Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

ΓΕΚ Τέρνα: Ενισχυμένη επίδοση σε κατασκευές, ενέργεια και παραχωρήσεις στο 9μηνο – Στα 2,8 δισ. ευρώ τα έσοδα

ΓΕΚ Τέρνα: Ενισχυμένη επίδοση σε κατασκευές, ενέργεια και παραχωρήσεις στο 9μηνο – Στα 2,8 δισ. ευρώ τα έσοδα

Σημαντική αύξηση εσόδων και κερδοφορίας, ισχυρή ρευστότητα που διασφαλίζει νέες επενδύσεις, αλλά και βελτιωμένες επιδόσεις στους τομείς που δραστηριοποιείται, πέτυχε στο εννεάμηνο 2022 ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ισχυρή παραμένει η ρευστότητα του ομίλου

Τα συνολικά έσοδα του ομίλου στο εννεάμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε € 2.762,0 εκ. σε σύγκριση με € 700,7 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν η αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν στα 649,7 εκ. έναντι € 398,8 εκ. 

Η κίνηση στους αυτοκινητοδρόμους αποκαταστάθηκε μετά την άρση των περιορισμών κυκλοφορίας λόγω πανδημίας, όπως αποτυπώθηκε στα έσοδα από παραχωρήσεις, ενώ εκρηκτική αύξηση – από € 220 εκ. σε € 2.076,4 εκ. κατέγραψαν τα έσοδα από τον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας, ως αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής ΑΠΕ, αλλά και λόγω της πλήρους ενοποίησης των εταιρειών ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ και ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (από 14.02.2022).

Κερδοφορία κι επενδύσεις

Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA)1 του ομίλου ανήλθε σε € 404,8 εκ. έναντι € 212,7 εκ. το εννεάμηνο του 2021, αντικατοπτρίζοντας το διαφορετικό μείγμα εσόδων.  Και οι τρεις τομείς: κατασκευών, παραχωρήσεων κι ενέργειας πέτυχαν αύξηση στην κερδοφορία. Αντίστοιχα, τα Κέρδη προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε € 133,2 εκ. έναντι € 37,2 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και τα Κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που κατανέμονται στους ιδιοκτήτες της Μητρικής διαμορφώθηκαν σε € 68,5 εκ. για το εννεάμηνο του 2022 έναντι € 4,9 εκ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου κατά την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2022 ανήλθαν σε € 280 εκ., έναντι € 77 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κατευθυνόμενες κυρίως στον τομέα ΑΠΕ, ενώ οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου στις 30.09.2022 ανήλθαν σε € 2.694,4 εκ. έναντι € 2.596 εκ. στις 31.12.2021.

Οι κατασκευές

Το συνολικό κατασκευαστικό ανεκτέλεστο παραμένει στο ιστορικό υψηλό των € 4,8 δισ.. Συγκεκριμένα, το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων διαμορφώνεται στα € 2,7 δισ., έναντι € 2,5 δισ. στο τέλος του 2021. Περαιτέρω, ο όμιλος αναμένει προς υπογραφή συμβάσεις νέων έργων ύψους € 2,1 δισ.. Με βάση τα έργα που σχεδιάζονται και έχει ανακοινωθεί πως προωθούνται προς δημοπράτηση, εκτιμάται πως η κατασκευαστική δραστηριότητα θα ενισχυθεί περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι αυτοκινητόδρομοι

Σχετικά με τον τομέα παραχωρήσεων, οι διελεύσεις στους αυτοκινητόδρομους (Νέα Οδός και Κεντρική Οδός) κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους αυξήθηκαν σε σχέση με την περασμένη χρονιά κατά 21,0% σε συνέχεια της άρσης των περιορισμών στην κυκλοφορία που είχαν επιβληθεί λόγω πανδημίας. Σημειώνεται ότι τα επίπεδα κυκλοφορίας πλέον έχουν ξεπεράσει τα αντίστοιχα του 2019 (+3,8% έναντι 9Μ-2019).

Επενδύσεις στην ενέργεια

Στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο τέλος του Σεπτεμβρίου ήταν 895,3 MW, ενώ περίπου 1,2 GW νέων έργων στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή την στιγμή στο στάδιο της κατασκευής ή είναι έτοιμα προς κατασκευή.

Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ κατά το εννεάμηνο του 2022 σημείωσε αύξηση κατά 14,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σε συνέχεια των βελτιωμένων ανεμολογικών συνθηκών, αλλά και του γεγονότος ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2021 ένας αριθμός πάρκων ήταν σε δοκιμαστική λειτουργία κι άρα είχε μειωμένη παραγωγική ικανότητα.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η δραστηριότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των δύο (2) Θερμοηλεκτρικών Μονάδων συνολικής ισχύος 588 MW, καθώς και της εμπορίας και προμήθειας, κατέχοντας στην προμήθεια ηλεκτρισμού στην Ελλάδα μερίδιο 7,3%.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος ολοκλήρωσε εντός του τρέχοντος εννεαμήνου την υλοποίηση της από 12.07.2021 συμφωνίας για την απόκτηση του επιπλέον 50% και 75% των μετοχών των εταιρειών ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ και ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ αντίστοιχα, οι οποίες πλέον ενοποιούνται πλήρως ως θυγατρικές με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης.

Προοπτικές

Για το σύνολο του έτους αναμένεται μια αντίστοιχα βελτιωμένη εικόνα. Πιο αναλυτικά:

  • Στον τομέα της κατασκευής η δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει ενισχυμένη με βάση τα έργα που έχουν ήδη δημοπρατηθεί, αλλά και από την εκκίνηση νέων έργων τις επόμενες περιόδους. Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επιλεγμένων έργων, αλλά και η προσεκτική εκτέλεση και συνεχής παρακολούθηση αναμένεται να διατηρήσουν την κερδοφορία σε υγιή επίπεδα.
  • Στον τομέα των παραχωρήσεων, αναμένεται σημαντική ενίσχυση τις επόμενες περιόδους, καθώς προχωράει η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου συνολικού ύψους € 4,5 δισ., αλλά και από την πιθανή εξασφάλιση νέων έργων στο πλαίσιο των ευκαιριών που παρουσιάζει η αγορά.
  • Στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου στις ΑΠΕ συνεχίζεται με το έργο του Καφηρέα να πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του και το έργο της Αμφιλοχίας να είναι πλέον υπό κατασκευή. Στο κομμάτι της θερμικής παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρισμού οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν ευμετάβλητες με τον όμιλο να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.  

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις