Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Επενδύσεις την ερχόμενη 5ετία – Το business plan και το στοίχημα της κρουαζιέρας

Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Επενδύσεις την ερχόμενη 5ετία – Το business plan και το στοίχημα της κρουαζιέρας

Φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για αναβάθμιση του λιμένα Θεσσαλονίκης χαράσσει η διοίκηση του Οργανισμού, προγραμματίζοντας την υλοποίηση νέων έργων, που η αξία τους θα κυμανθεί από 150 έως 200 εκατ. ευρώ, τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι νέες επενδύσεις θα δώσουν τη δυνατότητα για υποδοχή πλοίων μεγαλύτερης χωρητικότητας – έως 24.000 TEUs: μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων – ενώ μεγάλες προσδοκίες για την οικονομική ζωή της πόλης δημιουργεί η έλευση 17 διαφορετικών κρουαζιερόπλοιων, με 62 προγραμματισμένες αφίξεις.

Η δυνατότητα υποδοχής πλοίων μεγαλύτερης χωρητικότητας θα επιτευχθεί από το έργο της επέκτασης της 6ης προβλήτας, στο οποίο ο ΟΛΘ αναδείχθηκε πρόσφατα ανάδοχος.  Σ΄ αυτό το πλαίσιο, στις 2 Μαΐου θα παραληφθούν από τη Σαγκάη, δύο νέες γερανογέφυρες, προγραμματισμένες να συναρμολογηθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Από τον Μάρτιο του 2018 που ιδιωτικό μάνατζμεντ ανέλαβε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έχουν συνολικά επενδυθεί κοντά στα 53 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 8 εκατ. αφορούν σε επενδύσεις που υλοποιήθηκαν από τις αρχές του 2022.

Θαλάσσιος Τουρισμός

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί και η κρουαζιέρα, καθώς για φέτος έχουν προγραμματιστεί 62 αφίξεις 17 διαφορετικών κρουαζιερόπλοιων από 12 εταιρείες. Ένα σημαντικό ποσοστό των κρουαζιερόπλοιων θα χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως home port, δηλαδή για επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών κρουαζιέρας. Όπως τόνισε η διοίκηση, κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των εσόδων από την κρουαζιέρα – περίπου το 80% – καταλήγει στην τοπική κοινωνία, δηλαδή στο λιανεμπόριο, την εστίαση κ.λπ. και το υπόλοιπο 20% στο λιμάνι.

Στις 8 Μαΐου, δε, αναμένεται η ταυτόχρονη άφιξη δύο κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του οποίου έχει προγραμματιστεί τελετή υποδοχής.

Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, κατά το προηγούμενο έτος τα έσοδα στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν κατά 7,2% και διαμορφώθηκαν στα 76,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 5% και ανήλθαν στα 21,1 εκατ. ευρώ.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις