Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

ΕΚΕΠ: Στο «σφυρί» το Εκθεσιακό Κέντρο της Μεταμόρφωσης – Από τις «χρυσές» δεκαετίες στην ερήμωση

ΕΚΕΠ: Στο «σφυρί» το Εκθεσιακό Κέντρο της Μεταμόρφωσης – Από τις «χρυσές» δεκαετίες στην ερήμωση
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μία νέα ευκαιρία για να αναβιώσει αποκτά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκθέσεων και Προβολής (ΕΚΕΠ) στη Μεταμόρφωση Αττικής, καθώς στις 16 Φεβρουαρίου το άλλοτε περιζήτητο εκθεσιακό κέντρο βγαίνει σε πλειστηριασμό, με τιμή εκκίνησης τα 17,5 εκατ. ευρώ.

Το ΕΚΕΠ, που βγαίνει σε πλειστηριασμό, αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά εκθεσιακά κέντρα τις δεκαετίες του ΄90 και ΄00, όταν οι εμπορικές εκθέσεις μεσουρανούσαν. Η οικονομική κρίση ωστόσο που ακολούθησε ευθύνεται για την απαξίωση του σημαντικού αυτού κτιρίου της Μεταμόρφωσης. Έτσι, προηγούμενες προσπάθειες, για να αξιοποιηθεί κατέληξαν στο κενό, ενώ υπενθυμίζεται, ότι ο πιο πρόσφατος ηλεκτρονικός πλειστηριασμός που κατέστη τελικά άγονος, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021

Από τις εκθέσεις στην ψυχαγωγία

Σε προνομιακή θέση, καθώς βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού, το ακίνητο έχει χτιστεί σε έκταση 12,5 στρεμμάτων. Στους χώρους του έχουν φιλοξενηθεί μερικές από τις σημαντικότερες εμπορικές εκθέσεις, καθιστώντας το σημείο αναφοράς στον εμπορικό κόσμο. Κατά τη χειμερινή σεζόν 2010/11 φιλοξένησε επίσης, Χριστουγεννιάτικο Λούνα Παρκ, στο πλαίσιο του οποίου, μεγάλο μέρος του κλειστού χώρου μετατράπηκε σε ένα εντυπωσιακό παγοδρόμιο.

Τα σχέδια για εμπορικό κέντρο

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1993 με αρχικό σκοπό να λειτουργήσει ως εμπορικό κέντρο, όμως οι αυξημένες ανάγκες εταιρειών για χώρους προβολής και διοργάνωσης εκθέσεων κατά τη δεκαετία του ΄90 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄00, άλλαξαν τον αρχικό σχεδιασμό και τελικά αποφασίστηκε να λειτουργήσει ως εκθεσιακό κέντρο. Έτσι, στο κεντρικό κτίριο, προστέθηκαν δύο ακόμη όροφοι, αυξάνοντας την συνολική έκταση του κτιρίου σε 17.000 τ.μ., εξαντλώντας με την νέα προσθήκη ορόφων και τον συντελεστή δόμησης.

Τα χαρακτηριστικά

Όπως αναγράφεται στα χαρακτηριστικά του κτιρίου που τις επόμενες μέρες βγαίνει σε πλειστηριασμό, η επιφάνεια του ισογείου ανέρχεται σε 4.950,48 τ.μ. και αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, ένα χώρο αίθριου, κυλιόμενες σκάλες ανόδου-καθόδου, έξι κλιμακοστάσια ανόδου – καθόδου, τέσσερις ανελκυστήρες και τρείς ράμπες καθόδου προς το υπόγειο. Ο εσωτερικός εξώστης μεταξύ ισογείου και πρώτου ορόφου έχει συνολική επιφάνεια 1.226,54 τ.μ και αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, δύο δωμάτια με ένα εσωτερικό w.c το καθένα, οκτώ w.c., δύο ανελκυστήρες, και πέντε κλιμακοστάσια καθόδου προς τον ισόγειο όροφο. Ο πρώτος όροφος έχει συνολική επιφάνεια 4.894,76 τ.μ. και αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, αίθριο, δύο κυλιόμενες σκάλες ανόδου-καθόδου, έξι κλιμακοστάσια ανόδου-καθόδου, τέσσερις ανελκυστήρες, και δεκαεπτά w.c. και ο δεύτερος όροφος έχει συνολική επιφάνεια 3.796,26 τ.μ. και αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, μια κυλιόμενη σκάλα ανόδου-καθόδου, δυο κλιμακοστάσια ανόδου προς το δώμα και καθόδου και δυο κλιμακοστάσια καθόδου προς τον Α’ όροφο.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις