Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Έρχονται επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα – Οι εταιρείες και τα αιτήματα συνολικής ισχύος 4,6 GW

Έρχονται επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα – Οι εταιρείες και τα αιτήματα συνολικής ισχύος 4,6 GW

Στροφή στη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων δείχνουν μεγάλοι αλλά και μικρότεροι επενδυτές από τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Όπως προκύπτει από τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί, – αλλά κι αυτά που πρόκειται να υποβληθούν, στο πλαίσιο του στόχου για απολιγμνιτοποίηση της χώρας έως το 2028 – ο ενεργειακός τομέας μαγνητίζει όλο και περισσότερες εταιρείες τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή αγορά. 

Λίγο προτού εκπνεύσει το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα συνολικά αιτήματα για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στο σύνολό τους ξεπερνούν σε ισχύ τα 4,6 GW και από πλευράς κεφαλαίων που πρόκειται να επενδυθούν τα 2 δισ. ευρώ.  

Πιο συγκεκριμένα τα έργα που έχουν προταθεί ή ενταχθεί στις Στρατηγικές επενδύσεις αφορούν αιτήματα των:

Energoplan: Για επένδυση ύψους 700 εκατ. ευρώ στη Κεντρική Μακεδονία και Θράκη, που θα παράγει 1,2 GW.

Archirodon-Ενιπέας: Επένδυση 350 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ενέργειας700 MW στη Θεσσαλία.

Καράτζης: 326 MW σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία με την επένδυση να κινείται στα 180 εκ. ευρώ  αλλά και 830 MW από επένδυση που φθάνει στα 421 εκατ. ευρώ σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία.

Προηγούμενες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και πρόκειται άμεσα να εξεταστούν κι αυτές αφορούν τις εξής:

ΤΕΝΕΡΓ: Πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα σε Λάρισα Αιτωλοακαρνανία και Άρτα συνολικής ισχύος 265 MW, με την επένδυση να κυμαίνεται στα 170 εκατ. ευρώ.

Ανάλογα αιτήματα που θα εξεταστούν είναι και των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) για τη δημιουργία πάρκου ισχύος 150  MW στην Ξάνθη, της ΔΕΗΑΝ για 340 MW στη Μεγαλόπολη, της ΑΚΤΩΡ για πάρκο 150 MW  στα Ιωάννινα και της Ρόκας Ανανεώσιμες, η οποία σχεδιάζει επένδυση 135 MW στην Αιτωλοακαρνανία.

Επιπλέον, τον προηγούμενο μήνα υπήρξαν προτάσεις για φωτοβολταϊκά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη, συνολικής ισχύος 1,3 GW  από την Envalue Hellas.  Πολλά αιτήματα αφορούν την ανάπτυξη ενεργειακών πάρκων στη Στερεά Ελλάδα και κυρίως Φθιώτιδα, με την ισχύ να ανέρχεται στα 1,1 GW.  Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αίτημα έχει υποβάλει η ΤΕΝΕΡΓ, για ενεργειακά  πάρκα συνολικής ισχύος 275 MW. Στη Δυτική Μακεδονία η Juwi έχει υποβάλει αίτηση για φωτοβολταϊκό πάρκο 125 MW. Τέλος στη Θεσσαλία υπάρχουν προτάσεις για πάρκα 358 MW και στην  Εύβοια υπάρχει πρόταση για φωτοβολταϊκό πάρκο 168 MW από την NDT. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις