Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Κομβική στη φιλοσοφία και λειτουργία της Sunlight Group η ενεργειακή μετάβαση

Κομβική στη φιλοσοφία και λειτουργία της Sunlight Group η ενεργειακή μετάβαση
Παραγωγή μπαταριών λιθίου – βιομηχανικό συγκρότημα της Sunlight Group στην Ξάνθη

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, και έχει καταστεί σαφές πως κάθε κλάδος της παγκόσμιας οικονομίας απειλείται από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – είτε άμεσα είτε έμμεσα. Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, έναν πραγματικά φιλόδοξο στόχο που απαιτεί τομές για να υλοποιηθεί.

Η Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας αναγνωρίζει την επείγουσα ανάγκη μετάβασης προς καθαρές ενεργειακές λύσεις και διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου για κλιματική ουδετερότητα. Η εταιρεία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή παραγωγής καινοτόμων μπαταριών μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου για ηλεκτρικά βιομηχανικά οχήματα (κλαρκ, ανυψωτικά και άλλα οχήματα του κλάδου της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας) και για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές

Μπαταρία Sunlight για ηλεκτρικά περονοφόρα.

Λύσεις που συμβάλλουν όχι μόνο στη χρήση της καθαρής ενέργειας, αλλά και στην απαλλαγή των βιομηχανιών από τον άνθρακα και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σε αυτό το πλαίσιο και ως μια εταιρεία με όραμα να παράγει καινοτόμες ενεργειακές λύσεις που προστατεύουν τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, η Sunlight έχει αναπτύξει και υπηρετεί μία εταιρική στρατηγική άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνυπέγραψε και το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών που αποτελεί και τη μεγαλύτερη εταιρική πρωτοβουλία για τη βιωσιμότητα στον κόσμο.

Το βιομηχανικό συγκρότημα της Sunlight Group στο Νέο Όλβιο Ξάνθης.

Προσέγγιση 360° και Κυκλική Οικονομία

Η Sunlight Group υιοθετεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στις δραστηριότητές της, η οποία περιλαμβάνει όλα τα στάδια του κύκλου ζωής του προϊόντος. Από τη σύλληψη και το σχεδιασμό, έως την έρευνα και την ανάπτυξη, την προμήθεια και διαχείριση των πρώτων υλών, την κατασκευή και διανομή των προϊόντων, η εταιρεία διασφαλίζει ότι η βιωσιμότητα ενσωματώνεται σε κάθε βήμα. Με τον εξορθολογισμό και την ενσωμάτωση των διαδικασιών, η Sunlight Group μεγιστοποιεί τη χρήση των πολύτιμων φυσικών πόρων και δίνει έμφαση στην υπεύθυνη χρήση των υλικών σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής της αλυσίδας. Αυτή η ολιστική προσέγγιση επιτρέπει στην εταιρεία να επιτύχει λειτουργική αριστεία, τηρώντας παράλληλα τις αρχές της αειφορίας.

H έννοια της κυκλικής οικονομίας επικεντρώνεται στη διατήρηση των πόρων και στη χρήση τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό την αξία τους και στη συνέχεια στην ανάκτηση των χρήσιμων υλικών τους και μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους. Θέτοντας την έννοια της κυκλικής οικονομίας στο επίκεντρο της δραστηριότητας της, η εταιρεία έχει δημιουργήσει τη μονάδα ανακύκλωσης μολύβδου Sunlight Recycling στην Κομοτηνή.

Η μονάδα λειτουργεί από το 2014, φέρει πιστοποίηση EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) από το Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου της ΕΕ, και θεωρείται διεθνώς ως πρότυπο για την ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου. Είναι από τις πιο σύγχρονες τεχνολογικά και περιβαλλοντικά μονάδες του είδους της και συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς δευτερογενούς μολύβδου. Το εργοστάσιο ευθυγραμμίζεται με βέλτιστες πρακτικές του εξωτερικού και καταγράφει σχεδόν μηδενικές εκπομπές, πολύ χαμηλότερες από τα όρια της νομοθεσίας.

Sunlight Recycling: Μονάδα ανακύκλωσης μολύβδου στην Κομοτηνή.

Το εργοστάσιο ανακύκλωσης της Sunlight στην Κομοτηνή, με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 45.000 τόνους μόλυβδου, καλύπτει σήμερα το 50% των παραγωγικών αναγκών της Sunlight Group σε πρώτη ύλη. Δυναμικότητα που πρόκειται ως το 2025 να υπερδιπλασιαστεί σε 100.000 τόνους μολύβδου, χάρη σε σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό. Παράλληλα η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο της μέχρι το 2030 να καλύπτει το 85% των αναγκών της σε επίπεδο πρώτων υλών μολύβδου, ενισχύοντας περαιτέρω την καθετοποίηση της παραγωγής και την εξασφάλιση της εφοδιαστικής της αλυσίδας.

Η «πράσινη» στρατηγική της Sunlight Group για πλήρη καθετοποίηση

Η καθετοποίηση της παραγωγής είναι κομβικός στόχος της Sunlight Group. Στο πλαίσιο αυτό, επενδύεισημαντικά για να καλύπτει πλήρως τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας στους τομείς όπου δραστηριοποιείται: Από την προμήθεια της πρώτης ύλης μέσω ανακύκλωσης, στην κατασκευή του στοιχείου για τις μπαταρίες μολύβδου και λιθίου, στη συναρμολόγηση των στοιχείων σε μπαταρίες με απάρτια που επίσης παράγονται in-house, στην ανάπτυξη λογισμικών και ηλεκτρονικών συστημάτων, και στην υποστήριξη του τελικού προϊόντος με φορτιστές και λύσεις IoT ιδίας κατασκευής.

Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί στα προϊόντα τεχνολογίας μολύβδου, χάρη στη λειτουργία της SunlightRecycling στην Κομοτηνή. Σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος, η εταιρεία καλύπτει όλη την αλυσίδα αξίας εντός των εγκαταστάσεών της σε Ελλάδα και εξωτερικό με παραγωγή των στοιχείων στο βιομηχανικό συγκρότημα της Ξάνθης. Παραγωγή και προμήθεια εξαρτημάτων από τη θυγατρική Sunlight Technosystemsστο Κιλκίς. Συναρμολόγηση των στοιχείων σε ολοκληρωμένες μπαταρίες στις εξειδικευμένες μονάδες στην Ξάνθη, την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Και παράδοση του τελικού προϊόντος στον πελάτη μέσω εκτεταμένου δικτύου πωλήσεων με φορτιστή – επίσης παραγωγής Sunlight, στην εξειδικευμένη μονάδα παραγωγής φορτιστών στην Ιταλία.

Βασική επιδίωξη της εταιρείας στο μέλλον είναι να καθετοποιηθεί πλήρως και η αντίστοιχη παραγωγή στην τεχνολογία λιθίου. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Sunlight επενδύει δυναμικά σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Δημιουργεί εξειδικευμένες μονάδες παραγωγής λύσεων ιόντων λιθίου. Εγκαθιστά γραμμές συναρμολόγησης μπαταριών ιόντων λιθίου υψηλού αυτοματισμού. Σχεδιάζει γραμμές παραγωγής αποκλειστικά αφιερωμένες στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Και βέβαια, επενδύει σε ανθρώπινο δυναμικό. Οι 200 και πλέον ειδικοί που απαρτίζουν την εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα της Sunlight εργάζονται στην πιλοτική γραμμή παραγωγής στοιχείων λιθίου που λειτουργεί στην Ξάνθη, την πιλοτική μονάδα ανακύκλωσης λιθίου ReLiFe στις ίδιες εγκαταστάσεις και στα υπόλοιπα τέσσερα κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας. Με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πραγματικού Gigafactory στοιχείων λιθίου σε ελληνικό έδαφος που θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις