Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Γ. Στάσσης, ΔΕΗ: Οι στόχοι για το 2021

Γ. Στάσσης, ΔΕΗ: Οι στόχοι για το 2021

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από διεθνείς Οίκους, η επιστροφή στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, η προώθηση επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και η αναμόρφωση της εμπορικής δραστηριότητας, αποτελούν μερικούς από τους στόχους της εταιρείας το 2020, που αναλύθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Γεώργιο Στάσση στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Μεταξύ άλλων ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι το επόμενο σημαντικό βήμα της ΔΕΗ, αποτελεί η σταθεροποίηση της κερδοφορίας της, ώστε να καταφέρει μέσα στην επόμενη διετία, να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της.   

Το προηγούμενο διάστημα έγιναν μεγάλες αλλαγές, πετυχαίνοντας έτσι σημαντική μεταστροφή της λειτουργικής της κερδοφορίας EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη), η οποία έφτασε στα 885,8 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου 600 εκατ. ευρώ.  Η βελτίωση της εικόνας οφείλεται στις δράσεις που υλοποιήθηκαν, μεταξύ των οποίων η αναπροσαρμογή των τιμολογίων, η εφαρμογή δύο προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου με μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας, το χαμηλότερο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου, ο περιορισμός της λιγνιτικής παραγωγής, καθώς και η κατάργηση των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος (ΝΟΜΕ).

Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ανήλθε στο 68,7% κατά την προηγούμενη χρήση, ενώ οι εγχώριες πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 14,5%, λόγω πτώσης του μεριδίου αγοράς και της χαμηλότερης ζήτησης.

Ωστόσο, η εταιρεία προχώρησε στην έκδοση του πρώτου ομολόγου στην Ευρώπη με ρήτρα αειφορίας και πέτυχε να ενισχύσει περαιτέρω το προφίλ ρευστότητας, αντλώντας συνολικά 775 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου για 500 εκατ. ευρώ. 

Οι στόχοι για το 2021

Για την τρέχουσα χρήση, η διοίκηση της ΔΕΗ προσδοκά ότι θα επαναληφθούν οι επιδόσεις του 2020, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί η λειτουργική κερδοφορία και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για νέο κύκλο αύξησης των οικονομικών μεγεθών τα επόμενα χρόνια.

Βάσει του επενδυτικού προγράμματος, η εταιρεία προσδοκά στην αύξηση της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και παράλληλα στη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης που έχει ήδη ξεκινήσει και μεταξύ άλλων προβλέπει την απόσυρση όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων έως το 2023.

Σχετικά με τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, το πρώτο μεγάλο έργο αποτελεί το φωτοβολταϊκό πάρκο 230 MW στη Δυτική Μακεδονία που ήδη κατασκευάζεται και το πάρκο 50 MW στη Μεγαλόπολη, για το οποίο θα επιλεγεί άμεσα ο ανάδοχος.  Άμεσα αναμένεται να ληφθούν άδειες για φωτοβολταϊκά και πλωτά φωτοβολταϊκά 600 MW, ενώ αναπτύσσονται έργα αποθήκευσης για χωρητικότητα 1 GW με δυνατότητα αποθήκευσης έως 3 GW.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις