Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Δημήτρης Κοντομηνάς:  Ποιος ήταν ο ιδρυτής της Interamerican – Από τις ασφάλειες στις τράπεζες, την υγεία, το εμπόριο και την τηλεόραση

Δημήτρης Κοντομηνάς:  Ποιος ήταν ο ιδρυτής της Interamerican – Από τις ασφάλειες στις τράπεζες, την υγεία, το εμπόριο και την τηλεόραση

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς αποτέλεσε κορυφαία επιχειρηματική φυσιογνωμία, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε τομείς που δραστηριοποιήθηκε.  Με θεμέλιο λίθο στο επιχειρηματικό του οικοδόμημα την Interamerican, πραγματοποίησε πολλά κι επιτυχημένα deals σε καίριους τομείς της οικονομίας, όπως τις ασφάλειες, τις τράπεζες, την υγεία, τον ραδιοτηλεοπτικό και τον τομέα της ψυχαγωγίας, αλλά και τον κλάδο της διατροφής.

Ο πολυσχιδής επιχειρηματίας έφυγε τα ξημερώματα της Πέμπτης (10/03/2022) στο ιδιωτικό θεραπευτήριο Υγεία σε ηλικία 83 ετών.

Την επιχειρηματική του δραστηριότητα ξεκίνησε το 1969 με τις ασφάλειες, όταν σε ηλικία 30 χρονιών και σε συνεργασία με τον ιδρυτή της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια και «πρύτανη» των Ελλήνων ασφαλιστών Αλέξανδρο Ταμπουρά, ίδρυσαν την Interamerican,  που έμελλε να αλλάξει το τοπίο στον κλάδο των ασφαλειών, καθώς ανέπτυξε έναν ασφαλιστικό κλάδο πρωτοποριακό για τα δεδομένα της δεκαετίας του 1970 και της δεκαετίας του 1980.  Εφόδιο του Δ. Κοντομηνά, αποτέλεσε η εμπειρία που απέκτησε το διάστημα που εργαζόταν ως πωλητής ασφαλιστικών συμβολαίων  στην American Life (ALICO), έχοντας ήδη ξεχωρίσει, με τους ανθρώπους της αγοράς να διακρίνουν στο πρόσωπό του έναν πετυχημένο πωλητή ασφαλιστικών συμβολαίων.  Επιπλέον, στον κόσμο των ασφαλειών μυήθηκε και από την περίοδο που σπούδαζε με υποτροφία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, όταν για να βγάλει τα έξοδά του, μετέφραζε ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Η επιτυχημένη πορεία της Interamerican, αποτέλεσε πόλο έλξης για ξένους επενδυτές και διεθνή κεφάλαια, με αποτέλεσμα το 2005, ο Δ. Κοντομηνάς να αποδεχθεί πρόταση εξαγοράς του ασφαλιστικού κολοσσού Eureko BV, (νυν Achmea)  με έδρα την Ολλανδία, πουλώντας τη συμμετοχή του με ταυτόχρονη παραίτηση από τη θέση του προέδρου. Τη δράση του στον ασφαλιστικό κλάδο συνέχισε μέσω των Prime Insurance και My Direct, εταιρεία παροχής on line ασφάλισης.

Επιπλέον, ο πολυσχιδής επιχειρηματίας είχε ήδη φέρει την επανάσταση και στον τομέα διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων,  καθώς το 1986, σχεδόν δύο χρόνια μετά από τη χρηματιστηριακή κρίση, ίδρυσε την Intertrust ΑΕΔΑΚ, την πρώτη ιδιωτική εταιρεία του κλάδου, σε μία αγορά που μονοπωλούσαν μέχρι τότε θυγατρικές εταιρείες της Εθνικής και Εμπορικής Τράπεζας.  

Στον τραπεζικό τομέα με Interbank και Novabank

Η δράση του επεκτάθηκε πέραν των ασφαλειών και στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς, με τη γαλλική UAP ίδρυσαν την Interbank, την οποία αργότερα πούλησε στην νεοσυσταθείσα τότε Eurobank του ομίλου Λάτση.   Κάτι ανάλογο έκανε και με την Novabank, την τράπεζα που δημιούργησε σε συνεργασία με την πορτογαλική Banco Commercial Portuges. Για την ιστορία να σημειωθεί, ότι το 2006 η Novabank μετονομάστηκε σε Millennium Bank και το 2013 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.

Εν τω μεταξύ, το 1999, μία εκρηκτική χρονιά για το Χρηματιστήριο, η Interamerican, πέρασε το «κατώφλι» της Σοφοκλέους, αποσπώντας 20 δισ. δρχ. Από το Χρηματιστήριο Αθηνών, εξήλθε το 2001, όταν η Eureko εξαγόρασε τις μετοχές της.  Το ίδιο διάστημα, ο Δ. Κοντομηνάς, είχε συστήσει και τη Megatrust, μία εταιρεία παροχής χρηματιστηριακών υπηρεσιών.

Με την Ευρωκλινική Αθηνών στον τομέα υγείας

Μεγαλεπήβολα σχέδια ο Δ. Κοντομηνάς  είχε και στον τομέα υγείας, καθώς ίδρυσε την Ευρωκλινική, μέσω της οποίας έκανε στη συνέχεια σημαντικά βήματα, όπως την εξαγορά της Αθηναϊκής Κλινικής και τη δημιουργία της Ευρωκλινικής Παίδων, ενώ στη συνέχεια δημιούργησε  κι ένα σύγχρονο πολυϊατρείο, το Medifirst.  Ο ίδιος εξέφραζε την επιθυμία του να καταστεί ο όμιλος πρωταγωνιστής  και στον κλάδο υγείας. Η σκέψη για να δραστηριοποιηθεί στον τομέα υγείας, είχε προκύψει από το 1995, όταν επεκτάθηκε στα Βαλκάνια, δημιουργώντας την Interamerican Romania με έναν τοπικό συνεργάτη, με δραστηριότητα στις ασφάλειες και ιδιοκτήτη ιδιωτικού νοσοκομείου.

Village, Alpha και ψυχαγωγία

Κίνηση ματ στον τομέα της ψυχαγωγίας έκανε το 2009, όταν απέκτησε από τον αυστραλιανό πολυεθνικό όμιλο, την «Village Roadshow», έναντι 50 εκατ. ευρώ, με στόχο να δραστηριοποιηθεί ενεργά στο χώρο της ψυχαγωγίας και του θεάματος.  Με αυτή την εξαγορά, έδωσε συνέχεια στην ιστορία που ξεκίνησε από το 1997 να γράφει η Village Roadshow Ελλάς, φέρνοντας την επανάσταση στην ψυχαγωγία,  όταν λειτούργησε ο πρώτος πολυκινηματογράφος στο Μαρούσι.  Το 2000 συνεχίστηκε η επιτυχημένη πορεία των Village με τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου εμπορικού ψυχαγωγικού κέντρου στην Ελλάδα το Village Entertainment Park στο Ρέντη, αποτελώντας τον πιλότο για την εισαγωγή των μικτών εμπορικών κέντρων και στη χώρα μας, αλλά και με τους κινηματογράφους Village στο The Mall Athens, στη Θεσσαλονίκη στο Mediterranean Cosmos, στο Φάληρο, Παγκράτι, Βόλο και Πάτρα.

Η δραστηριοποίησή του στον τομέα της ψυχαγωγίας  και της ενημέρωσης έγινε πράξη μέσω του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Alpha, απ’ όπου εξήλθε το Δεκέμβριο του 2019, όταν πούλησε το 100% των μετοχών στον όμιλο Motor Oil, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που σήμανε και την αποχώρησή του από τον όμιλο.   Το διάστημα εκείνο, η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη, με τον ίδιο να αδυνατεί να συμμετέχει κατά το δοκούν στις επιχειρήσεις του.

Η δράση του επεκτάθηκε στον αθλητικό τομέα, όταν για ένα διάστημα (1998–2001) αποτέλεσε το μεγαλομέτοχο της ομάδας του Άρη, δράση ανέπτυξε ακόμη στον τομέα αεροσκαφών και ελικοπτέρων μέσω της InterJet , καθώς και στον τομέα βιολογικών ειδών διατροφής, μέσω της GreenFarm και της Mediterra Οινοποιητικής στην Κρήτη.

Το πλούσιο βιογραφικό του Δ. Κοντομηνά, περιλαμβάνει ακόμη, τίτλους που σχετίζονται με το φιλανθρωπικό του έργο, όπως «Άρχων Μεγάλος Πρωτέκδικος του Οικουμενικού Θρόνου» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και «Μεγάλος Ευεργέτης» από τη Μεγάλη και Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος.  

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις