικαστική τους πρακτική.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η κα Μαρία Μπάρλου, Poltical Team Policy Officer της Βρετανικής Πρεσβείας, η κα Αναστασία Ανδρίτσου, διευθύντρια του British Council στην Ελλάδα και η Head of Arts του British Council Greece, κα Μαρία Παπαϊωάννου.

Η έκθεση στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους λόγω υψηλής επισκεψιμότητας παρατείνεται μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου και θα παραμείνει διαθέσιμη διαδικτυακά στο pcai.gr έως τις 30 Νοεμβρίου με έργα των Μαργαρίτα Αθανασίου, Μαρία Βαρελά, Μαρίνα Βελησιώτη, Michel Delsol, Kathleen Hanna & the Julie Ruin, Evan Ifekoya Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Λητώ Κάττου, Chris Kraus, Linder, Polonca Lovšin, Ελένη Μπαγάκη, Campus Novel, Selina Nwulu, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Εύα Παπαμαργαρίτη, Gloria Steinem, Εύα Στεφανή, VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης), Sasha Velour, Αφροδίτη Ψαρρά. Το εικαστικό πρόγραμμα Sheltered Gardens πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου και της Flunet Productions.

Διάρκεια έκθεσης στον Κήπο: 22 Σεπτ-9 Οκτ, 2022, καθημερινά 4-7μμ

Διάρκεια διαδικτυακής έκθεσης: 22 Σεπτ – 30 Νοε, 2022 μέσω του pcai.gr

Διεύθυνση: Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι, Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη, απαιτείται προκράτηση μέσω του diomedes-bg.gr

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις