Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

ΕΑΤΕ: Νέα κεφάλαια €400 εκατ. για τις ΜμΕ – Επενδύει στην ανάπτυξη και χρηματοδοτεί την καινοτομία

ΕΑΤΕ: Νέα κεφάλαια €400 εκατ. για τις ΜμΕ – Επενδύει στην ανάπτυξη και χρηματοδοτεί την καινοτομία

Ένα νέο πρόγραμμα, το Q-Equity, που προβλέπει €400 εκατ. για επενδύσεις σε ταχέως αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (growth capital), ανακοινώθηκε σε εκδήλωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) την Τετάρτη 13 Ιουλίου.

Το νέο Q-Equity fund of funds, θα κινητοποιήσει τουλάχιστον άλλα τόσα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και θα χρηματοδοτήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και νεοφυείς επιχειρήσεις, που ωστόσο έχουν λάβει ήδη τα πρώτα κεφάλαια και πλέον βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης (b-series funds).  «Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν επενδυτικά κεφάλαια, που θα συμμετέχουν σε μεγαλύτερους κύκλους χρηματοδότησης» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ως εκ τούτου ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Σε ρόλο «κλειδί»

Η ΕΑΤΕ διαχειρίζεται κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει τα μελλοντικά success story των ελληνικών start up εταιρειών.    «Τα κεφάλαια αυτά, μπορούν να λειτουργήσουν με έναν πολλαπλασιαστή 3,5 έως 4 φορές και από τα 2,1 δισ. ευρώ να προκύψουν επενδύσεις 7-8 δισ. ευρώ» τόνισε ο Δρ. Λαμπρόπουλος.

Μέχρι σήμερα, η ΕΑΤΕ συμμετέχει σε 13 funds, στηρίζοντας δράσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος των startups και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, δραστηριοποιείται και στον τομέα business development, καθώς έχει αναπτύξει στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ύψους 4,4 δισ. ευρώ, έχει διευρύνει τη συνεργασία με την Mubadala κατά 400 εκατ. ευρώ και διατηρεί μνημόνιο συνεργασίας με την Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ) για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Ακόμη, συμμετέχει στον πανευρωπαϊκό μηχανισμό «scale up initiative» για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών τεχνολογικών scale-ups με 100-200 εκατ. ευρώ ενώ διαχειρίζεται και το Ταμείο Φαιστός – 5G, με συμμετοχή 100 εκατ. ευρώ.

Η ΕΑΤΕ, το υπερταμείο των επενδύσεων της Ελλάδας, διαχειρίζεται τα κεφάλαια με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.  Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα της ΕΑΤΕ, Q-Equity, χρηματοδοτείται μέσω πόρων από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης Ελλάδας 2.0, στο πλαίσιο του εργαλείου, Equity Platform.

Ευοίωνες προοπτικές

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε την ΕΑΤΕ (πρώην ΤΑΝΕΟ) και την μητρική της Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), ως sovereign fund της χώρας. Ακόμη επιβράβευσε το έργο και τα μελλοντικά σχέδια της ΕΑΤΕ και τόνισε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία, για τη δημιουργία υγιούς και ισχυρής επιχειρηματικής κοινότητας. Στη συνέχεια ο υπουργός εκθείασε την πορεία που είχαν οι Krokos Κοζάνης, Mastiha Shop, Wallet κι άλλες αντίστοιχες εταιρείες, που «μεγάλωσαν» κι αναπτύχθηκαν δημιουργώντας θέσεις εργασίες κι αυξάνοντας τις εξαγωγές τους, κάνοντας χρήση επενδυτικών κεφαλαίων.

Στη σημασία στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αναφέρθηκε και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ενώ εστιάζοντας στο πρόγραμμα Q-Equity, τόνισε ότι αποτελεί σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Το Q-Equity έρχεται μάλιστα να συμπληρώσει μια σειρά από άλλα προγράμματα της ΕΑΤΕ, όπως τα: Accelerate TT (ύψους 60 εκατ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση funds που δραστηριοποιούνται σε τομείς μεταφοράς τεχνολογίας, InnovateNow (100 εκατ. ευρώ) για χρηματοδότηση funds που επενδύουν σε καινοτόμα startups, 4IR για βιομηχανικές εφαρμογές (50 εκατ. ευρώ), Debt funds (450 εκατ. ευρώ), Made In Greece (50 εκατ. ευρώ), Επάνοδος (150 εκατ. ευρώ), Green Greek Funds (400 εκατ. ευρώ) και Co-Investment (100 εκατ. ευρώ).

Τα επενδυτικά κεφάλαια

Στο πλαίσιο της Ενημερωτικής Συνάντησης «Επενδύοντας στην Ανάπτυξη και Χρηματοδοτώντας την Καινοτομία», η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ κ. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα η ΕΑΤΕ έχει δεσμεύσει περί τα 330 εκατ. ευρώ συμμετέχοντας σε 13 επενδυτικά σχήματα που χρηματοδοτούνται από τα παραπάνω προγράμματα. Όπως τόνισε: «Οι αριθμοί αυτοί σύντομα θα αυξηθούν»

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι από το εγχώριο επενδυτικό οικοσύστημα, μετέφεραν τις άκρως ενδιαφέρουσες εμπειρίες τους από το επιχειρηματικό τους ξεκίνημα, τονίζοντας ιδιαίτερα το ρόλο που έπαιξε η ΕΑΤΕ σε funds, startups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ομιλητές ήταν οι:  Αλυσσανδράτος Διονύσιος, Chairman & CEO,  Sirec Energy Capital Partners S.A. /EuSIF – Ανδριόπουλος Γιώργος,  Vice President,  Partners Group – Δημόπουλος Γιώργος,  Partner and Co-Founder,  Venture Friends – Δοξιάδης Αρίστος,  Partner,  Big Pi Ventures- Κούλης Νίκος, CEO,  Deca Investments / Diorama – Μαυρίδης Γιώργος, Founding Managing Partner, Southbridge Advisors – Παπαδόπουλος Γιάννης, Senior Partner,  EOS Capital Partners / President HVCA – Παπασούλη Βιβή, Mandate Manager, Greece, European Investment Fund – Πραματάρη Κατερίνα, Partner, Uni.Fund – Παπαγεωργίου Παντελής, Partner, Elikonos Capital – Ταμβακάκης Απόστολος, Managing Partner, EOS Capital Partners – Τζιραλής Γιώργος, Partner, Marathon Venture Capital – Τζωρτζακάκης Αντώνης, CEO, 5G Ventures S.A.  και Τσάκωνας Ίων, CEO, Piraeus Equity Partners.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις