Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Δ. Δασκαλόπουλος: Μεγάλη δωρεά από τη συλλογή έργων τέχνης σε δημόσια ιδρύματα από τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ

Δ. Δασκαλόπουλος: Μεγάλη δωρεά από τη συλλογή έργων τέχνης σε δημόσια ιδρύματα από τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ
Φωτογραφία Intime

Ένα μεγάλο μέρος της ιδιωτικής συλλογής έργων τέχνης του Δημήτρη Δασκαλόπουλου μετατρέπεται σε δημόσιο αγαθό μέσω δωρεάς σε μεγάλα δημόσια ιδρύματα στην Αθήνα, στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, περισσότερα από 140 έργα τέχνης θα ενισχύσουν την συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), περίπου 100 έργα θα προσφερθούν σε κοινή δωρεά στα μουσεία Guggenheim και MCA του Σικάγο και περίπου 110 έργα θα δωρηθούν στην Tate. Συνολικά περισσότερα από 350 έργα σύγχρονης τέχνης από 142 καλλιτέχνες της Συλλογής θα εµπλουτίσουν τις υπάρχουσες συλλογές των μουσείων.

Την κίνησή του αυτή ο Δ. Δασκαλόπουλος σχολίασε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η τέχνη αποκτά νόημα και επιρροή µόνο μέσα από τη συνδιαλλαγή της µε το κοινό. Γι’ αυτό η τέχνη περισσότερο από ιδιοκτήτες, χρειάζεται κοινωνούς. Αυτό το σκεπτικό µε οδήγησε στην απόφαση να δωρίσω το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής µου σε σημαντικά μουσεία σύγχρονης τέχνης. Μέσω της δωρεάς, τα έργα θα είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, θα έχουν την απαραίτητη φροντίδα ώστε να διατηρηθούν για τις μελλοντικές γενιές και θα παραμείνουν σε διάλογο µε την τέχνη του μέλλοντος».

Στα οφέλη που προκύπτουν από τη Δωρεά της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι θα ενδυναμώσει τη διεθνή συνεργασία μεταξύ του ΕΜΣΤ και της Tate και θα δημιουργήσει το πεδίο για πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο φορέων τόσο σε επίπεδο γνώσεων και εμπειρίας όσο και σε δανεισμούς έργων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, θα δημιουργήσει μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ των μουσείων MCA Chicago και Guggenheim, για την κοινή συντήρηση και παρουσίαση των έργων.

Η δωρεά μεγάλου μέρους της ιδιωτικής συλλογής έργων τέχνης Δ.Δασκαλόπουλου σε τέσσερα δηµόσια ιδρύματα σε τρεις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής ανακοινώθηκε επίσημα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του παλιού Καπνεργοστασίου.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις