Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Το επενδυτικό πλάνο των 38 εκατ. ευρώ και η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Το επενδυτικό πλάνο των 38 εκατ. ευρώ και η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης

Επενδυτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις συνθήκες της πανδημίας, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη υλοποιεί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.  «Σε μία πρωτόγνωρη χρονιά, όπως ήταν το 2020 για ολόκληρη την υφήλιο, είναι σημαντικό ότι προχωρήσαμε στους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης, αναφερόμενος στο ύψος των επενδύσεων που μέχρι το τέλος του 2021 θα διαμορφωθούν σε 38 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικών προθέσεων για 43 εκατ. ευρώ.  Στο πλαίσιο παρουσίασης της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας για το 2019 – 2020 ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε ότι, μετά το τέλος της καραντίνας και πριν την μαζική έλευση τουριστών, η αγορά της μπύρας ανέκαμψε χάρη στην εκρηκτική ζήτηση  από Έλληνες.

Σχετικά με τη γενικότερη τάση για ανατιμήσεις σε προϊόντα, λόγω της αύξησης πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους, ο ίδιος τόνισε ότι μικρές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων είναι αναπόφευκτες, παρόλο που μέχρι σήμερα, η Aθηναϊκή Ζυθοποιία έχει απορροφήσει τις περισσότερες αυξήσεις.

Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, διατηρεί μία καθετοποιημένη, «ελληνική διαδρομή» παραγωγής, ξεκινώντας από το χωράφι, µε την προμήθεια των πρώτων υλών και καταλήγοντας στο ποτήρι των καταναλωτών. Η στρατηγική της όπως αποτυπώνεται στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-2020, εστιάζει στους παρακάτω πυλώνες:

Προμηθευτές

Δίνεται μεγάλο βάρος στο δίκτυο των 893  προμηθευτών, το 96% των οποίων δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, με το 83% της εκτιμώμενης αξίας πληρωμών να παραμένει εντός των συνόρων της χώρας. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της διαρκούς αναζήτησης νέων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών, η εταιρεία εστιάζει στην κυκλική οικονομία μέσω της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, έχοντας καταφέρει το 95% των φιαλών που εμπορεύεται, να είναι επιστρεφόμενες.

Γεωργία

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ξεκίνησε από το 2008 να υλοποιεί το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού στην Ελλάδα, έχοντας κατορθώσει εδώ και πολλά χρόνια, να καλύπτει τις παραγωγικές της ανάγκες με 100% ελληνικό κριθάρι. Πραγματοποιεί επίσης σημαντικές επενδύσεις σε δράσεις Έρευνας και Ανάπτυξης και έχει ήδη επιτύχει το 2020 να πιστοποιήσει το 35% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας κριθαριού, ως προϊόν ορθής γεωργικής πρακτικής.

Παραγωγή

Σε αυτό το πλαίσιο, μειώνει διαρκώς την κατανάλωση ενέργειας, επιτυγχάνοντας το 2020 έναντι του 2019, μείωση των Scope 1 εκπομπών CO2 κατά 21% (αγορά και καύση καυσίμου για τις ανάγκες μεταφοράς και αποθήκευσης) και αντίστοιχα μείωση 14,4% για τις Scope 2 (εκπομπές από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας). Επίσης, η εταιρεία ανακύκλωσε το 89% των αποβλήτων της. Την ίδια στιγμή, μείωσε τις αναλήψεις νερού κατά 21% για το 2020 σε σχέση με το 2019, αλλά και τις απορρίψεις κατά 23%. Μάλιστα, σε επίπεδο περαιτέρω ανάδειξης και έρευνας του φαινομένου της λειψυδρίας σχεδίασε και εφαρμόζει το Πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο», το οποίο προωθεί στην πράξη τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, προτείνοντας λύσεις για την ορθότερη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα.

Μεταφορές

Η εταιρεία μειώνει σταθερά τις εκπομπές διοξειδίου μέσω της βελτιστοποίησης των πρακτικών φόρτωσης και δρομολογίων, με αποτέλεσμα το 2020 να παρατηρείται μείωση των εκπομπών διοξειδίου κατά 17% (σε σχέση με το 2019). Παράλληλα, αναβαθμίζει τα φορτηγά της με τη μετατροπή των κινητήρων τους σε συνδυασμένη κατανάλωση 20% LPG και 80% πετρελαίου – αντί αποκλειστικά πετρελαίου – ενώ γίνεται και χρήση ηλεκτρικών περονοφόρων οχημάτων στις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω  οι εκπομπές CO2.

Σημεία κατανάλωσης

Εδώ και μία δεκαετία η εταιρεία χρησιμοποιεί φιλικά προς το περιβάλλον, «πράσινα» ψυγεία και ψύκτες βαρελίσιας μπίρας, επιτυγχάνοντας έως και 35% μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά.

Εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας βρίσκονται στον πυρήνα όλων των δραστηριοτήτων της ευρύτερης οικογένειας που ονομάζεται Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Η εταιρεία ενισχύει ενεργά την κουλτούρα ασφάλειας στις εγκαταστάσεις της, έχοντας καταφέρει να μη σημειωθεί κανένα ατύχημα μέσα στο 2020. Ως προς την πανδημία COVID-19, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προχώρησε σε έγκαιρη αναπροσαρμογή ολόκληρου του μοντέλου λειτουργίας της, με πλήρη υιοθέτηση της τηλεργασίας, εκπαιδεύσεις, κ.α., με στόχο τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των συνεργατών της. Τέλος, η εταιρεία συνεχίζει να εστιάζει σε καίρια ζητήματα όπως η παροχή ίσων ευκαιριών, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της στις αξίες της Συμπερίληψης και της Διαφορετικότητας, μεταξύ άλλων και με την υπογραφή το 2020 της «Χάρτας Διαφορετικότητας».

Καταναλωτές

Η διαδρομή, φυσικά, καταλήγει στους τελικούς καταναλωτές των προϊόντων, με   την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να αναγνωρίζει, ως κύριο μέλημά της την προώθηση της κουλτούρας της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ. Η εταιρεία συνεργάζεται στενά με ομάδες και φορείς, όπως η Ένωση Μπάρμεν Ελλάδας, η ΜΚΟ «Νηφάλιοι – Στην υγειά μας», κ.α., σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά το θέμα, ενώ έχει καθιερώσει την κατηγορία  της μπίρας χωρίς αλκοόλ με 5 προϊόντα.

«Για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, όπως και για τον Όμιλο της HEINEKEN συνολικά, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί εδώ και δεκαετίες βασική προτεραιότητα και σταθερή δέσμευση» κατέληξε ο κ. Δανιηλίδης.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις