Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Με θετικό πρόσημο η πορεία της Bosch Ελλάδος το 2021, αλλά και το 2022 – Έντονη ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού

Με θετικό πρόσημο η πορεία της Bosch Ελλάδος το 2021, αλλά και το 2022 – Έντονη ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της θυγατρικής αποκλειστικής εμπορικής εταιρίας της Bosch στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι διέκοψε πέρυσι την παραγωγική δραστηριότητα με το κλείσιμο της Pitsos.

Την ίδια στιγμή στα στελέχη της εταιρίας Bosch υπάρχει διάχυτος ο προβληματισμός από την επιπτώσεις που μπορεί να έχει το πληθωριστικό σπιράλ, στο οποίο έχει εισέλθει η παγκόσμια οικονομία, που αναγκάζει εκτός των άλλων αφενός να περιορίζεται η κερδοφορία και αφετέρου να προχωρεί στην δεύτερη αύξηση μέσα στο 2022, ανεβάζοντας τον μεσοσταθμικό μέσο όρο κοντά στο 10%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδας Ιωάννης Κάπρας, ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωση με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών, ότι «η απόδοση της εταιρείας ξεπέρασε τις προσδοκίες μας το 2021 και άγγιξε ρυθμούς ανάπτυξης προ πανδημίας».

Το περασμένο έτος, η Bosch, παρουσίασε ενοποιημένες πωλήσεις στην Ελλάδα, που ανήλθαν σε 221 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σύγκριση με το 2020.  περασμένο έτος. Από αυτά τα 156 εκατ. ευρώ ήταν ο τζίρος των οικιακών συσκευών ενώ τα 65 εκατ. ευρώ περίπου, αυτός της Robert Bosch. 

Συγκεκριμένα, ο τομέας της αυτοκίνησης, ο οποίος κυριαρχεί, σημείωσε αύξηση πωλήσεων της τάξης του 16,8% φθάνοντας τα 41,7 εκατ. ευρώ. Το τμήμα των ηλεκτρικών εργαλείων έφτασε τα 11,4 εκατ. Ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 30,2% ενώ το τμήμα Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτιρίων κινήθηκε ανοδικά κατά 10,1%, στα 11,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,5 εκατ. ευρώ ήταν σχετικά με προϊόντα θέρμανσης, όπως λέβητες.

Η τάση αυτή διατηρήθηκε και το 2022 με αύξηση κατά 22% τον τζίρο του πρώτου 3μηνου.


O διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδας Ιωάννης Κάπρας

Πάντως ο επικεφαλής της Bosch στην Ελλάδα εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος επισημαίνοντας ότι οι παγκόσμιοι κίνδυνοι δημιουργούν έναν έντονο προβληματισμό, κυρίως λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Ανέφερε μάλιστα ότι «ο κίνδυνος της ύφεσης για το 2023 είναι ορατός, ο κύκλος των ανατιμήσεων δεν φαίνεται να κλείνει, γεγονός που θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει τα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι και σήμερα η Robert Bosch έχει κοινοποιήσει στους πελάτες της νέους τιμοκαταλόγους που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο και οι οποίοι περιλαμβάνουν μια μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 10%. Παρότι οι προαναφερθείσες ανατιμήσεις δεν έχουν επιδράσει αρνητικά στις πωλήσεις μέχρι σήμερα – «οι πελάτες φάνηκε να τις θεωρούν αναμενόμενες» όπως τόνισε ο Ι. Κάπρας – θα μπορούσαν να μην σταματήσουν εδώ, γεγονός που θα καθοριστεί από τις παγκόσμιες εξελίξεις, σύμφωνα με τον ίδιο. «Οι αυξήσεις που κάνουμε είναι για να περιορίσουμε την ζημιά κι όχι για να βγάλουμε κέρδος» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα εντοπίζεται σε πρώτες ύλες και μεταφορικά. «Πριν τον πόλεμο η Bosch είχε δικό της τρένο που μετέφερε εμπορεύματα και πρώτες ύλες από την Κίνα στην Ευρώπη. Η σύνδεση όμως διακόπηκε μετά τον πόλεμο, επαναφέροντας το πρόβλημα των μεταφορών» όπως εξήγησε.

Παρά τους αστάθμητους παράγοντες η διοίκηση εκτιμά ότι το θετικό πρόσημα θα διατηρηθεί και το 2022. «Ο πληθωρισμός όμως, ένας κίνδυνος που είχαμε ξεχάσει για χρόνια, είναι πλέον παρών και πρέπει να τιθασευτεί για να μην υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ι. Κάπρος, επισημαίνοντας ότι η εξίσωση είναι δύσκολη, αφού μία τυχόν λάθος κίνηση στο σκέλος των επιτοκίων από πλευράς της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία στο χειρότερο δυνατό σενάριο. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο και για την χώρα μας» αφού όπως ανέφερε, «όταν αρχίζει να βήχει η Γερμανία, στην Ελλάδα παθαίνουμε πνευμονία».

Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Το 2021, η Bosch Ελλάδας παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της για στήριξη του κοινωνικού συνόλου, συνέβαλε στη αρωγή οργανισμών με έντονη δράση και αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού και το Σωματείο Πολιτικής Προστασίας Εθελοντών Κρυονερίου. Παράλληλα, για την ενίσχυση των δράσεων του δήμου στον οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εταιρείας χορηγήθηκαν προϊόντα στο Δήμο Κρωπίας. Ενώ συνεχίστηκε η συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς») για την προώθηση της ασφαλούς και οικολογικής οδήγησης και εξοικείωσης των οδηγών με τις νέες τεχνολογίες. Τέλος, σύναψε για ακόμη μια φορά συνεργασία με τη φοιτητική ομάδα Prom Racing, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία κατασκευάζει ένα αναβαθμισμένο ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο με το οποίο θα συμμετάσχουν στους αγώνες «Formula Student».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις