Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ελληνικά Πετρέλαια: Ορόσημο το 2021 με επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ και μετασχηματισμό του ομίλου Vision 2025

Ελληνικά Πετρέλαια: Ορόσημο το 2021 με επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ και μετασχηματισμό του ομίλου Vision 2025

Επενδύσεις άνω των €400 εκατ. το 2021, με έμφαση σε νέα Ενέργεια, έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ασφάλειας πραγματοποίησε το 2021 ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ  ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Φ/Β πάρκου 204 MW στην Κοζάνη.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Δ’ Τριμήνου και Έτους 2021, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να ανέρχονται στα €138 εκατ. στο Δ’ Τρίμηνο, αυξημένα κατά 80% σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχα, τα ετήσια Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν σε €401 εκατ. (+21%) και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα €144 εκατ..

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων επιτεύχθηκε μέσα σε ένα αδύναμο περιβάλλον ζήτησης και περιθωρίων στο Α’ Εξάμηνο και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση στο Β’ Εξάμηνο, και είναι αποτέλεσμα κυρίως της αυξημένης παραγωγής και εξαγωγών διυλισμένων προϊόντων και γενικότερης καλής επίδοσης στις θυγατρικές του εξωτερικού. Η παραγωγή και οι πωλήσεις πετρελαιοειδών σημείωσαν αύξηση στους 14,4 εκατ. τόνους (+4%) και 15,2 εκατ. τόνους (+6%) αντίστοιχα, με τις εξαγωγές να σημειώνουν τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του Ομίλου. Ο κλάδος Πετροχημικών, εκμεταλλεύτηκε το βελτιωμένο διεθνές περιβάλλον και κατέγραψε ιστορικό υψηλό κερδοφορίας στα €131 εκατ., ενώ και οι εταιρείες Εμπορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό βελτίωσαν σημαντικά τη συνεισφορά τους, καθώς οι αγορές σημείωσαν σταδιακή ανάκαμψη, παρά την αύξηση του λειτουργικού κόστους.

Θεαματική κερδοφορία

Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη το 2021 ανήλθαν σε €341 εκατ., τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του Ομίλου, αναστρέφοντας τις περσινές ζημιές €397 εκατ., καθώς οι διεθνείς τιμές αργού ανέκαμψαν σημαντικά, από τα ιστορικά χαμηλά που κατέγραψαν το 2020.  

Το Διοικητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα, αλλά και τις προοπτικές του Ομίλου, αποφάσισε τη διανομή μερίσματος, ύψους €0,40/μετοχή, εκ των οποίων €0,30/μετοχή θα διανεμηθούν τον Απρίλιο και €0,1/μετοχή μετά τη Γενική Συνέλευση.

Υλοποίηση Στρατηγικής – Vision 2025

Κατά τη διάρκεια του έτους, ο Όμιλος προχώρησε στην διαμόρφωση και υλοποίηση της νέας στρατηγικής του, «Vision 2025», ένα φιλόδοξο σχέδιο που είχε στόχο την βελτίωση της λειτουργίας του Ομίλου, αλλά και την αλλαγή στρατηγικής κατεύθυνσης προς την πράσινη ενέργεια.

Το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης αναβαθμίστηκε σημαντικά, με την πλειοψηφία των μελών ΔΣ να εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση, με την αύξηση ανεξαρτήτων μελών και την εισαγωγή πολιτικής καταλληλόλητας και ποσόστωσης ανά φύλο, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Ν.4706/2020, ενσωματώνοντας παράλληλα και βελτιωμένες πρακτικές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, στις 3 Ιανουαρίου 2022 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η εταιρική αναδιάρθρωση, με την απόσχιση των δραστηριοτήτων Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας πετρελαιοειδών και Πετροχημικών και την εισφορά τους σε νέα εταιρεία, 100% θυγατρική της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, η οποία μετονομάστηκε σε «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Συμμετοχών Α.Ε.».

Επενδυτικό πρόγραμμα

Το 2021 επιταχύνθηκε και η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου με επενδύσεις €400 εκατ. και έμφαση σε έργα πράσινη μετάβασης, όπου κατευθύνθηκε σχεδόν το 60% των συνολικών επενδύσεων της χρονιάς. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Φ/Β πάρκου 204 MW στην Κοζάνη, με τη σύνδεση και λειτουργία να αναμένονται εντός του Α’ Τριμήνου 2022. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του Δ’ Τριμήνου ο Όμιλος προχώρησε στην εξαγορά αιολικών έργων σε λειτουργία συνολικής εγκατεστημένης ισχύς 38MW, με ιδιαίτερα υψηλό δυναμικό, ενώ εντός του Α’ Τριμήνου ολοκληρώθηκε η εξαγορά 16MW Φ/Β έργων σε λειτουργία. Τα παραπάνω θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου των 300MW εγκατεστημένης ισχύος σε λειτουργία στις αρχές του 2022, νωρίτερα από τον αρχικό στόχο.

H πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών (65% ΤΑΙΠΕΔ – 35% ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Συμμετοχών) στην Italgas έναντι €733 εκατ., που αντιστοιχεί σε €256 εκατ. για τη συμμετοχή της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Συμμετοχών, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα, με τη λήψη των σχετικών ρυθμιστικών εγκρίσεων. Σημειώνεται ότι 50% των εσόδων πρόκειται να διατεθεί σε έκτακτη πληρωμή προς τους μετόχους.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις